Чи ефективно управління через страх?

Від admin

страх2Всі ми помічаємо по оточуючому нас соціуму, що зараз основним способом управління в світі є управління через «страх» (примус). Це спостерігається і у відносинах між країнами, і всередині держави, і між структурами / частинами країни, і в сім’ях, і просто між людьми.

Зокрема, держава побудована на підтриманні страху (виживання) її громадян; є законодавчі акти держави, і той, хто їх порушує, то буде покараний (штраф, в’язниця і так далі). Внутрішня та зовнішня економіка теж побудована на страху (примусі). І, в принципі, вся діяльність у світі зараз також побудована на якомусь обмежуючому факторі (страху покарання, страху залишитися без засобів існування, страху самотності, страху хвороби / старості і так далі …).

Однак, з точки зору Вищих Законів (Принципів) і з точки зору науки Тантра-Джйотіш це — неефективно. При такому способі управління або способі побудови взаємин немає головної Сили, яка б нисходила від вищестоячого (Джерела Сили / Існування) до підпорядкованого (веденим), а отже, люди і суспільство в цілому при цьому послаблюються.

Тантра-Джйотиш пояснює, що існує два типи (способи побудови) відносин між керуючим (тим, хто бере відповідальність) і веденим (тим, хто віддає відповідальність за себе), і вони грунтуються на ступенях усвідомленості того, ким «управляють».

Перший тип — це управління через «страх» (примусу, обмеження, виживання). Другий тип — це управління через глибоку внутрішню повагу (прийняття авторитету), розуміння принципів і законів, усвідомлення Вищої Сили як безумовного джерела відносин, що дає Силу.

Тому розрізняти — які «відчуття» (Силу) відчуває той, хто внизу, по відношенню до того, хто керує — це надзвичайно важливо. Усвідомлення цієї основи веде до розуміння своєї рушійної сили, допомагає розставити пріоритети у відносинах і в житті, підняти свою усвідомленість, знайти відповіді самому собі на найважливіші питання.

Зокрема, при другому варіанті управління — через прийняття Сили (через авторитет) — Верхня Сила (глава у відносинах) несе відповідальність у (дає заступництво і управління), а у відповідь «знизу» йде інша Сила — розуміння, повага, шанування, вірність …

Чому ж ми самі часто управляємо через «страх» (примушування) або слідуємо за кимось через «страх» (вимушеність, виживання)? Тому що з дитинства нас привчали і ми звикли до послуху через покарання / примус, а у кожного з нас «слабкий» батько не був представником Вищої Сили (Відповідальності), не викликав непорушної поваги (авторитету). І далі суспільство постійно дає людині установку «ти повинен працювати, інакше не виживеш» … У результаті більшість людей так і проживають своє життя, перебуваючи в стані неусвідомленості (змушеної поведінки) і страху (прагнення вижити).

Поняття благородства / порядності / чесності (Відповідальності з одного боку і Відданості з іншого боку) як базових Рушійних Сили багато з нас не відчувають і не знають, не мають досвіду Вищого Боргу (Совісті / Честі). Коли людина внутрішньо благородна і порядна, то їй все одно — чи послідує зовнішнє покарання за її дії чи ні; її стримує / контролює більш глибока, фундаментальна Сила. Це аналогічно тому, коли людина працює не через страх, а з Натхнення.

Тим не менш, ми звикли жити за схемою, закладеною Системою в нас з дитинства: «будеш погано вчитись — покарають», «не будеш намагатись  — не виживеш» … І, подорослішавши, ми подібним же чином продовжуємо діяти через страх (вимушеності виживання), а не на основі Вищої Сили (Боргу), Натхнення. Ми виправдовуємо це звичним фразами «потрібно добре вчитися», «треба знайти гарну роботу», «потрібно бути не гірше інших», «а як же інакше?», «Всі так живуть» і так далі.

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 171 times, 1 visits today)