Айанамша (Аянамса) – кутова різниця між тропічним і сидеричним Зодіаками.

Від adm-ua

Айанамша (Аянамса) – кутова різниця між рухомим тропічним і нерухомим сидеричним Зодіаками

Аянамша (Айанамша) – кутова відстань між нерухомим зодіаком і рухомим (точкою весняного рівнодення).

Однією з найважливіших відмінностей Ведичної (“індійської”) астрології Джйотіш від західноєвропейської (“західної”) Астрології є використання в Джйотішу “нерухомого” сидеричного  Зодіаку, в той час як західна астрологія використовує “рухомий” тропічний Зодіак.

Прецесія земної осі – це рух осі Землі в просторі, тобто процес обертання осі Землі по поверхні конуса з вістрям вниз. З явища прецесії, Зодіак, який рахується за відносним положенням між Сонцем і Землею, рухається зі швидкістю приблизно 1 кутова хвилина в рік (близько 50.3 “в рік). В даний час рухомий (тропічний) Зодіак зсунувся щодо нерухомого (реального, тобто заснованого на зірках) Зодіаку приблизно на 24 ° 05 ‘(на початок 2017 року), що становить майже цілий знак (!) Зодіаку.

Джйотіш [Ведична астрологія] – це сидерична, тобто “зорянаастрологія. Це означає, що Джйотіш [Ведична астрологія] використовує справжній — сидеричний (“нерухомий”) — Зодіак для знаходження Раші [знаків зодіаку], в яких розташовані Грахи [Сили життя, «планети»] та Бхави [Сфери життя, «астрологічні домівки»].

Знаки зодіаку положення Грах [ “Сил планет”] є дуже важливими в астрології. Позаяк ці дві системи зодіаків (ведична і західноєвропейська) мають розбіжність один від одного майже на цілий знак зодіаку, тож навіть самий так званий “популярний знак” (знак положення Сонця), на основі якого пишуть “гороскопи” в газетах і журналах, зміниться на один знак, коли карту народження ми будемо “перераховувати” для Ведичної астрології.

Як відомо, Раші [знак зодіаку] за довготою дорівнює 30 кутовим градусам.
12 “зодіакальних знаків”, по 30 градусів кожен, складають 360-градусну лінію окружності навколо Землі – екліптики.

У сидеричний (зоряній) системі — Ніраяна-системі — окружність для відліку – це “нерухома” Екліптика. А в тропічній системі вважається, що весняне рівнодення відбувається, коли Сонце знаходиться в початковій точці “знака Овен” (в 0 градусів Овна). Ця точка вихідна, тобто “опорна”, “базова” точка Зодіаку для знаходження положень “небесних тіл”. Тобто, для вимірювання небесної (астрономічної) довготи в тропічній системі точка весняного рівнодення (яка є однією з двох точок перетину Екліптики й Екватора) була прийнята як початкова точка. Але точка весняного рівнодення не є нерухомою щодо положення зірок; вона постійно рухається в проти-зодіакальному напрямку (в західному напрямку) по небу щодо зірок внаслідок явища прецесії рівнодень зі швидкістю 50,3 кутових секунд на рік. Так, ця точка здійснює повний обіг по екліптиці приблизно за 26 тисяч років. Довгота, виміряна за цією системою, називається “тропічною довготою” – “Саяна-довготою”.

Однак в сидеричний (зоряній) системі для того, щоб Зодіак зробити нерухомим, певну точку на екліптиці було прийнято за початок. Це зробило систему незмінною – стабільною, фіксованою. Ця точка відліку на екліптиці є нерухомою (!) Щодо нерухомих зірок, положення яких в небі незмінне. “Ніраяна-довгота” зірок є постійною; і Раші (знаки “ведичного Зодіаку”) завжди містять ті ж самі зірки (або групи зірок) всередині своїх кордонів.

У цій стабільній Ведичній системі кутова довгота небесних об’єктів — Грах (Сил життя, «планет») — вимірюється відносно нерухомої точки на екліптиці, розташований серед зірок. Відстань між цією нерухомою початковою точкою і рухомою точкою весняного рівнодення називається Аянамша (Аянамса). Іншими словами, Айанамша – це різниця між точками відліку сидеричної і тропічної систем Зодіаку. Довгота, виміряна від вихідної точки сидеричної системи, називається сидеричною (зоряною) довготою – “Ніраяна-довготою”.

Рух точок перетину Екліптики (видимого шляху Сонця) з Небесним Екватором випливає з прецесії рівнодень. Прецесія – це явище руху точки рівнодення по екліптиці. Є кілька думок про момент часу, коли рухомий Зодіак збігався з нерухомим Зодіаком. Багато досвідчених астрономів і астрологів займалися цим питанням, але заявили про різницю результатів. У кожного астролога є своя думка про величину Аянамші.

У питанні вимірювання прецесії рівнодень є дві величини, які необхідно встановити:
(1) швидкість прецесії, та
(2) дату моменту нульової прецесії (тобто, дату збігу нерухомого та рухомого Зодіаків).

   Існує кілька різних думок про ці дві величини.

   Згідно з Ведичними Сіддхантами швидкість прецесії рівнодень, надана різними авторами, наступна:

Автор                     — Річна швидкість прецесії
Арьябхатта            — 46.3 ”
Парашара               —  46.5 ”
Вараха-Міхіра       —  50.0 ”
Сурйа-Сиддханта  —  54.0 ”
Вріддха Васіштха  —  54.0 ”
Лахірі                      —  50.3 “

     Дата прецесії різними авторами надана такою:

Автор                                — Дата нульової прецесії
Сиріл Фейган                    —  213 рік н.е.
П. Ч. Рей                           —  319 рік н.е.
Бангалор Венката Раман —  397 рік н.е.
Сефаріал                          —  500 рік н.е.
Вікрам сакхі                    —  56 рік н.е.
Лахірі                               —  285 рік н.е.

Загальноприйнято, що Аянамша Лахірі найближча до істинної. Хоча іноді вона не ідеальною. Причина в тому, що швидкість прецесії непостійна. Значення ідеальної Аянамши знаходиться близько до Аянамши Лахірі, і досить близька до Аянамши Бангалора Венкати Рамана.

Ведичним астрологам — початківцям у Джйотішу — радять використовувати Аянамшу Лахірі.

/// Антін Кузнецов

 

(Visited 441 times, 1 visits today)