Ведична церемонія та ритуал Гріха-Правеша

Від adm-ua
««« Гриха-Правеша ведичні церемонії для входу в дім чи місце проживання »»»

Гріха-Правешаведичні ритуали та церемонії для входу в  дім / місце проживання

 

Церемонії Гріха-Правеша – це церемонії для в’їзду в будинок; частіше — в новий, але буває і в орендований, відремонтований, старий, нещодавно куплений, тощо…

Гріха-Правеша – це ведична церемонія, яка проводиться для першого входу людини в новий будинок.

Пуджі (церемонії/ритуали почитання Вищих Сил) виконується на різних етапах поселення, під час будівництва, входу в будинок і його “заселення“.
Коли будинок готовий, то чоловік повинен знайти (розрахувати) сприятливий час для проведення Пуджі, порадившись з фахівцем (ведичним астрологом або пандитом [ведичним священником]).

Залежно від типу житла чи будинку існують різні типи Гріха-Правеша.
Основні з них – це Апурва-Гріха-Правеша, Сапурва-Гріха-Правеша та Двандхава-Гріха-Правеша:
1) ‘Апуурва’ виконується при першому вході у новозбудований будинок;
2) ‘Сапуурва’ робиться, коли особа заходить до дому після прибуття з «чужої землі», здалеку, зокрема, поїздки, відрядження, відпустки;
3) ‘Двандва’ виконується, коли голова родини входить у будинок після реконструкції, ремонту або відновлення [що може бути наслідком, наприклад, пожежі, повені або землетрусу].
Серед додаткових ритуалів і церемоній, згідно  Ведичної архітектуриСтхапатья-Веди,  рекомендовані:
4) Васту-Пуджа та,
5) Васту-Шанті.

Після виконання Гріха-Правеші можна входити до будинку/хати/квартири.

«««
Є така давня українська традиція: при в’їзді / переїзді в новий будинок або квартиру, першим в оселі треба пускати кота.
А чому саме кота першим пускають у будинок? І чи є альтернативи?
Ця прикмета бере свій початок у давніх звичаях праслов’ян. Вони знали, що навколо нас живе безліч різних істот — духів. І коли сім’я переїжджає у новий будинок, там вже є невидимі мешканці. Кіт має подружитися зокрема з домовиком (духом оселі), що живе там і надати своїм господарям безпеку і підтримку в хаті.
Людей здавна казали, що духи втілюються в домовиків, яких обов’язково потрібно “задобрити” при в’їзді/переїзді. Домовик – це істота, що перебуває з господарями у будинку завжди; від нього залежить життя в помешканні. Якщо кіт зайде в будинок першим, то домовик не завдасть йому шкоди; кіт знайде “спільну мову” з домовиком, подружиться, і нова хата буде під охороною домовика (духа оселі / подвір’я / місця).
»»»

///

(Visited 59 times, 1 visits today)