Що краще: готові, отримані ззовні відомості (‘інформація’) або пізнання, прожиті через внутрішній досвід / відчуття (‘знання’)?

Від admin

дивитись-слухатиКоли я знаходжу шлях до відповіді / знання сам (і навіть краще, якщо при цьому мене веде Вчитель / авторитетна для мене людина), це є внутрішнім дослідженням. Я отримую знання через відчуття / досвід. Такий спосіб отримання Знань називається йогічним (ведичним).

І навпаки, якщо я отримую готову відповідь (інтелектуальну інформацію), особливо на рівні логічної або інтелектуальної концепції («вчення»), тоді такі відомості складаються для мене у формі якихось рекомендацій, порад, тверджень, «фактів».

Яким з цих двох способів пізнавати світ (через Знання / досвід або інформацію / факти) – це особистий вибір людини. Але завжди потрібно пам’ятати, що факти / концепції змінюються, а досвід незабутній, незмінний, вічний. Знання, отримані через відчуття, приймаються відразу і легко, а інформацію хочеться оцінити, «проаналізувати», засудити.

Крім того, якщо ми отримали Знання, як відчуття (йогічний досвід), в результаті дослідження проблеми чи питання, то принципи (ключі і технології), отримані у відповідь, будуть єдині для всіх сфер життя. Тобто, такі дослідження дають усвідомлення Принципів життя (і Єдності життя на рівні принципів, на рівні Духа).

Освоївши ключі, ми виявляємо в собі (у своїй свідомості, у своєму «Я») безмежне джерело Знань, тобто знаходимо «знатель» в собі, знаходимо «внутрішнього мудреця»; і вже в майбутньому все легше і легше будемо знаходити відповіді у себе всередині на будь-які питання і вирішувати будь-які «проблеми».

Більше того, відчуття (Знання через досвід), як правило, не піддаються оцінці (засудженню), вони легко приймаються такими, як є, оскільки вони – це прожите знання зсередини. А знання, отримане через інтелект (інформація), постійно не тільки піддається оцінці з погляду самого ж інтелекту, а й «випробуванню з точки зору моєї «особистості» (его). Якщо інформація (навіть сама вірна) не сподобається моєму інтелекту або его, то він її відкине, а від внутрішнього досвіду – від Знання через йогічний досвід, через відчуття – майже не можливо відмовитися (можна тільки за допомогою дуже «потужного інтелекту» і дуже «сильного его»).

*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотиша Ведаврата *** // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 125 times, 1 visits today)