Що таке Джйотіш як наука о Вищих принципах та Небесних Силах? Чи це просто “Ведична астрологія”?

Від admin
*** Що таке Джйотіш як наука о Вищих принципах та Небесних Силах чи Ведична астрологія ***

Джйотіш — це є наука о Вищих принципах та Небесних Силах, яка заснована на давньої мудрості — на Ведах, найдавніших Ведичних писаннях.

Ця наука вивчає великий діапазон впливів космосу — макросвіту — на кожну людину, на групи і спільноти людей і на Землю в цілому. Існуюча традиція Джйотішу сягають корінням в глибоке минуле на 5 тисяч років тому. З того часу знання та досвід передаються з покоління в покоління . В давнину ці знання передавалися усно, тому перші письмові трактати (на Санскриті) по Джйотішу відносяться до 3 століття до н.е., зокрема текст Бріхат-Парашара-Хору-Шастра. Потім з’явилося багато письмових наукових робіт з Джйотішу, особливо в 1-2 століття н.е.

На відміну від західної астрології Джйотіш як “Ведична астрологія” будується на реальних, нерухомих сузір’ях (знаках сидеричного зодіаку). Тропічна ж система, що використовується в західній астрології, заснована на умовному, рухомому Зодіаку, який прив’язаний до точки весняного рівнодення.

У Джйотіш як Ведичній Астрології головний акцент зроблено на сидеричні сузір’я (знаки нерухомого зодіаку), включаючи «місячні стоянки», і на аналіз розташування планет і їх взаємні впливи один на одного. Тільки коли всі частини складаються в єдине ціле, можна скласти єдине правильне уявлення про стан речей. Однак для цього потрібно обов’язково розуміти і закони, які рухають ці частини. Головні поняття Ведичної Астрології — це планети, знаки і будинки.

Грахи — Небесні Сили / “планети”

Стародавні мудреці бачили взаємозв’язок між рухом планет і людськими долями. Ведична Астрологія досліджує ці закони, щоб допомагати нам передбачати зміни в житті і осягати їх значення. Планету в Джйотіш правильно називати ‘Граха’.

Кожна з дев’яти Грах — Вищих Сил, Небесних Сутностів, “планет”, використовуваних в Ведичної Астрології, описується специфічними якостями, такими як сила / слабкість, гідність, стан і так далі. Дев’ять Грах [Сил життя, «планет»] Ведичної Астрології — це сім видимих ​​планет і два місячних вузла Раху і Кету. Ведична астрологія аналізує всі їх рухи.

Раши — знаки сидеричного зодіаку

Зодіак у Ведичній Астрології складається з 12 Раши [знаків сидерического зодіаку, «сузір’їв»]. На відміну від західного він зрушений приблизно на 24 градуси; і знак Місяця є більш важливим, ніж знак Сонця. Навіть висхідний знак (Асцендент, Лагна) важливіше, ніж знак Сонця, якому чомусь приділяється вся увага в західно-європейській астрології. Знак зодіаку («зодіакальне сузір’я») правильно називати ‘Раши’.

Бхави — астрологічні домівки

bhavas-2

Карта народження (так званий «Гороскоп») в Джйотіш [Ведичній Астрології], як і в західній, складається з 12 будинків, кожен з яких має свою «сферу впливу». Наприклад, перший будинок складеної астрологічної карти визначає риси особистості, сьомий — відносини в родині і з партнерами, 10-й — кар’єру і так далі. Астрологічні будинки карти народження дуже схожі на сфери, які керують різними аспектами нашого життя. Астрологи вивчають рухи планет в цих будинках для того, щоб визначити їх вплив на життя людини. Астрологічний будинок слід в Джйотіш називати ‘Бхава’.

Транзити

У той час, як наші карти народження статичні, планети і сузір’я знаходяться в постійному русі. Вивчення транзитів — поточних положень планет — є одним з основних методів Джйотіша [Ведичної астрології]. Карти транзитів допомагають нам запобігати небезпеки в сьогоденні і отримувати знання про майбутнє.

Таким чином, передбачаючи небезпеку, її можна і потрібно уникнути. Ведична Астрологія призначена для того, щоб допомагати нам долати «сюрпризи» долі, пророкуючи їх. Більше того, одна з чудових відмінностей Джйотіша — він дає засоби корекції, тобто заходи для поліпшення подій і їх наслідків.

Але взагалі кажучи, Джйотіш [Ведична Астрологія] на відміну від західної використовує транзити набагато рідше, а використовує періоди — періоди планет або періоди знаків. Період називається ‘Даша’.

*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотиша Ведаврата *** // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 1 720 times, 1 visits today)