⚕️ Аюрведа і лікування суглобів, хребта та опорно-рухового апарату.

Від adm-ua
*** Аюрведа і лікування суглобів хребта та опорно-рухового апарату ***

Аюрведа о лікуванні суглобів та хребта 

 

  1. Причини проблем з суглобами та міжхребцевими дисками

  Аюрведа розуміє Природу матерії та людини як єдність Стихій “Ефіру”, “Повітря”, “Вогню”, “Води” та “Землі”. Завдяки знанню цих фундаментальних складових елементів людини можна зрозуміти причини проблем зі здоров’ям у природному значенні та призначити відповідні заходи.

Вважається, що найбільша проблема «опорно-рухового апарату» – це остеохондроз, тобто зниження рухливості суглобів внаслідок дегенеративних процесів у них.

На дегенеративні процеси в суглобах головним чином впливає систематичне спазмування прилеглих м’язів.  При остеохондрозі в суглобі всихає суглобова сумка або міжхребцевий диск, з якого виходить рідина у вигляді протрузії  і з’являється грижа (або в сторону від основного тіла диска, або всередину кістки чи хребця).

Причинами такого руйнівного процесу є: (1) малорухливий спосіб життя, (2) надмірне фізичне чи психологічне навантаження, (3) брак міжсуставної рідини, колагену.

В суглобах накопичується рідина, яка утворюється в області верхніх дихальних шляхів, через синуси розповсюджується по тілу та концентрується в місцях необхідної локалізації. Цей процес відбувається постійно, але максимальним він є в дитячому та підлітковому віці, коли відбувається активний ріст організму, і зменшується у літньому віці. Після шістдесяти років інтенсивність його знижується вельми сильно, і це пов’язано зі старінням організму.

Ця рідина у суглобах – липка, густа, клейка, слизька, холодна. Якщо у людини – малорухливе життя, то ця рідина застоюється та не доходить до місця призначення, створює «пробки» і застій у лімфатичної системи.

Протилежний “принципу Слизу” (липкої рідини) – це є “принцип Вітру” в тілі. Вітер (Рух — Вата-Доша) утворюється в товстому кишечнику і розходиться по організму, забезпечує йому рухливість, дає потенціал активності (‘Прана’), переміщує «поживні» речовини до клітини та виводить з них залишки метаболізму.

“Принцип Вітру” (Руху) є легкий, жвавий, активний і рухливий; тому “Вітер” (Вата-Доша) швидко накопичується в тілі з надлишком і повсякчас поширюється по ньому. Якщо він з’єднується з токсинами (Амою), які теж важкі, густі і липкі, то “Вітер” по подібності з’єднується зі “Слизом” в організмі, зокрема саме у міжсуставній рідині.. Таким чином, “Вітер” разом з токсинами накопичується в суглобах і утворює там сухість, шорсткість та холод. Від так, у суглобах фізіологічно погіршується рухомість, починається дегенеративний процес — і суглобовий диск починає підсихати, в ньому з’являються мікротріщини, гладкість зникає, а при надлишковому тиску на суглоб, рідина потроху вичавлюється назовні, що утворює протрузії і грижі.

Такий процес може спричинятися також із-за спазму м’язів. Внаслідок постійних та надлишкових фізичних або психологічних навантажень окремі м’язи скорочуються і залишаються в такому стані. Розслабитися самостійно вони майже не можуть, на заваді цього може бути стомлений, важкий, надломлений душевний стан. Окрім того “Вітер” (Вата-Доша) зменшує еластичність м’язових волокон, від чого  виникає тертя м’язових волокон. Такі процеси у м’язах здебільшого викликають біль. Тобто, больові відчуття при «хворобах опорно-рухового апарату» викликають саме м’язові спазми.

Спазм м’яза – це тривале перебування м’язи в скороченому стані. Спазмовані м’язи можна знайти по ущільненню в місці спазму. Щоб вивести м’яз із стану спазму, потрібно його розслабити або розтягнути. Розслабити м’язи можна заспокоєнням процесів мислення (прибравши психічну причину спазму) чи якісним прогріванням цих м’язів. Тепло та тепла олія розслабляють.

Цей стан волокон спазмованих м’язів інколи повертається в нормальний стан: або при різкому розслабленні (наприклад, при «мануальної терапії»), або при розтягуванні (наприклад, коли людина потягується або скручується під час асан). Таким чином м’язи можуть вийти із «зачеплення».

Велика кількість м’язів (сантиметр завдовжки) з’єднують наші хребці в хребет. Вони розташовані хрест-навхрест з двох сторін хребта та закріплюють хребці. Сила тиску цих м’язів дорівнює силі розширення рідини міжхребцевого диска. Так створюється цілісність врівноваженої роботи хребта як центрального стрижня людини. Якщо сила тиску м’язів з-за їх постійного спазмування стає більшою, ніж сила розширення міжхребцевого диска, то диск буде регулярно сплющуватися. До цього ще й додається дія надлишкового “Вітру” (Вата-Доша). Усе це разом спричиняє підсихання рідини в диску. З часом, в місці випинання диска (через надлишковий тиск) з’являється тріщина, через яку з нього витікає рідина — тобто створюється протрузія та хребетна грижа. Однак, первинно хребтові протрузії та грижі не спричиняють біль.

2. Як усунути проблеми з суглобами та дисками хребта

Спочатку потрібно: (1) усунути надлишкове навантаження на м’язи і суглоби, тобто прибрати важку фізичну чи розумову працю, психологічне перевантаження, джерело роздратування та подібне; (2) очистити тіло від токсинів, тобто зробити правильним процес травлення їжі та роботу видільної системи.

1) Треба упорядкувати навантаження, фізичну і розумову діяльність, усунути причини психологічних проблем.

2.1.) По-перше, для очищення від токсинів, треба зробити ідеальним процес перетравлення їжі. Позаяк не повністю засвоєна їжа (а це токсини) отруює організм. А коли їжа перетравлюється якісно та повністю, ​​то токсини не утворюються (а існуючі виводяться). Варто харчуватися легкою їжею (свіжо приготована гаряча їжа — овочі та зернові з додаванням зігріваючих спецій).

2.2.) По-друге, треба максимально поліпшити роботу видільної системи. Позаяк якщо система виділення працює не ідеально, то продукти метаболізму застоюються в товстому кишечнику, всмоктуються кров’ю і отруюють організм.

Не повністю перетравлена їжа (Ама) холодна та липка як тісто. Вона всмоктується у кишечнику, поширюється по тілу струменями крові і блокує клітинні мембрани. Токсини (Ама) липкі, тому важко «відклеїти» їх від клітини і повернути в кишечник для виведення з тіла. Тому «чищення кишечнику» не допоможе. Але можуть допомогти спеціальні процедури з промащюванням та прогріванням організму для відділення токсинів з клітин і виведенню їх в кишечник, а потім і вилучення зовсім з організму.

Для поліпшення стану суглобів та хребта треба робити промащування і зігрівання як проблемної області, так і всього тіла.  Аюрведична олія близька по якостям до суглобової рідини. Тому олія глибоко всмоктується в тканини та сприяє відновленню рідини в суглобах та дисках.

Якщо в кунжутну олію додати лікарські трави та подібні природні препарати, то така аюрведична олія максимально ефективно усуває причини проблем та хвороб суглобів та хребта: вона зігріває, розслаблює м’язи, робить їх еластичними, наповнює суглоб рідиною, сприяє зрощуванню тріщин.

До ціх зовнішніх засобів лікування варто додати трави для (1) заспокоєння “Вітру” (Вата-Доши) в тілі, (2) поліпшення перетравлення їжі, (3) виведенню токсинів, (4) покращення роботи суглобів.

Якщо в суглобі є запальний процес чи набрякання, то потрібно спочатку зняти запалення чи набряк, а потім лікувати суглоби. Для усунення запалення, необхідно зменшити надмірний “Вогонь” (Пітта-Дошу) в суглобах. Для цього використовують олію і трави з охолоджувальним та протизапальним ефектами.

При набряках олії застосовувати не можна, а роблять “припарки” з трав’яної пасти (порошок імбиру + аюрведичні трави).

 Максимальний лікувальний ефект для суглобів та дисків дає поєднання очисних аюрведичних процедур (Панчакарма) та процедур лікування суглобів:  
  1) глибоке промащування і прогрівання місця (навколо зони зводяться стінки з тіста, в який наливається прогріте лікарська олія, коли олія остигає, вона вибирається, і на його місце наливається нова, це триває 40 хв);
  2) нанесення лікувальної пасти на проблемну зону;
  3) активний масаж проблемної зони гарячими мішечками з лікарськими травами, попередньо розпареними і тільки-що приготованими в олії.

 Аюрведа розуміє Природу матерії та людини як єдність Стихій “Ефіру”, “Повітря”, “Вогню”, “Води” та “Землі”. Завдяки знанню цих фундаментальних складових елементів людини Вати, Пітти та Капхи можна зрозуміти причини проблем зі здоров’ям у природному визначенні та призначити відповідні правильні заходи.

*** Як усунути проблеми з суглобами та дисками хребта ***

(Visited 563 times, 1 visits today)