Українська мова – основа, історія, особливості, відомості.

Від adm-ua
*** Українські прислів'я приказки та промовки ***

Мова – це найважливіший фундамент нації.

У мові показано й зафіксовано найглибші джерела свідомості та мислення народу, народну мудрість і споконвічні знання.

Мова – це виток патріотизму та ключ до вивчення культури, історії, традицій, культури.

Мова показує народ у зовнішньому світі, є ознакою та кордоном нації/етносу. Нація повинна берегти свою мову як свою землю. Якщо вмирає мова, то вмирає і нація. Національна мова – це ключ до вічності.

*** Українська мова - основа історія особливості факти відомості ***

Українська мова – одна з найдавніших у світі

Сьогоднішні українські слова та коріння були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні тих часів. Стародавні українські слова тотожні санскритським словам, яки дійшли до нас з давнини у п’ять тисяч років. У сучасній українській мові 65% слів – із Санскриту.

Про багатотисячолітню давнину української мови говорить і народні пісні та інша творчість, створені українською мовою. Народні казки та пісні написані кілька тисяч років тому.

Першу письмову згадку про Україну є у джерелі 12 сторіччя — у Київському літописі за Іпатіївським списком від 1187 року говориться: «І плакали усі переяславці… за ним же Україна багато потужила». Йдеться про загибель переяславського князя Володимира Глібовича у битві з половцями.

У Руському літописі 12 сторіччя згадуються назви: Україна, Вкраїна, Вкраїниця, а люди – україняни.

Відомий канадський історик професор Гарвардського університету Орест Субтельний довів, що українській мові не менше п’яти тисяч років.

Найдавніші зразки української мови, що збереглися, сягають середини 16 сторіччя до н.е. Це – голунський напис на кам’яному стовпі біля села Медвин Богуславського району Київської області.

Польський дослідник Михайло Красуцький у 1880 році у книжці “Древность малороссийского языка” дійшов висновку: «Займаючись тривалий час порівнянням орійських мов, я переконався, що малоросійська мова не тільки старіша від усіх слов’янських, а й санскритської, грецької, латинської та інших орійських».

А у 1574 році польський історик Ян Красінський у книжці “Польща” писав: «Хто опанує українську мову, той здобуде ключ до швидкого вивчення усіх інших слов’янських мов, бо українській мові властиві найтиповіші риси слов’янської лінгвістики».

Вчений Василь Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в 10-5 тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів слід шукати в Санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, виниклих значно пізніше.
Українську мову називали у різні часи по-різному: руська мова, руська бесіда, русинська, проста мова, південноруська, карпато-руська, козача, кубанська, народна.

«Малоросійське наріччя», «малоросійська», «малоруська мова» — таку назву українська мова отримала у складі Російської імперії. Росіяни говорили «черкаська мова» або «білоруська», поляки — «русинська мова», турки — «сарматська мова» або «роксоланська».

Вплив мови на людину 

Вчені кажуть, що по звуках, які дитина видає після народження, можна визначити – до якої нації належить немовля.

Щоб запобігти хвороб, треба вібрувати з рідною землею: живете в Україні – говоріть українською, живете в Польщі – польською, в Китаї – китайською, тощо.

Але якщо невідповідною до території мовою порушувати природний процес мовлення, то людина втрачає природну силу. Якщо дитина до семи років не говорить рідною мовою, то у неї починаються психічні розлади.

Якщо людина, яка виросла на чужій землі, але почує рідну мову чи пісню, то з нею починають відбуватися неймовірна радість та подібні емоції; адже рідна мова відповідає суті (генетичному коду) людини.

Багатство української мови

Українська мова є одна з найбагатших мов світу.

Слова мають дуже багато синонімів і різноманітних  форм. Деякі слова мають десятки синонімів.

Словники української мови вміщують по 140-170 тисяч слів.

Дослідники мови — таки я Василь Кобилюх в Інституті української мови — знайшли, що словник української мови налічує понад двох мільйонів слів!

Але багато слів вилучили у 1930-х роках, обвинувативши їх як архаїзми, русизми, полонізми, діалектизми, тощо.

Михайло Грицак склав словник «гуцульської говірки» — гуцульського діалекту. Словник має триста тисяч слів, і слова гуцульського діалекту присутні у всіх слов’янських мовах.

Українська мова - основа, історія, особливості, факти.

Відомості про українську мову

• Українська мова входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою у світі (після французької та перської). Критерії краси мови – це фонетика, лексика, фразеологія, будова речення.

•  Українська мова поширена у світі; і за кількістю носіїв займає 26 місце у світі.

•  Офіційно зафіксовано, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського українська мова була оцінена як потужна літературна мова. Іван Котляревський по праву є основоположник оновленої української мови.

•  Найбільш вживана літера в українській мові – це літера «п»; також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Найрідше вживана літера «ф» починає слова, запозичені з інших мов.

•  У 448 року н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у гунського володаря Аттіли на території сучасної України, того, який розгромив Римську імперію, записав слова «мед» і «страва».

•  У 1918-1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки.

•  Однією з офіційних мов Великого Князівства Литовського (ВКЛ) була руська — давньоукраїнська — мова.

*** Українська мова — найдавніша у світі ***

(Visited 759 times, 1 visits today)