21 червня – рідновірське і ведичне свято Купайла (Купала).

Від adm-ua
*** Свято - це святий-сакральний день або пустий-бездіяльний день 7 ***

*** 20 на 21 червня - найкоротша ніч року закінчує літній Сонячний цикл - свято Купало (Купайло) ***

З 20-го на 21-е червня – це є найкоротша ніч року. В цю ніч святкується найвище літне свято, яке закінчує літній Сонячний цикл, – це є свято Купало (Купайло). Купальська традиція належить до найдавніших часів, до первісних ритуалів на честь життєдайного Дажбога – Сонця.

Купайла святкували 20/21 або 21/22 червня в час літнього сонцестояння: увечері, вночі і в самий наступний день Купала. Свято Купайла означає день, коли Сонце дійшло до свого річного зеніту – тобто найвище піднялося над Землею, дає найбільше Світла і тепла, проявляє свою найвищу життєдатню та чудодійну Силу для усього світу і для людини. Сонячний рік досягає свого апогею, все розцвітає, множиться, радіє життю.

*** день літнього Сонцевороту, ранок свята - народження Літнього Сонця - Купала, завершує Весняне Сонце - Ярило ***

Це свято припадає на день літнього Сонцевороту. Ранок свята символізує народження Літнього Сонця – Купала, і завершує Весняне Сонце – Ярила. В цей час Сонце перебуває у “куполі”, “зеніті” – найвищій небесній точці, тому день найдовший, а ніч – найкоротша. Живий Світ отримує найбільше Світла Сонця, визрівають зерна, плоди та все решта. Купала є Бог плодючості, Чоловічого Початку (Чоловічого Джерела) та заплідної сили. Купала та Марена уособлюють Чоловічу (Сонячну) Силу і Жіночу (Водяну) Силу. Поєднання Чоловічої і Жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби – Купайлиця.

Свято починається ввечері, напередодні Купала. Основний ритуал – це є купальський вогонь, який символізує Сонце у материнській утробі. Він горить цілу ніч – від заходу Сонця-Ярила до лона Матері-Землі (Смерті Ярила) до сходу (Народження Сонця-Купала). Перед запаленням вогнища чотири чоловіки зі смолоскипами стають квадратом навколо хмизу, що позначає “чотири Сонця” Кола (чотири пори року). Потім всі сходяться і запалюють вогнище, що символізує “Сонячне сплетіння”.

*** Купальська традиція належить до найдавніших часів, до первісних ритуалів на честь життєдайного Дажбога – Сонця ***

Купала (Купайла) – це саме яскраве і дуже стародавнє свято. З цього дня Коло (Цикл) “повертається на Зиму”. Купальська Ніч – це є час випробування на міцність родових сімейних зв’язків, це є свято вірності Роду. У купальську ніч проходять випробування на родову міцність.

Крім того, що Купальська ніч – це є ніч напередодні Сходу Бога – Світанку Дажбога. Зі сходом Сонця відбувається зустріч Ярила-Сонця з Зорею-Світанком. Саме на сході Сонця стають благословенними Ярилою і Зорею (Духом/Вогнем і Матерією/Водою) родові сім’ї.

(Visited 1 053 times, 1 visits today)