«Виховання дитини-дівчинки — що робити батькам, коли в ній багато чоловічих якостей характеру, бере на себе багато відповідальності і не слухає батька?»

Від admin

виховання дівчинкиУ цьому питанні необхідно окремо розглянути кілька аспектів.

Перше — питання слухняності дитини. Далі, чоловічі якості в дівчинці. І третє, це те, що дочка бере на себе занадто багато відповідальності.

Якщо дівчинка бере на себе відповідальність за ті речі, за які вона повинна відповідати, то це, звичайно ж, добре. Наприклад, в цьому віці вона повинна стежити за своєю зовнішністю, гігієною, утримувати в порядку свої речі, кімнату тощо. Це добре, що за якісь сфери життя, свої, дитячі, вона вже може відповідати, нехай вона за них відповідає. Якщо ж дівчинка втручається в інші сфери, то це вже зайве.

Тут найкраще надати провідну роль батькові. Батько повинен пояснити дочці, що є речі, за які вона поки не може відповідати, у неї недостатньо сил для цього, а у нього сил багато, і він за них відповідає. Наприклад, за матеріальне забезпечення сім’ї дівчинка точно не може відповідати, тому, що батько заробляє гроші. І це, хоч і крайній, але показовий приклад того, за що вона не може нести відповідальність. Точно також, вона повинна зрозуміти, що не може сама приймати такі рішення, як планування якихось поїздок або заходів. Їй потрібно показати, що вона поки не дуже розбирається в житті, і її рішення можуть призвести до якихось негативних наслідків. І поки просто м’яко пояснити, що батьки, батько, краще знають що потрібно робити. І це більш ефективно.

Якщо ж дочка не слухається, і намагається брати на себе відповідальність за те, за що не повинна брати, то це вже питання слухняності (тобто, неслухняності).

Чоловічі якості у дівчинки — це не дуже добре, оскільки вони зроблять її надмірно активною, жорсткою, вона буде розумна, в поганому сенсі цього слова, тобто, вона буде мудрувати, проявляти свій інтелект. Тому їй важко буде знайти хорошого (сильного) чоловіка. Оскільки вона намагатиметься бути нарівні з ним, а чоловікові така жінка буде просто заважати. Тому, щоб в дівчинці не розвивалися чоловічі якості, потрібно звернути увагу на те, що може їх підсилювати, і виключити це з її життя. Наприклад, вона не повинна займатися чоловічими видами спорту, або займатися тією діяльністю, яка вимагає відповідальності, сили, вміння перемагати. А необхідно перевести її на ту діяльність, у якій необхідні більш м’які, жіночі якості. Це можуть бути такі заняття, як рукоділля: вишивка, валяння, бісероплетіння … будь-які види творчості: малювання, ліплення … жіночі види спорту: гімнастика, танці … Нехай дівчинка більше часу проводить на природі. Тобто, потрібно переключити її увагу з чоловічих проявів життя на жіночі. Припустимо, немає необхідності розвивати у дівчинки логіку, математичний склад розуму, не потрібно давати їй математичні або логічні завдання, а давайте їй завдання, які вимагають звернення уваги на жіночі сфери: на відчуття, бачення краси, здатності до творчості.

Частіше звертайте увагу дочки на її внутрішній світ, світ відчуттів, задавайте їй запитання про пережиті враження або почуття. Міркуйте вголос про побачене, або прочитане, фантазуйте, творіть …

Оточіть її дівочими, жіночими іграшками, і заняттями, типу наборів для вишивання, для творчості. Нехай мама зацікавлює дочку, більше часу приділяє їх спільним жіночим заняттям.

І нарешті, питання слухняності. Це найважливіше питання, оскільки все, що перед цим говорилося про відповідальність, розвитку жіночих якостей у дівчинки і так далі, буде неможливим, якщо дочка не слухається. Змусити, навчити її слухатися — це, в основному, відповідальність батька. Але є проста рада, як цього досягти. Це класичний приклад, часто використовуваний в фільмах. Примітивно його можна назвати метод «злий поліцейській — добрий поліцейський». Тобто, дитина повинна знати, що мама завжди добра, м’яка, любляча, а батько — обов’язково сильний, строгий, жорсткий, але, в той же час, справедливий.

Наприклад, якщо дитину потрібно попросити щось зробити, спочатку її просить про це мама. Вона повинна говорити м’яко. Якщо дочка не слухає, мама також м’яко повинна спробувати переконати, умовити її це зробити, поки «по-доброму». Мати діє з жіночою позиції, з позиції любові, не вдається до загроз, якогось насильства, залякування або подібних жорстких методів. І, при гарних відносинах між мамою та донькою, дитина повинна все зробити сама, навіть, якщо їй цього не хочеться.

Якщо вмовляння мами не допомагають, тобто метод «пряника» не спрацював, тоді необхідно застосовувати метод «батога».

Мама попереджає дитину про те, що у разі продовження неслухняності з її боку, їй доведеться звернутися за допомогою до батька. І це має бути серйозною підставою для дитини, виконати те, що від неї вимагають. Головне правило, загрози не повинні бути порожніми!

Тобто, тепер мама дійсно повинна все сказати батькові. І тоді батько повинен приймати вже жорсткі заходи. Він сам відчуває наскільки заходи повинні бути строгими, і застосовувати свою силу, ґрунтуючись на відповідальності і впевненості в тому, що він точно знає, як змусити дівчинку зробити те, що він вважає за необхідне.

Зараз у суспільстві дуже модно грати «в демократію» зі своєю дитиною. Люди намагаються «бачити в їхніх дітях особистості», але це дуже неправильно, і веде до сумних наслідків. Насправді, дітей потрібно карати дуже суворо, у тому числі і фізично.

Дійсно, в дітей іноді вселяються дуже низькі суті, і тоді вони поводяться зовсім неадекватно: намагаються проявити свою силу, показати свою внутрішню особистість. Діти пробують управляти батьками, не слухаються їх, виходять з-під їхнього впливу. Якщо таке упустити, то далі буде тільки складніше. І тому батькові іноді треба діяти дуже строго, жорстко, щоб цей демонізм, або цю одержимість в дітях, придушити, щоб дитина розуміла, що потрібно слухатися батьків.

І всім же потім від цього буде краще. Просто поки дитина цього не розуміє, йому не вистачає усвідомлення. А батьки це повинні розуміти.

Якщо батько таким чином кілька разів відновить справедливість, тобто покаже ієрархію в сім’ї, позначить те, що батько найголовніший, і дочка повинна його слухатися, то ситуація помітно покращиться, і в майбутньому дівчинці не потрібно буде проявляти своє «его», або свою особистість, щоб спробувати увійти в конфронтацію з батьком.

(Visited 154 times, 1 visits today)