Значення батька у вихованні синів.

Від adm-ua
*** Значення батька у вихованні синів — педагог Уоррен Фаррелл Warren Farrell ***

Значення батька у вихованні синів

Відомий педагог Воррен Фаррелл вивчав проблеми чоловіків, і коріння проблем він вбачав у дитинстві, у вихованні хлопчиків .

Воррен Фаррелл вивчав чому внаслідок розлучень і судових суперечок діти залишаються саме з матерями, а не з батьками.

*** Роль та значення батька-чоловіка у вихованні синів-хлопчиків ***

Цю проблему стали активно обговорювати лише останніми роками, позаяк роль чоловіків і юнаків лежить поза фокусом уваги громадськості. Воррен Фаррелл був першим, хто привернув увагу суспільства до цієї сучасної ситуації.

Зокрема, в одній зі своїх праць він пише:

“З початку 1970-х років після розлучень більшість дітей залишається жити з матерями. У сучасній культурі роль батька зводиться до заробляння грошей, а його роль у вихованні дітей применшується. Тому татусів критикують за те, що вони «не сплачують аліменти», але не за те, що не займаються вихованням дітей. Спілкуючись із чоловіками, я вражений наскільки сильно кожний розлучений батько дбає про своїх дітей. В них було багато злості та смутку з причини того, що суд не стає на їхній бік. Коли я запитував їх про дітей, то злість виявлялася просто маскою, за якою ховалася чутливість. В сучасності розлучений батько може бачити своїх дітей тільки у вихідний день, та від цього почувається безсилим. Таких коротких зустрічей батькові недостатньо, щоб навчити своїх дітей, передати їм свої знання та цінності. Багато таких батьків ведуть затяжні судові справи (позови), щоб домогтися свого права бачити дитину”.

Суспільство має зрозуміти важливість батька у вихованні дітей . Жінки стануть щасливими, якщо чоловіки будуть виховувати дітей навіть після розлучення між чоловіком та жінкою.

У своїх працях Воррен Фаррелл говорить про те, що в разі розлучення необхідно враховувати інтереси дитини . Численні дослідження свідчать про те, що у вихованні дітей найважливішою є роль тата . Особливо вона важлива у вихованні синів.

`*** Роль батька-тата та чоловіка у вихованні синів та хлопців father-and-sons ***

Ще один висновок Воррена Фаррелла – в сучасному суспільстві чоловіки зазнають дискримінації . Упродовж всієї історії сприймається належним те, що чоловіки беруть участь у війнах, виконують небезпечну роботу і займаються екстремальними видами діяльності. Те, що чоловіки роблять важку працю – це норма. Це, зокрема, відповідає принципам виживання та відповідає «теорії еволюції», згідно з якою при матріархаті виживання особи жіночої статі є важливішим за виживання осіб чоловічої статі.

Воррен Фаррелл зазначає, що в наш час, коли навколишнє середовище стало соціальним, технократичним, суспільним («демократичним»), то в житті юнаків/хлопчиків виникає конфлікт між їх « героїчними мотивами » та їх « здоровим глуздом ». Мотиви жертвування спонукають парубків/чоловіків ризикувати та бути відданими своєму обов’язку, але це часто є невиправданим. *** проблема виховання чоловіків з хлопчиків — роль батька в вихованні синів ***

«Героїчне мислення» допомагає хлопчикам бути особистостями і самостверджуватися. Здоровий глузд — раціональне мислення — є необхідним, щоб прожити успішне та довге життя, зберегти ресурси, як то час, сили, здоров’я, гроші, тощо. Завдяки розуму та мудрості людина розуміє, як правильно поводитись, як бути ефективним, як піклуватися про себе та оточення. З-за конфлікту героїзму та раціональності, Воррен Фаррелл підсумовує: «юнак чи чоловік, який намагається самоствердитися через героїзм, вельми ризикує втратити себе».

Фаррелл доходить висновків: у наші часи, коли жінки займаються самореалізацією і бізнесом, займають керівні посади (навіть є жінки – міністерки й президентки країн), служать в армії, виконують багато видів професій та фахів, які раніше вважалася винятково чоловічими, то нам слід визнати, що чоловіки наражаються на постійну небезпеку (як в соціальному сенсі, так і в фізичному), з причини нерозумного героїзму та самопожертви стосовно оточення, до жінки та дітей . Внаслідок цього, більшість чоловіків ослаблюються і втрачають силу . Тому чоловіки первісно програють жінкам та соціуму в будь-якій конкуренції в суспільстві. А те, що у чоловіків (батьків) забирають їхніх дітей після розлучення, – це є лише одним із багатьох проявів цієї сучасної дискримінації чоловіків.

Так само, як останні часи жінок підштовхують до того, щоб вони самореалізовувалися та «будували кар’єру» , так і чоловіків змалечку суспільство змушує відчувати себе заздалегідь винними перед жінками та змушує віддавати їм всі свої ресурси — гроші, сили, час, здоров’я, тощо. Більш того, соціум примушує чоловіків віддавати жінкам їх власних дітей, нібито це є суспільно ухваленим проявом «чоловічого героїзму і мужності». Позаяк батько бачить, що його сини йдуть на небезпеку , не відповідну сучасним ситуаціям та обставинам життя, та відчувають глибокий внутрішній конфлікт . Це є штучно створений соціумом конфлікт між бажанням «дозволити чоловіку бути чоловіком » і одночасним бажанням батька утримати сина (хлопчика, юнака, чоловіка) від нерозумних — спровокованих суспільними стереотипами — вчинків, від ризикованої та вразливої чоловічої поведінки.

Фаррелл визнає, що хлопчики й чоловіки довгий час піддаються дискримінації — ” критиці маскулінності “. Не заперечуючи потреб у прояві чоловічої мужності та героїзму , він підкреслює, що необхідно знаходити розумне поєднання («гармонію») між особистим героїзмом (відданістю Обов’язку) та раціональним мисленням (Мудрістю). Ця дискримінація чоловіків та хибне відчуття провини є одними з головних причин конфлікту між батьками та синами .

У своїй книзі «Криза юнаків» Воррен Фаррелл розглядає багато проблем, з якими стикаються юнаки та чоловіки: проблеми в вихованні, труднощі навчання, пошук життєвої мети та цілей, брак уваги від батька та гідних чоловіків, їх невитрачена гіперактивність, тощо. Тому основною проблемою стали взаємини хлопчиків зі своїм батьком . А вже це лишає юнаків розуміння системи життєвих принципів та орієнтирів , псує їх духовне, психічне та тілесне здоров’я . Врешті, чоловіки з дитинства втрачають розуміння головної цінності життя .

У всіх своїх працях Воррен Фаррелл стверджував, що суспільство має ощадливо, клопітливо, поважно ставитись до чоловіків. У книзі «Криза юнаків» він дає рішення у питаннях юних чоловіків, які в майбутньому стануть справжніми чоловіками . Слід звернути увагу на цю проблему якомога раніше, тобто, вже сьогодні.

*** проблема виховання чоловіків з хлопчиків — роль батька в вихованні синів ***

(Visited 242 times, 1 visits today)