Якими засобами та методами контролюють народ у сучасності.

Від adm-ua
*** Якими засобами та прийомами контролюють народ | Ways-to-manipulate-people ***

Способи, які використовують ЗМІ та уряди щоб контролювати народні маси.

Професор Массачусетського технологічного інституту (MIT) Ноам Хомський — лінгвіст і філософ, автор книг і політичний аналітик, громадський діяч і найвидатніший мислитель сучасності. Його книги розійшлися по всьому світу. Особливо популярні його дослідження способів маніпулювання людською свідомістю, які використовують ЗМІ та уряди.

*** Способи які використовують ЗМІ та уряди щоб контролювати народні маси ***

1. Відволікання уваги.

Основний елемент управління суспільством – це відволікання уваги людей від важливих проблем і рішень, від того, що роблять політичні та економічні керівні кола. Для цього «інформаційний простір» постійного насичується малозначними повідомленнями, але в великий кількості.

Відволікання уваги не дає громадянам можливості отримувати головні важливі знання в області сучасної філософії, науки, економіки, кібернетики.

Натомість цього засоби ЗМІ наповнюється «новинами»: спорт, шоу-бізнес, кримінальні хроніки та жорстокість, еротика, інформація, заснована на людських інстинктах, побутові та «мильні» сюжети, способи легкої наживи.

2. Проблема–реакція–рішення.

Створюється проблема, якась «ситуація», щоб викликати певну реакцію серед населення з тим, щоб воно само зажадало «вжиття заходів», які необхідні владущим колам.

Наприклад, допустити розкручування спіралі насильства в містах або організувати теракти для того, щоб громадяни зажадали прийняття законів про посилення «заходів безпеки» та проведення політики “закручення гайок” та обмеження громадянської свободи.

Також робиться економічна, терористична або техногенна криза, щоб змусити людей прагнути вжити заходів щодо ліквідації її наслідків, навіть у порушення соціальних прав, як «необхідне зло». Але кризи самі не народжуються.

3. Поступовість.

Щоб домогтися прийняття непопулярного заходу, його впроваджують поступово — день за днем, крок за кроком. Таким чином були глобально нав’язані принципово нові соціально-економічні умови «неолібералізму» в 1980-х і 1990-х роках та мультикультуралізм в наші часи.

Злочинні уряди та держави, приватизація, руйнування майбутнього, нестабільність, масове безробіття — якби все це коїлося одночасно, то привело б до революційних змін у суспільстві.

4. Відстрочка виконання.

Спосіб продавити непопулярне рішення – представити його в якості «болючого, але необхідного» та домогтися в поточний момент згоди громадян на його здійснення в майбутньому. Позаяк народу простіше погодитися на будь-які жертви в майбутньому, ніж в сьогоденні.

Тому що це не відбудеться негайно; тому що народ схильний мати наївну надію що «завтра зміниться на краще», що жертв вдасться уникнути. Це надає народу більше часу, щоб звикнути до думки про рішення уряду та смиренно прийняти їх.

5. Інфантилізація народу.

Пропаганда використовує примітивні цінності та популізм (додати людям свят та фестивалів, знизити ціни, збільшити платню, скоротити робочий час, зменшити відповідальність народу), як для дітей або для людей з проблемами в розумовому розвитку.

Щоб ввести в оману аудиторію використовують інфантильний мовний та медійний формат. Якщо звертається до людини як до дитини, то (з-за сугестивності) у реакції людини буде зменшена критична оцінка.

6. Упор на емоції.

Вплив на емоції – це класичний спосіб нейролінгвістичного програмування (НЛП), щоб зменшити раціональне мислення та розумний аналіз людей,  щоб забрати критичне осмислення. Емоційний фактор також використовує низькі та тваринні людські бажання, страхи й побоювання, так примушу людей до необхідної моделі поведінки.

Слова про жорстокість ворога, про несправедливість у житті, про страждання принижених, тощо залишають поза фокусом справжні причини того, що відбувається. Емоції заважать раціональності.

7. Послаблення виховання, освіти та розумності населення.

Важлива стратегія в тому, щоб не дати зрозуміти засоби та методи, які використовувані для управління народом, щоб підпорядкування людей потребам уряду та соціальній системі (соціалізація).

Освіта та виховання нижчого прошарку населяння є вельми низькою, щоб нижчі суспільні класи залишалися на рівні, який не зможуть подолати.

8. Просування моди на рівність, однаковість, посередність.

Влада впроваджує думку про те, що треба бути таким як всі, що модно бути примітивним («простим»), вульгарним («брутальним») і невихованим («природним»). Подібна реклама просуває все посереднє в сучасному світі та в соціальних сферах — формальні релігії, об’єктивна матеріалістична наука, сучасне мистецтво, глобалістська політика, тощо.

Обсмоктування життя «зірок», скандали, жовта преса, чаклунки та амулети, примітивний гумор, популізм у громадській діяльності – все це обмежує розум та свідомість людей від безкрайніх просторів дійсності до нескладних примітивістських «соціальних цінностей» та «цікавого життя».

9. Соціалізація та культивація почуття провини.

Важливий спосіб – це примусити людей повірити в те, що вони самі винні у своїх нещастях, хоча ситуація знаходиться по за межами можливостей або зусиль людей.

Тоді замість змін економічної та політичної системи, люди стають пригніченими та займаються самознищенням (навіть суїцидом), звинувачуючи у всьому себе, що приводить до бездіяльності проти дійсних причин ситуації.

10. Знання та використання людської натури.

За останні років утворився та розширюється розрив між відомостями й можливостями простих людей та знаннями й змогами, якими володіють верхівка держав.

Завдяки біології й психології керівна система отримала у своє розпорядження передові знання про людину, особливо про її психіку. Тому уряди та ЗМІ має велику владу і керують людьми з власних інтересів.

*** Якими засобами та прийомами контролюють народ | Ways-to-manipulate-people ***

(Visited 156 times, 1 visits today)