Що таке почуття провини: помилкове і істинне?

Від admin

винаПомилкове відчуття провини значно послаблює взаємини.

Керівник (це стосується будь-якої структури, будь-яких взаємин, побудованих на принципах ієрархії) повинен розуміти, що якщо той, ким він керує, пред’являє йому претензії (як правителю / керівнику / начальнику), то це означає, що нижчий намагається контролювати (оцінювати, впливати ) те, як їм керують. Наприклад, якщо підлеглому «не подобається», як ним управляють; то фактично це означає, що Ви намагалися їм управляти, але він Вам не підкорився, і по суті Ви їм не керуєте зовсім.

Коли у когось, підлеглого Вам, виникають претензії до того, як Ви їм керуєте, і Ви відчуваєте провину за це, то тут важливо розібратися — перед ким Ви відчуваєте себе винуватим? Тобто, чи відчуваєте Ви провину перед підлеглими або перед якоюсь Вищою Силою (перед «самим собою», «своєю совістю»)?

Якщо ми не можемо розібратися перед ким (чим) ми відчуваємо почуття провини, тоді з ним практично неможливо впоратися, воно буде постійно переслідувати і заважати нам жити.

Як варіант, «підлеглий» може свідомо чи несвідомо викликати, культивувати в Вас помилкове відчуття провини. У такій ситуації це зовсім не «вина» (правитель нічого не винен підлеглому [«не повинен» ], перед ним він і не може бути винен [повинен]).

Одна справа («вина»), коли Вам кажуть «ти в цьому винен», а інша справа (вина), коли «я відчуваю, що я в цьому винен» (і усвідомлюю перед якою Вищої Сутністю я винен).

Тому завжди, коли Ви за когось (щось) відповідаєте, Ви повинні усвідомлювати — перед ким (!) Ви за це відповідаєте. І це повинна бути вища за ієрархією Сила, а не та людина, яка за вами йде.

Є той, за кого Ви відповідаєте, і той, перед ким Ви відповідаєте! Не можна ці поняття змішувати!

Справжнє, істинне почуття провини може бути засноване на тому, що Ви знаєте — перед ким Ви відповідаєте (несете відповідальність), коли приймаєте рішення, знаєте — перед ким будете звітувати (хто Вас може карати).

Реальне відчуття провини має супроводжуватися дуже важливими показником: Ви реально повинні відчувати його зсередини; і Ви його відчуваєте, бо знаєте чому Ви взяли цю відповідальність, знаєте перед ким (перед якою Вищою Силою) її несете, хто для Вас головний (хто дає Вам Силу, хто може відібрати Силу / покарати).

Якщо ми це все відчули, то ми і розуміємо — як це потрібно виправити. Наприклад, дитина відчуває провину перед батьком, якщо вчинив проступок (його мучить совість), він винен, і він точно знає (відчуває) — перед ким він винен, і перед ким слід виправлятися (хто може його простити).

Цей простий ключ також працює і в решті нашого дорослого життя. Якщо Ви відчуваєте себе винуватим, і це реальна вина, Ви її відчуваєте всередині, то Вам слід розібратися: перед ким Ви винні. Перед ким Ви несете відповідальність, кому Ви повинні дати відповідь за невиконані зобов’язання, і у нього просити вибачення за це. Після того, як ми попросили вибачення (у Вищої Сили) — у батька, начальника, Бога — ми відчуваємо полегшення, тому що ми віддали відповідальність (і за свою недосконалість, за свою помилку) Вищій силі, і Вона вже зможе допомогти нам розібратися з нашими життєвими труднощами.

 
 
Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 340 times, 1 visits today)