Слово “фінанси” – етимологія і значення

Від Julia
«« слово Фінанси — етимологія і сенс значення »»

Слово “фінанси” – етимологія 

    Походить від середньоанглійського слова ‘finaunce’, далі – від англо-норманського і середньофранцузького слова ‘finance’, своєю чергою – від слова ‘finer «оплачувати», «платити ціну або викуп». 

   Спочатку – від кореня ‘fin’кінець»), як і латинське слово ‘fīnisфініш») і середньо-латинське слово ‘finantia’ «завершення [розрахунку]» або «вказівка про виплату».

   Первинно слово “фінанси” буквально означає «те, чим оплачують», «те, чим платять».

 

Слово “фінанси” – значення 

    Вихідним змістом англійського слова “фінанси” 1300-1400-х років було «закінчення розрахунків» (“розплата”).

    Пізніше з середини 15 століття, через французький вплив, виникло таке значення слова “фінанс“, як «припинення / погашення боргу» — в сенсі «сплата ціни / викуп».

   Пізніше, в кінці 15-го століття, додався такий сенс слова “фінанси“, як «оподаткування».

   Приблизно з 1770-х років з’явилося значення як дієслово “управляти грошима” («використовувати гроші для оплати витрат»).

 

1. Слово “фінанси” як іменник 

 Перше значення давньо-французького слова “фінанси” – «кінець / закінчення [розрахунків]; оплата, витрати; врегулювання боргу» (13-е століття).

Потім змістом став – «кінець [розрахунку], врегулювання [розрахунків], розплата / плата» (1400-ті роки).

 Друге значення іменника “фінанси” – це дія від тонкого сенсу: «до кінця врегулювати спір / погасити борг» (від ‘fin — «стягнення», і ‘finis — «розрахунок» або «податок»). 

 Сенс поняття “фінанс” («гріш» в однини) – це “завершення” («задоволення» як відплата або відплата) чогось того, що має бути отримано – оплата як розплата (!) за отримання.

Сенс поняття “фінанси” («гроші» множина) – це “послуги, які підлягають сплаті”, “збори, що стягуються [державою]”, “матеріальні / грошові кошти “.

Сенс давньофранцузького слова ‘finance’ поступово перейшов в європейські мови з такими значеннями: «викуп [грошова плата / обмін]» (середина 15-го століття), «оподаткування» (кінець 15-го століття).

    Слово “фінанси” означає «те, чим платять / сплачують ціну», зокрема «гроші» як готівкові кошти.

 

   2. Слово “фінансувати” як дієслово

 У наш час дієслово від слова “фінанси” означає – «постачати гроші / фінанси», «виділяти кошти на що-небудь», «надавати кошти за цільовим призначенням». 

   Історично слово ‘finance‘ як дієслово [дія] мало такі сенси:
“викуповувати / купувати” (кінець 15 століття);
управляти грошима” (згадується з 1820-х років);
забезпечити грошима” (відомо з 1860-х років).

 /// 

(Visited 718 times, 1 visits today)