Ведичне свято Акшая-Трітія — сприятливий час року. У 2022 році – це 2 травня (6:00-8:00) і 3 травня (9:30-15:00).

Від adm-ua
*** Ведичне свято Акшая-тритія: у 2016 році - 9 травня ***

У 2022 році свято Акшая-трітія попадає на  —  3 травня {в інші роки це свято в інші дати}.

Акшайа-Трітія припадає на 3-ю місячну добу (Трітійа) місячного місяця ‘Вайшакха‘.

У 2022 році сприятливий Акшая-трітія буде двоїста:

2022-05-02 03:00 – 10:00 (до 08:10) — both Surya and Chandra — Uchcha, but Dwitiya-tithi.

2022-05-03 09:30 – 15:00 (до 18:40) — Tritiya-tithi, but Chandra – in MulaTrikona.

(Найбільш сприятливий та добрий час — зі сходу до заходу Сонця.)

~~~

Що таке Акшая-Трітйа

Акшайа-Трітйа — це «день для досягнення міцних і довготривалих результатів», це один із самих духовних і сприятливих днів року, і тому це свято — важливий день Ведичного календаря (Панчанга).

Крім того, цей день дуже сприятливий, тому що і Сур′я [Сонце], і Чандра [Місяць] — обидві Грахи — знаходяться в екзальтації, тобто, в найкращих своїх положеннях на екліптиці. Вони — головні Грахи [“планетні сили”], і тільки раз на рік, в цей день, є екзальтованими («сяяння»), що означає стан найвищого блиску.

Згідно з ведичним писанням в цей день ріші [мудреці] давнини виконали першу Яг’ю в історії людства. Ця подія відзначила початок часу, коли люди отримали можливість жити у злагоді з Грахами — Силами Життя («планетами») — тобто зі Вищими Законами Життя.

Особливу якість цього дня виражено словом ‘Акшайа’, яке на санскриті означає «непорушний», «вічний», «міцний», «довговічний». Яг’ї, якщо вони виконані в цей день, отримують такі якості в їх результатах.

Відповідно до Мухурти — одного з розділів Джйотішу [Ведичної Астрології], який розраховує сприятливий час для важливих справ, — виконання церемоній, нових починань, великих покупок і тому подібного — починання і справи, вчинені в цей день, цінності, куплені в цей день, безсумнівно принесуть удачу й успіх. У цей день люди святкують весілля, планують нові підприємства і справи, довгі подорожі та інші важливі події.

Акшайа-Трітйа — це день Вічності, безсмертя, Здійснення, тривалих досягнень. Це один з найсприятливіших днів Ведичного календаря.

Акшайа-Трітійа — один із самих духовних днів ведичного року. Багато тисяч років тому — саме в день Акшая-тритію — мудреці-ріші провели найпершу Яг’ю в історії нинішньої людської цивілізації. З того дня всі люди отримали можливість свідомо жити в повній згоді з Природою — Вищим Природним Законом. Чи живуть зараз люди в згоді з ним? Саме тому що люди зараз не здійснюють Яг’ї, як вчили ріші, у людей відбувалися, відбуваються і будуть відбуватися всі їхні проблеми, хвороби та злидні.

Ганеша символізує Закон Природи, що відповідає за здійснення, вічні результати та виконання. У цей день слід почитати Ганешу і виконувати Ганеша-Яг’ю, щоб отримати довготривалі досягнення на всіх рівнях життя. Акшайа-Трітійа також сприятливо для інших Яг’ї. Згідно з ведичними писаннями, Яг’я (Яджня) розпочата в цей день, принесе довготривалі успішні результати.

Святкування Акшая-Трітйа в різних країнах та традиціях

В цей день Індії вайшнави почитають Вішну та Лакшмі, купують золото. Джайнисти виконують спеціальний ритуал на честь Рішабхи.

Акшая-Трітія також відома як Акша-Тідж є вельми сприятливий та святий день. 

Слово Akshaya (अक्षय) означає ніколи не зменшується. Тому вигоди від здійснення Джапи, Яг’ї, Пітра-тарпани, тощо  в цей день ніколи не зменшиться і залишиться з людиною назавжди.

Акшая-Трітія приносить удачу й успіх. Більшість людей купує золото в цей день, бо вважається, що покупка золота на Акшая-Трітію приносить процвітання і більше багатства в найближчому майбутньому. Вважається, що золото, куплене в цей день, ніколи не буде зменшуватися і продовжуватиме рости та дорожчати…

Акшая-Трітія — це день Вішну, який є Зберігач-Хранитель в Трійці. 

Трета-Юга почалась в цей день. 

Згідно з ведичною астрологією, Askshay Tritiya – це сприятливий день та вільний від усіх згубних наслідків. В три дні — Югаді, Акшая-Трітія й Віджай-дашамі — не потрібно вибирати сприятливий час — Мухурту, щоб розпочати важливу справу або виконувати важливу роботу, бо ці три місячні доби (тітхі) вільні від всіх згубних наслідків.

~~~

Ведичне святе Акшая-трітія – це є “день для досягнення міцних і довготривалих результатів“. Акшая-тритія – це один із самих духовних і сприятливих днів року, і тому це свято – це є важливий день Ведичного календаря Панчанга.

Крім того, цей день дуже сприятливий, тому що і Сур’я [Сонце], і Чандра [Місяць] – обидві головні Грахи – знаходяться в екзальтації, тобто в найкращих своїх положеннях на екліптиці. Вони є головні Грахи — Сили життя (“планети”). І тільки раз на рік — в цей день — вони в стані “екзальтації” («сяяння»), що означає стан найвищого їх блиску, насильнішого їх стану.

Згідно Ведичним писанням, в цей день ріші [мудреці] давнини виконали першу Яг’ю (Ягію) в історії людства. Ця подія відзначила початок нових часів, коли люди отримали можливість жити в злагоді з  Грахами — Вищими Силами (“планетами”), тобто з Вищими Принципами, Законами Буття.

Особлива якість цього дня виражена словом ‘Акшайа‘, яке на Санскриті означає “незруйновний”, “вічний”, “міцний”, “довговічний”. Яг’ї (Ягії), зроблені в цей день, дають довговічні результати.

Мухурта – це розділ Джйотішу [Ведичної Астрології], який розраховує сприятливий час для важливих справ/дій, нових починань, великих отримань і тому подібного. Важливі справи і діяння, скоєні в цей день, а також цінні речі, придбані в цей день, безсумнівно принесуть успіх. У цей день люди планують початок нових проектів/підприємств, суттєві справи/дії, довгі подорожі та інші важливі події.

Акшая-трітія (Акшайа-Трітійа) – це є “День Вічності”, День Непорушності, здійснення і довготривалих результатів. Це є один з найсприятливіших днів у Ведичному календарі — календарі циклів Сил життя (Деват).

Більш того, Акшайа-Трітійа – це є один із самих духовних днів Ведичного річного циклу. Багато тисяч років тому — саме в день Акшая-трітія—мудреці-ріші зробили найпершу Яг’ю в історії нинішньої людської цивілізації. З того дня все люди отримали можливість свідомо жити в повній згоді з Богом і Природою — з Вищим Принципами та Законами Всесвіту. Чи живуть зараз люди по Вищому Закону? Саме тому, що люди зараз порушують Родові Принципи, про які говорять ріші [мудреці], у людей відбуваються труднощі, проблеми та біди.


Ганеша підтримує Принцип, які відповідає за здійснення, довговічні результати і виконання. У день Акшая-трітія (Акшайа-Трітійа) слід почитати Ганешу — Маха-Ганапаті — і виконувати Ганеша-Яг’ю (Ганеш-Ягію), щоб отримати довгострокові досягнення на всіх рівнях життя. Цей день також сприятливий і для інших видів Ягї.

Згідно з ведичними писанеми Яг’я, що розпочата в цей день, принесе “вічні”, довготривалі результати.

Автор: Антін Михайлович Кузнецов.

.

.*** Ведичне свято Акшая-тритія: у 2016 році - 9 травня ***

.

(Visited 475 times, 1 visits today)