Шахи: розвиток мислення і інтелекту, тактиці і стратегії.
20 липня – день шахів.

Від adm-ua
*** Шахи - розвиток мислення, розвитку інтелекту та пам'яті, тактиці та стратегії | 20 липня - день шахів ***

20 липня 2018 року – Міжнародний день шахів.
Гра в шахи сприяє розвитку творчого та логічного мислення, інтелекту та пам’яті, навчає тактиці та стратегії.

Хоча шахам вже півтори тисячі років, гра в шахи розвиває якості людини, потрібні в сучасності.

Шахи сприяють розвитку логічного мислення, вміння будувати стратегії і тактичні прийоми, волю до перемоги, програвати та не втрачати мотивацію, покращують пам’ять та творчий розуму («креативність»), вміння концентруватися, допомагають запобігти хвороб головного мозку, протидіють формуванню негативних залежностей.

Гра в шахи – основа висококваліфікованих професій, такі як програмування, математика, аналітика, юриспруденція, облік, менеджмент, тощо. Шахи вчать спостереженню та аналізуванню, пошук аргументів та прийняття рішень.

*** Гра в шахи розвиток творчого і логічного мислення інтелекту і пам'яті тактика і стратегії ***

1. Логіка та ефективність. Позаяк діяти потрібно ефективно, оскільки ви граєте з суперником, що переслідує таку саму мету. Це сприяє пошуку рішень та використання методів, для вирішення комплексних проблем. Всі ходи взаємопов’язані, підпорядковані загальному задуму і випливають з існуючого положення. Уміння мислити розвивається, процес цей йде як би сам собою, без зусиль, гра сама навчає розум.

2. Аналіз і планування. Одна з головних складових шахів – аналіз позиції. Гравець проводить аналіз і на його основі складає план гри. Здібності до аналізу завдяки шахам розвиваються швидка та ефективно. Кожен рух в шахах має бути спрямований до цілі. Мета буде досягнута, якщо планувати її заздалегідь та відрізняти дрібниці від головного.

3. Тренування пам’яті. Розрахунок варіантів і утримання їх в пам’яті, запам’ятовування стандартних позицій розвивають обидві пам’яті – «далеку» та «ближню». Гравець використовує «довготривалу» і «оперативну» пам’яті, використовуючи візуальну, цифрову і колірну інформацію. Шахи – універсальний тренажер, що за ефективністю їм немає аналогів. Гра повністю завантажує обидві інтелекти — логічний та образний. При обмірковуванні ходів працюють обидві «півкулі мозку»: права півкуля розпізнає шаблонні ситуації та використовує досвід минулих ігор, а ліва аналізує поточні можливості.

4. Зібраність та уважність. Участь в шахових іграх посилить концентрацію. Шахи навчають вмінню зосередитися на справі. Й це буде стосуватися не тільки шахів.

5. Гартування волі та характеру. Мета партії – перемога. Позаяк гравцю протистоїть інтелект суперника, то потрібні вольові зусилля з подолання його опору. Пошук найкращого ходу, вміння холоднокровно відбити несподіваний тактичний удар, зібрати самого себе в критичній ситуації – це виховую характеру та силу волі. Серйозні шахісти мають міцний внутрішній стрижень і хороші вольові навички. Достатньо періодично грати партії з рівним або більш сильним партнером.

6. Розвиток цілеспрямованості. Гра сприяє розвитку цілеспрямованості стратегічного плану партії на кінцеву мету, до якої прагне гравець. Глобальна стратагема ділиться на тактичні завдання, вирішення яких спрямовує до втілення задуманої ідеї. Вміння йти до мети, не відволікаючись на хибні варіанти та дрібниці, відкидаючи непотрібне, виробляється при гри в шахи, виховує наполегливість у досягненні задач.

*** Шахи - мислення та інтелект, тактика та стратегія ***

7. Розвиток вміння навчатися. Необхідність аналізувати та розібрати варіанти спонукає гравця до самостійних роздумів, до навички отримані знання застосувати на практиці.

8. Вміння думати. Стратегічна гра навчає приймати далекоглядні глобальні рішення на основі великих обсягів факторів, чинників, інформації. Гравці вирішують завдання, позаяк тренуються розуміти ситуацію і приймати відповідне рішень.

9. Розвиток творчих можливостей. Коли механічна рутинна робота перетворювалася яскравий процес, то виникає натхнення. Людина, що грає в шахи, відчуває такий стан. Часто гравець знаходить хід несподівано — як осяяння! У цей момент він стаєте творцем, натхненною людиною. Творчий розум отримує тренування.

10. Уміння мислити системно. Гра в шахи призводить до дисципліни в мисленні, до вміння мислити системно, вибудовуючи раціональні кроки, в залежності від обставин. Зменшується хаотичність думок.

11. Вербальні навички, критичне мислення, емоційний стан. Доктор Альберт Франк вивчав шахістів, що грали протягом 2 годин в тиждень. В результаті чого він зробив висновок, що хоча гра в значній мірі не залежить від мовлення, покращує вербальні навички, оскільки задіює розум, який пов’язаний з мовою. Результати дослідження критичного мислення доктора Роберта Фергюсона показали, що діти, які грають в шахи, мають кращі показники, пов’язані зі здоровим глуздом і критичним мисленням на 17%. Гра двох гравців покращує емоційний стан, а також розвиває психосоціальну взаємодію, за словами доктора Роуз Марі Стуттс.

12. Запобігання вживанню наркотиків. Дослідження показали, що діти, які закінчили шахову школу, не вживають наркотики. Дитина через гру вчиться міркувати ходи наперед, в тому числі ті приведуть до кепських наслідків.

*** гра в шахи розвиває якості людини, потрібні в сучасності - chess ***

Гра в шахи – це повноцінне і багатоетапне академічне навчання, як курс в університеті.

Після закінчення шахового інституту можна одразу застосувати вміння та навички в жити.

У шахів немає протипоказань. То починайте якомога раніше, і це однозначно позначиться на розвитку Вас та Ваших дітей.

Обов’язково навчиться та грайте в шахи.

*** Play chess | Грай в Шахи | Играй в Шахматы ***

(Visited 1 133 times, 2 visits today)