☾ Пітрі-Пакша — 14 діб від Пурніма до Амавасья місячного місяця Бхадрапада — Обряди “Осінні Діди”

Від adm-ua

Пітру-Пакша-Шраддха – від Махалая-Пурніма (15й тітхі) до Амавасья (30й тітхі)
Обряди “Осінні Діди” / «Абряд Дзяди» 

 У 2023 році — з 29 вересня по 14 жовтня.

 

Кожна людина в Обов’язку перед своїми Предками — батьками та прабатьками, і перед своїм Родом.

З погляду сучасної матеріалістичної науки людина отримує генетичну спадщину від своїх батьків і всього свого Роду. Тобто кожен прабатько присутній у людині у вигляді накопичених генетичних характеристик.

З погляду давніх філософій — Слов’янської та Ведичної традицій — і з погляду Закону Карми — Закону дії та відповідальності, Закону причини та наслідку {карма (російською мовою)} — будь-яка людина має накопичені наслідки його заслугрезультатів її дій,  як самої людини, так і її предків.  Тобто дії (карма) всіх прабатьків створюють долю людини — її вдачу і риси, характер і схильності, якості і особливості.

~~~

««« Дерево Роду — символ ієрархії Предків і прабатьків »»»

Двотижневий період (14 днів = Пакша) низхідного/спадного місячного місяця Бхадрапада відомий як ‘Махалая-Пакша‘, або ‘Пітрі-Пакша‘ (‘Пітру-Пакша‘); це – два тижні (половина  місяця), присвячені вшануванню предків.

А останній день цього — молодик – це найважливіший день року для поминання предків і Роду. Цей молодик (день початку нового місяця) називається на Санскриті ‘Махалая-Амавасья‘.

Протягом цих двох тижнів робити благодійність, зокрема роздавати їжу (харчування). Пригощайте їжею та згадуйте свого батька, діда, прадіда, прабатьків, своїх Предків і Рід

~~~

««« Обряди Осінні Діди — Пітрі-Пакша-Шраддха — Махалая-Пурніма Амавасья »»»


Саме день Махалая-Амавасья припадає на Амавасья-тітхі місячного місяця Бхадрапада, коли Сурья [Сонце] перебуває у Канья-Раші [знаку Діва] й у поєднанні з Чандрою [Місяцем].

~~~

Це – найголовніший і найважливіший день року для шанування предків і прабатьків (Пітру).

Два тижні Пітрі-Пакша перед цією Амавасью, мудрі люди присвячують також поминанню і шануванню своїх родичів і вчителів, які залишили своє тіло (пішли в Інший Світ).

Наприклад, в Індії у ці дні всі люди виходять на священні річки — на річку Ґанґа на Півночі Індії (Уттар-Прадеш), річку Годаварі в Центрі Індії (Андхра-Прадеш) та річку Каувері на Півдні Індії (Карнатака) — щоб там шанувати та поминати предків.

Браміни (індійські священники) виконують стародавні церемонії шанування предків та Роду, згідно зі священними писаннями.

««« Частування їжею і шанування батька, дідів, прадідів, прабатьків предків Роду — Рід Pitru-paksha »»»

Люди дають на благодійність їжу, яку приготували самі, роблять подарунки (підношення) голові своєї сім’ї та  своєму духовному наставнику. Також, особливі традиційні (ритуальні) страви готуються цього дня від імені традиції предків.

І навпаки, ці два тижні (Пітрі-Пакша) несприятливі для “земних” справ — матеріальних, світських, звичайних, соціальних дій. Зокрема, ці чотирнадцять днів (fortnight) також не сприятливі для початку нових фінансових проєктів, покупок, придбань тощо.

У ці доби варто виконувати церемонії на честь предків, шанування прабатьків [Тарпана].

~~~

««« Церемонія на честь предків і шанування батьків — Тарпана Pitru-Tarpana »»»Більшість із нас нібито “знають про Бога” – мають свою концепцію Бога або чули про Бога, сподіваються що Бог існує (вірять в існування Бога). Однак, тім не менш ми часто у своєму житті робимо щось неправильно, скоюймо помилки, мислимо неправильно, приймаємо помилкові рішення, маємо нееволюційні бажання. Причини цього відомі мудрим людям.

Таким чином, ми бачимо, що ми не можемо керувати своїм мисленням, іноді думаємо та діємо неправильно, і робимо помилки. Корінь цього – в “помилках інтелекту” [Прагья-Апаратха]; тобто причина – в тому, що людині не вистачає розумності (раціонального розуму — Дхі), в тому, що людина накопичила результати різних своїх помилкових дій [карм].

Тому вельми важко подолати ці наші тенденції — схильності та обумовленості — до помилкових концепцій, стереотипних звичок, шаблонних схем, помилкової інформації / відомостей.

Вшанування предків та Роду [Тарпан] “змиває” накопичені нами та нашими предками помилкові “шаблони” (схеми дій, звички поведінки, концепції ідеї) та помилки інтелекту, які кожна людина має з-за кармічних зобов’язань й обов’язків, — як з-за своїх, так і від предків.

Вшанування за допомогою Стихії Вогню [Хома] має “спалювати” наслідки, які людина отримала з-за своїх помилкових дій, вчинені нею в минулому, — як близькому, так і далекому. Адже накопичена сукупність своїх власних дій у минулому та обов’язок перед людьми (особливо — перед предками, зокрема батьком, дідом, прадідом) у минулому створюють безліч “шаблонів мислення” (звичних і помилкових думок) та “пасток ума” (захопленого і хибного сприйняття) людини у теперішньому.

Дві церемонії (ритуал) для предків і для Роду — поминання і шанування [Хома і Тарпана] — корисні для подолання “схильності до хибної поведінки” (помилок інтелекту і концепцій) людини та ведуть її духовної еволюції.


/// Антін Михайлович Кузнецов, M.Sc. 

.

««« Пітрі-Пакша від Пурніма до Амавашья місячний місяць Бхадрапада — Pitru-amavasya »»».

.

(Visited 252 times, 1 visits today)