Антон Кузнецов: 8-ступінчаста Йога «Патанджалі» – це є нонсенс! *

Від admin

* Антон Кузнецов: 8 ступінів Йога Патанджалі *Патанджалі дав світові Йога-Сутри, але був би дуже здивований, якби дізнався, що Йогу раптом назвали «8-ступінчастою»! Дуже важко займатися Йогою «по щаблях». Це все одно, що по черзі нарощувати ніжки стільця — на ньому неможливо сидіти; або все одно, що розвивати по черзі спочатку праву руку, потім ліву, потім праву ногу, потім ліву … Патанджалі не говорив, що крок Йама (Яма) потрібно практикувати до кроку Нійама (Ніяма), а Самадхі — тільки лише в самому «кінці».

Йога — це Єдність! Що залишиться від єдності, якщо його розбити на ступені ?!

Починати треба зі свідомості, і тоді тіло і розум будуть змінюватися. А якщо почати з тіла або розуму, то змінити свідомість набагато складніше. Це аналогічно тому, як Ви змушуєте себе не їсти м’яса. Може людина і не буде їсти, але буде хотіти його. І від цього буде більше шкоди ніж користі, тому що буде стрес і напруження розуму. Але якщо розвивати свідомість, то тіло само собою, природно і спонтанно не захоче їсти м’ясо. І буде користь і для тіла, і для свідомості (і для розуму).

Починати практикувати йогу потрібно одночасно з усіх гілок. Але пріоритет краще віддати свідомості, оскільки це самий фундаментальний рівень життя. Якщо пріоритет віддати більш грубим рівням, то на зміну свідомості піде дуже багато часу.

Свідомість первинно. Тому коли говорять «переходжу на п’ятий ступінь, це — робота з тілом; а робота зі свідомістю — ступені шість-вісім, але поки ще рано », то це означає, що людина займається не Йогою (інтеграцією), а навпаки — роз’єднанням, розщепленням (диференціація).

Разом зі словом Йога часто вживається фраза Аштанга-Йога і маються на увазі вісім складових частин Йоги: Йама (Яма), Нійама (Ніяма), Аасана (Асана), Пранайама (Пранаяма), Пратйахара (Прат’яхара), Дхаарна (Дхарна), Дхйана (Дх’яна), Самаадхі (Самадхи). Але ці вісім «анг» є частинами (гілками, складовими) Йоги, але не щаблями чи стадіями. Навіть саме словосполучення «АтшаАнга» складається з слів «Атша» і «Анга» — «вісім частин» або «вісім гілок». Гілки (кінцівки, складові частини) можуть розвиватися тільки разом, одночасно і паралельно, але не «східчасто».

Більш того, якщо вважати ангі Йоги «галузями» («щаблями»), то досягнення Самадхі неможливе, тому що той, хто практикує «8-ступінчасту» Йогу ніколи не дійде до шостого ступеня, оскільки всі перші ангі будуть з’являтися лише установками для розуму, обмеженнями, інтелектуальним контролем поведінки, що не веде до Йоги (і вищого стану свідомості), а навпаки звужує свідомість через введення додаткових кордонів для розуму.

Це найкраще розглянути на прикладі ангі Йама (Яма), яку називають «моральні правила поведінки». Йама (Яма) ніби вказує, як людина повинна поводитися, реагувати і ставитися до інших людей, всіх живих істот і навколишньому середовищу. Але що змусить людину так поводитися ?! Неможливо сказати собі «з завтрашнього дня я більше не завдаю шкоди іншим (тому не їм м’ясо і рибу), не обманюю, не заздрю ​​іншим, не хочу надмірного сексу, не прив’язуюсь до результатів своїх дій»! Все це може бути лише інтелектуальними установками і заборонами. Тобто по суті це — обмеження в діях, які залишаться порожніми словами. А от навпаки, з практикою Самадхі — «останньому ступеню», а насправді основі і суті Йоги, свідомість розвивається, межі розуму розширюються, сприйняття очищується, і розум сам спонтанно і природно починає усвідомлювати, що насильство — це погано і для людини, і для оточення (і перестає завдавати шкоди іншим і їсти трупи вбитих тварин), що брехня руйнує (і припиняє брехати), що немає задоволення в матеріальному (і перестає заздрити іншим), що результати дій є ілюзіями (і не прив’язується до них).

Більше того, Ахімса, як неспричинення шкоди, не можлива в принципі, якщо вважати її «щаблем» Аштанга-Йоги. Адже що б слідувати Ахімсі, потрібно знати наслідки кожної своєї дії, а з точки зору розуму це неможливо. Наприклад, до вас підходить бомж і просить 50 копійок; за допомогою інтелектуального аналізу ви не можете дізнатися, який з двох варіантів вашої реакції відповідає Ахімсі; бо якщо не дати грошей, то він може залишитися голодним і цим ви завдали йому шкоди, а якщо дати, то він може випити на них 100 гр горілки і вчинити злочин. Тому Ахімса як «перший щабель» ще може бути очевидною в питаннях «Не вбивай», «не їж м’ясо» і подібних, але в більш складних ситуаціях життя ми не можемо слідувати Ахімсі, поки не розвинемо свідомість і, як наслідок, не досягнемо спонтанно-правильних дій і інтуїції.

Інтелектуальні, неусвідомлені спроби і старання слідувати Ахімсі і іншим «обмеженням» Аштанга-Йоги означають контроль розуму, що протилежить меті Йоги. Ахімса і решта правил поведінки повинні бути наслідком стану розуму (наслідком рівня свідомості), інакше вони будуть лише кодексом, за виконанням якого комусь треба стежити.

Автор: Антон Кузнецов

Велика кількість практик, які сьогодні звуться «Йога», виходить з одного спільного першоджерела, але з плином часу істинне вчення Йоги спотворено до такої міри, що неправильно трактується. Таким чином, існує безліч систем, які не мають відношення один до одного або до їх першоджерела.

Зараз техніки Йоги поділяються на чотири основні категорії: Раджа-Йога (включає Хатха-Йогу), яка зачіпає різні форми медитації і техніки очищення нервової системи; Карма-Йога — Йога дії; Бхакті-Йога — Йога відданості; Джнана-Йога — Йога знання. Кожна з цих систем містить складну філософську та метафізичну структуру і широкий вибір практик. Існує багато шкіл і авторів Йоги: деякі з них — це окремі системи зі своїми правилами; інші — це підсистеми головних систем; деякі — це системи, що займаються відбором технік з інших систем. Але лише така практика, яка призводить до мети — досягнення Свідомості Єдності, може бути класифікована як Йога.

Чотири основні системи Йоги (Раджа-Йога, Карма-Йога, Бхакті-Йога, Джнана-Йога) спочатку не були різними шляхами до просвітління, а представляли різні аспекти просвітління. 1) Повністю просвітлена людина це той, хто утримує Трансцендентальну свідомість у всій своїй діяльності; він є Раджа-Йог. 2) Він більше не ототожнює себе зі своїми вчинками, і в результаті вони знаходяться в згоді з Природою — Карма-Йога. 3) Його серце висловлює вище просвітлення і любов до всієї світобудови — Бхакті-Йога. 4) І він знає на своєму прямому особистому досвіді, що його справжнє «Я» тотожне з рештою світобудови — Джнана-Йога. Але коли за кілька тисячоліть природна дорога до Єдності була втрачена, то все, що залишилося, — це описи чотирьох результатів від Йоги. Непросвітлена людина знову почала копіювати ефекти сумління, і чотири основних слідства досягнення мети стали чотирма різними шляхами до неї.

Вчення Йоги було спотворене протягом багатьох сторіч, і слідства були прийняті за причини. У багатьох традиціях підноситься, що внутрішня чистота є необхідна попередня умова до просвітління, і що необхідно вести праведний спосіб життя перш, ніж буде дозволено медитувати (на якийсь «щаблі»). Однак внутрішня чистота і праведне життя є результат досягнення просвітленості, тобто результат медитації. Саме медитація очищує людину, як снігоочисник сам собі прокладає шлях, залишаючи за собою чисту дорогу в результаті своєї діяльності. Намагатися очистити систему, щоб «шлях до Себе» («шлях до істинного ‘Я’») був би чистий, це все одно, що йти попереду снігоочисника, розгрібаючи лопатою сніг, забезпечуючи йому шлях. Ви все ж можете досягти мети, але це більш довга і важка процедура і найголовніше, це трагічне зневага до найпотужнішого інструмента — медитації.

Махаріші Махеш Йоги

(Visited 412 times, 1 visits today)