Що таке Йога в самому сутнісному глибокому розумінні? Чи потрібна Йога взагалі?

Від admin

chudo-990x480В інтернеті стільки сайтів і статей про Йогу … Але сайти / тексти не тільки різні, але й говорять про Йогу різне і навіть протилежне … І кому вірити?

А що таке Йога насправді, в самому сутнісному глибокому розумінні?

Чи потрібна Йога нам всім взагалі?

І чи потрібна Йога мені особисто? Що вона дає? Яка Мета Йоги?

Що найважливіше в житті? Де / як ми проживаємо наше життя? Ми проживаємо наше життя всередині, в своєму «Я», ми проживаємо наше життя в своїх відчуттях і все інше не має до життя реального відношення. Як не дивно це може звучати, але це все – відчуття, настрій, почуття, емоції – і становить моє життя. Коли у мене гарний настрій, мене радує все – і світ, і люди, і моє оточення, і речі, і так далі. Коли у мене поганий настрій, то мене ніщо не радує, навіть те, що мені здавалося самим «цінним» і життєво необхідним для мого щастя. Коли я щасливий, то весь світ – мій, все – в гармонії, все дає радість. І навпаки.

Тому Мета життя це, примітивно і просто кажучи, – бути щасливим. Або, іншими словами, Сенс життя – це переживати ті відчуття, які мене підсилюють, які «благостні», приємні, які дають радість. Як би я не був «багатий» матеріально (гроші, влада, квартири і будинки, машини, чуттєві задоволення тощо), при відсутності приємних відчуттів від усього цього я не буду щасливий ніколи. І навпаки, якщо я живу в «згоді з Духом» (з Вищими Принципами) і внаслідок цього отримую відчуття радості, «доброти» і задоволення життям, то я буду щасливий не тільки при повній відсутності «матеріальних благ», а й живучи, наприклад, в печері і харчуючись тарілкою рису в день. І ми не тільки знаємо приклади цього в житті, але, більш того, якщо ми звернемо увагу на цю істину, то ми побачимо, що вона вірна і підтверджена самим життям і відчуттями від неї.

Що з цього випливає? Слід жити так, щоб мої відчуття були відповідними ( «саттвічними»), тобто потрібно в житті робити те, що мене підсилює, і треба жити так, щоб у мене було якомога менше “негативних”, шкідливих відчуттів, тобто щоб мене ніякі відчуття не послаблювали. Тоді мій Дух буде «рости», «посилюватися» (у мене буде поліпшуватися зв’язок з Духом), і давати ще більше відчуттів щастя. Як дізнатися, що мене підсилює? Це легко, я і сам це знаю, відчуваю: це – такі дії, який мене надихають, дають натхнення, роблять мій настрій піднесеним, які «запалюють» у мене всередині устремління і бажання жити, які рухають мене вперед. І які протилежні дії, які дають мені неприємні і ослабляючи відчуття, – це теж зрозуміло … Неприємна робота, неприємне місце, неприємні люди, неприємні речі і так далі … Наприклад, мені може не подобатися моя робота, але я там все-таки працюю: через гроші або нібито щоб «жити краще». Мені може здаватися (через вплив суспільства), що це не тільки допустимо, але і прийнятно і «нормально». Але насправді, в цьому випадку я ходжу на роботу через страх, через острах «матеріального неблагополуччя» або подібних страхів / комплексів, через ілюзії (через помилки, невігластво). І така робота не тільки не робить мене сильніше, а навпаки вона «послаблює мій Дух» (мій досвід Духа, мій зв’язок з Духом), і ще більше затягує мене в ті дії, які послаблюють мене і далі …

Інший приклад того, що я можу ігнорувати свої відчуття: я можу бачити в усіх оточуючих людей (навіть в родичах і близьких людей) тільки лише функціонерів (в якійсь мірі «роботів»), тобто, наприклад, продавець для мене – це просто продавець, і я не бачу в ньому людини, тому не спілкуюся з ним як з людиною (а спілкуюся з ним як роботом-продавцем), при цьому ми не створюємо один у одного відчуття, досвід від відносин. Так і з працівниками банку, інспекторами ДПС, податковими поліцейськими, кербудами ЖЕКу, міліціонерами, бюрократами; вони для нас – просто «посади» або «чиновницькі посади». Вони для мене найчастіше – не люди, і тому я для них – теж не людина (а, наприклад, джерело грошей). І результат виходить відповідний.

Причому тут Йога? Йога – це технологія безпосереднього досвіду, тобто Йога – це спосіб отримання знання шляхом власного і безпосереднього сприйняття. Наприклад Йога тіла (т.зв. Хатха-Йога) – це метод отримання досвіду власного тіла, тобто спосіб отримання знання про себе (про своє «Я») через власне тіло, яке є вмістилищем (представником) мого «Я» і яким моє «Я» управляє.

Чому Йога дуже важлива? Тому що через те, що ми не звертаємо уваги на відчуття, через це ми не просто втрачаємо якусь область життя, а все життя проходиться повз нас. Ми добиваємося роботи (посади, вакансії), тому що це – гроші або це – модно, чи це – престижно, але не звертаємо уваги на негативні відчуття від неприємної роботи … Ми вступаємо в шлюб з чужою людиною, яка нам не потрібна і з якою нас нічого не пов’язує, лише тому що треба бути в шлюбі, або тому, що вона красива, або він багатий, чи тому що з нею хороший секс, або тому що іншого (жінки / чоловіка) я не знайшов … Ми дружимо або спілкуємося з «потрібними людьми», але неприємними і тими що послаблюють нас … формально виконуємо роль дітей перед своїм батьком, але не відчуваємо і подяки … Ми формально «ростимо» дітей (але не виховуємо), доручаючи їх здоров’я лікарям, а їх виховання – дитячому садку і школі, і практично не беремо відповідальність ні за здоров’я своїх (!) дітей, ні за їх виховання (принципи життя), ні за їх майбутнє …

Йога повинна допомагати нам жити; і вона допомагає помічати відчуття і жити з допомогою відчуттів (покладаючись на відчуття, отримуючи знання через відчуття). Йога допомагає Співналаштувати  моє життя з моїм Духом (моїм внутрішнім «Я») і жити в гармонії в правильному розумінні гармонії; Йога допомагає робити те, що підсилює мене (мій зв’язок з Духом) і уникати того, що «послаблює Дух», руйнує мій зв’язок з Духом.

Тільки мова йде не про Йогу як «пози» або «положення тіла», а про Йогу як метод пізнання мого справжнього «Я» (суб’єкта, Атману) і пізнання зовнішнього світу (об’єктів, Брахмана) через відчуття. І це – єдиний спосіб пізнання, оскільки моє життя – це і є мої відчуття. У моєму справжньому внутрішньому житті зовсім немає ні людей, ні предметів, ні грошей, ні концепцій, ні ідей, ні придбань або втрат, ні товарів або послуг. У моєму житті є тільки відчуття – почуття, настрої, емоції, про які я говорю в таких поняттях як щастя і печаль, радість і горе, підйом або спад, пожвавлення і депресія, любов і ненависть, приязнь і неприязнь.

Тому якщо Ви будете шукати Учителя Йоги, то не шукайте того, хто скаже вам як і в яких асанах (позах) бути, а того, який скаже – як почати помічати свої відчуття і жити на основі них в гармонії зі світом (по Призначенню) , «посилюючи свій Дух» (свій зв’язок з Духом), тобто стаючи більш духовним (менш матеріальним) і більш просвітленим (менш неосвіченим).

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 263 times, 1 visits today)