Джйотіш і Тантра порівнянні?

Від admin
««« Як зменшити стрес під час війни — практика Сканування траєкторій свого тіла »»»

4.1Відомо, що Джйотіш — це Ведична астрологія, а Тантра — це якісь «парні техніки кохання» або «технології для пробудження енергій».

Звідси можна подумати, що ці дві системи — Джйотіш як система знань і Тантра як практики — не порівнянні. Але це не так.

Така думка як точка зору стверджується лише тому, що ми не розуміємо – в чому ж насправді суть Джйотішу, і в чому суть практик Тантри.

Тантра-Джйотіш — це філософська система знань про Всесвіт, і тому це – суб’єктивна наука. Варто цьому приділити особливу увагу і докладно з’ясувати – що таке Тантра-Джйотіш, позаяк це дуже важливо.

Саме на Тантра-Джйотіш будується всі принципи та закони, і всі технології пізнання, які використаються для розуміння причин і наслідків, тенденцій і результатів, аналізу карти народження. Це підходить як для проведення семінарів і консультацій, так для відповідей на будь-які питання, і взагалі для всього в нашому житті.

Джйотіш — це наука для отримання знань, наука пізнання та знання.
А Тантра — це головна технологія в Джйотішу.

«Тантра» на санскриті складається з двох слів: «Тан» (або «Тану») і «Тра». «Тан («Тану») — це тіло, а «Тра» — це інструмент або прилад, або технологія. За аналогією «Мантра»: «Манас» — розум, «Тра»технологія як інструмент.

Таким чином, Мантра — це інструмент, або технологія для розуму, це спеціальна думка, звук.
«Янтра»: «Ян» — це образ, Янтра — технологія, що використовує візуальні зображення для досягнення цілей.

Отже, Тантра — це така технологія, при якій тіло та його відчуття використовується як інструмент для пізнання або для досягнення цілей.

Це – універсальна і ефективна технологія. Ми всі її використовуємо, просто зазвичай не знаємо, або не помічаємо цього.

Наприклад, використовуємо Тантру під час прийому їжі. Якщо ми пробуджені, усвідомлені, уважні, то ми не просто їмо, а отримуємо від їжі якесь відчуття, отримуємо досвід цієї їжі. Це — Тантра, в контексті їжі. Отже, ми їмо, і у нас з’являється досвід. Важливо простежити його, звернути увагу на результати. Результат може бути і швидкий, такий як — задоволення, насичення, післясмак, а так само і пізніший, такий як загальний вплив цієї їжі на нас: на організм, на особистість, на свідомість. І якщо всі ці результати благотворні, то ми робимо висновок, що з’їли правильну, корисну їжу, отримали позитивний тантричний досвід. Точно також і дихання може бути тантричним досвідом. Необхідно відчути, як під час видиху ми поширюємо частинку себе, впливаємо на оточення, а під час вдиху ми щось для себе з простору отримуємо.

Поняття Тантра часто асоціюють з якимось особливим видом сексу, нібито духовним. Насправді, що таке секс? Це використання тіла для отримання відчуттів; тобто, дійсно, це – свого роду Тантра. Коли чоловік і жінка вступають у “фізичний” тілесний контакт, вони відчувають відчуття. Однак, не потрібно розглядати настільки вузько — це може бути і секс, і якісь інші дії/події, коли в тілі з’являється досвід.

Тут так само важливий результат, якщо здійснюються правильні дії, тоді отримується позитивний досвід. Цей досвід в них оживляє сили (на санскриті — Девати, Грахи). І тоді у них дійсно буде від цього і духовний розвиток також.

Однак, треба розрізняти, що розвиток сприйняття та свідомості відбувається не в наслідок просто сексу як фізичного тілесного контакту, а в наслідок того, що людина отримує корисний еволюційний і ефективний досвід.

Якщо людина зможе нарихтувати, налаштувати  своє життя по Тантрі, тоді вона може абсолютно по іншому  проживати своє життя та отримувати цінний, підсилюючий, еволюційний досвід. Наприклад, під час їжі вона зможе відчувати і розуміти, що насправді вона їсть і як, яку енергію вона отримує від цієї їжі, куди вона спрямована: вниз — в живіт чи тяжкість, або вгору — до Духу та облегшення. Така людина стає сильніша у Свідомості / Дусі та Розумінні. Вона може ліпше відчувати, як вона живе, в ній з’являється більше сил та енергії, а в її діяльності відкриються нові перспективи, з’явиться ініціативність, вона стане набагато ефективнішою.

Зокрема, якщо чоловік проживає своє життя через практику Тантри, то він може більше творити та діяти. Наприклад, їжа дає йому енергію для творчості та активності. Секс його надихає, одухотворяє, дає багато енергії, бажання діяти, а не несе млявість, кволість, апатію. Чоловік стає одухотвореним, “окриленим”, а його жінка стає для нього музою, у тому числі і на чуттєвому рівні.

Таким чином, якщо розуміти  Тантру правильно та глибоко, то Джйотіш і Тантра не просто пов’язані, а одне неможливе без іншого.

Джйотіш неможливий без безпосереднього досвіду, позаяк досвід — це джерело знань, це знання для відповідей на будь-які питання.

А Тантра обмежена без Джйотішу, та марна без мети життя.

/// Антін Михайлович Кузнецов, магістр наук (M.Sc.)

(Visited 194 times, 1 visits today)