Йоги (комбінації планет) в Джйотіш [Ведичній астрології]

Від admin

У Джйотіш (ведичній астрології) йога — це комбінація Грах (планет), тобто взаємне розташування кількох Грах. Конкретна комбінація має свою назву і дає певні результати. Йоги — комбінації Грах [планет] — один з найважливіших елементів Джйотішу. Класичні тексти містять опис кількох тисяч Йог. Як правило, в карті народження кожної людини є безліч різних Йог, сприятливих і несприятливих; та їх аналіз — важлива складова частина інтепретаціі карти народження.

Принципи аналізу Йог

У Ведичній Астрології будь яка Йога може проявлятися в різному ступені. Результати для карти народження будуть різними внаслідок конкретної Лагни в карті, різної сили раші [знаків], залучених в Йогу. Існують Йоги, вплив яких виявляється протягом усього життя людини, і існують Йоги, які діють протягом періодів життя (Даші, транзити).

При аналізі Йог слід враховувати наступні фактори:

1) При оцінці благотворності Грах [планет], що складають Йогу,  зазвичай мається на увазі природний характер Грах, а не їх функціональна благотворність / неблаготворність.

2) Ступінь прояву Йоги залежить від сили Грах, що до неї входять, дрішті [аспектів], прийнятих цими Грахами, і поєднань цих Грах. Наприклад, якщо Граха, що формує сприятливу Йогу, ослаблена з’єднанням із пагубною Грахою, несприятливими дрішті [аспектами] або знаходиться в дебілітаціі, або спалена, то дія Йоги буде значно слабшою або взагалі може бути нейтралізована. І навпаки, ефект несприятливої ​​Йоги може бути зменшений, якщо Грахи, що її складають, сприятливо розташовані або перебувають під впливом сприятливих аспектів, або знаходиться в екзальтації в Навамше. Необхідно враховувати також взаємини між Грахами, які беруть участь в Йозі.

3) Для того, щоб оцінити конкретний прояв Йоги необхідно враховувати, в якій Бхаві [будинку] розташовані Грахи, що формують Йогу, якими бхавами вони управляють, які бхави вони аспектують.

Приклад:

У шлоці 5 глави 13 книги “Бріхат Парашара Хору Шастра» сказано:

Якщо правитель Дхани (2-й бхави) знаходиться в Кендрі, в той час як правитель Лабхі (11-й бхави) знаходиться в Триконі від нього, або аспектован або в з’єднанні з Гуру або Шукрою, то людина буде багата.

Припустимо, що в карті людини з Лагною в Меші [Овні] правитель 2-й бхави Шукра [Венера] знаходиться в Тулі [Терезах], а правитель 11-й бхави Шані [Сатурн] — в Кумбха [Водолії]. У цьому випадку Грахи, що формують Йогу, розташовані в мулатріконах, дружні між собою і аспектують один одного через раші дрішті. Можна зробити висновок, що людина, безсумнівно, буде володіти багатством, яке, можливо, дістанеться йому завдяки бізнесу (Шані управляє також 10-ю бхавою).

Тепер розглянемо випадок, коли Шукра розташована в раші Карка [Рак], а Шані — під Врішчіке [Скорпіоні]. У цьому випадку обидві Грахи розташовані у ворожих раші, Шані знаходиться у 8-й Бхаві. Можна зробити висновок, що багатство дістанеться людині нелегко, можливо, в результаті спадщини.

Момент часу, в який проявиться Йога, теж треба з’ясувати. У деяких йогах сам опис містить вказівку віку людини, в якому ця Йога повинна проявитися. В інших випадках Йога зазвичай виявляється протягом даші [періоду] Грахи, яка формує її. Однак оскільки у формуванні Йоги беруть участь кілька Грах [планет], то необхідно визначити, яка саме Граха принесе результати Йоги в період своєї даші. У загальному випадку результати Йоги приносить сильніша Граха, однак існують різні винятки.
*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотиша Ведаврата *** // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 343 times, 1 visits today)