П’ять основ здоров’я

Від admin

zdoroveЗдоров’я володіє п’ятьма складовими:

1) здоров’я Духа (слідування Духу / Цілі життя);

2) здоров’я душі (психічне здоров’я);

3) здоров’я розуму (сила розуму);

4) здоров’я тіла (тілесна сила);

5) соціальне здоров’я (добробут).

Соціальне здоров’я засноване на добробуті людини (грубо кажучи, її багатство / гроші — це матеріальне підтвердження благополуччя чотирьох попередніх складових сили людини: Духа, душі, розуму і тіла). Ми забуваємо про існування п’ятого виду здоров’я, тому що нас не навчили рахувати це частиною здорового стану; але коли ми хочемо володіти добробутом (у вигляді грошей / багатства), то насправді це означає, що ми хочемо бути здоровими щодо соціуму (тобто, з точки зору головної сили сучасного соціуму — з точки зору кількості грошей). Ми відчуваємо (даємо або отримуємо) силу не тільки по відношенню до Духа, душі, розуму і тіла, а й по відношенню до свого становища (статусу) в суспільстві.

Очевидно, що ці складові п`ять основ здоров’я не рівні між собою, а якісь з них є більш пріоритетними, якісь — менш. Тобто, існує ієрархія між складовими частинами стану здоров’я.

На основі здоров’я Духа (сильного зв’язку зі своїм Духом) людина може сама вилікувати і психічні, і тілесні свої хвороби, і заробити необхідну кількість грошей (стати соціально здоровим).

Здоров’я Духа — перша і найголовніша складова здоров’я людини, оскільки воно пов’язане з джерелом життя (з Сур’єй, з принципом існування). Принцип «Я є» (Буття) — це головний принцип життя; мій Дух (моє «Я») у мене неможливо відібрати, і завдяки йому я можу не тільки бути, я можу відчувати, мислити, діяти, досягати; якби цієї основи не було, то все інше теж не існувало б.

Тому фразу «у здоровому тілі — здоровий Дух», слід сприймати з точністю до навпаки! Тільки коли у людини Дух здоровий (сильний), то потім вже, як наслідок, і тіло її теж буде здоровим (наступним за Духом).

Наприклад, коли людина займається обливанням холодною водою (так званим, «загартовуванням»), то зовні це виглядає, як те, що вона лікує своє тіло, однак, насправді, цим вона загартовує свій Дух.

Тобто, по суті, відбувається наступне: тілу, коли його змушують робити те, що воно не хоче (хоч рано вставати, хоч пірнати в ополонку) під впливом Духа доводиться долати свою інертну, земну природу. І хоча, при цьому тіло отримує великий стрес, і різкі неприємні відчуття (воно переохолоджується, йому потрібно багато тілесних сил і матеріальної енергії, щоб відновити тепло, потрібна їжа, відпочинок), проте здоров’я його при цьому посилюється.

Це відбувається тому, що такі примуси тіла (аскеза, «духовний аскетизм») підсилюють основу здоров’я — вони посилюють «здоровий Дух», Силу Духа, тобто встановлюють більш сильний зв’язок душі / розуму / тіла з Духом.

*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата ***// Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 177 times, 1 visits today)