Джйотіш как ведічна астрологія vs західно-європейська — порівняння.

Від admin
««« Джйотіш ведічна та західно-європейська астрологія — порівняння »»»

Слово «астрологія» зазвичай асоціюється зі словом «гороскоп», а слово «гороскоп» — з газетним прогнозом для дванадцяти «знаків зодіаку».

Але насправді Астрологія — це дуже велика і складна наука, що вивчає взаємозв’язок між рухом небесних тіл і земними подіями.

Гороскоп — це “карта неба” — схема розташувань небесних об’єктів, яка показує розташування планет у момент народження конкретної людини.

Знак зодіаку — це 30-градусний відрізок екліптики — видимого кола, по якому рухається Сонце.

««« Школа Ведаврата — Тантра Джйотіш і Ведична астрологія »»»

Ведична астрологія Джйотіш vs Західна астрологія — відмінності

В астрології найбільш відомі дві великих системи (традиції): (1) західна астрологія (європейська / західноєвропейська) та (2) Джйотіш Ведична астрологія. Джйотіш часто помилково називається як «індійська астрологія» або «індуська астрологія».

Відмінності між: (а) Ведична астрологія Джйотіш та (б) західна/західноєвропейська астрологія

Хоча, на перший погляд, Західна астрологія і Ведична астрологія схожі — вони обидві використовують такі поняття як (1) «планета» — Граха, (2) астрологічна «домівка/дім»Бхава) та (3) «знак [зодіакуРаши.

Але насправді вони мають абсолютно різні філософську основу та сенси, а також методи/підходи інтерпретації «гороскопів» — карт народження, корективні заходи, етико-психологічні якості та багато інших відмінних особливостей.

1. Одна карта  vs  велика кількість карт для інтерпретацій

В цілому можна сказати, що Джйотіш — Ведична астрологія — це складніша і найдавніша з відомих систем астрології, у тому числі ніж західна (західноєвропейська).

У Джйотіш використовується набагато більше карт (у тому числі карт народження).

Зокрема, крім основної карти народження аналізуються так звані дробові карти.

2. Різноманітність методів і підходів аналізу для відповідей/прогнозування

Крім цього в Джйотіш застосовується набагато більше розрахунків і методів пророкувань (різні системи періодів планет (Граха-даш), періодів знаків (Раши-даш), АштакаВарга, Арудхи, Сударшана-Чакра, Аргала і так далі).

Тому повний видрук різних карт, періодів і таблиць за різними методами Джйотішу може становити десятки сторінок.

3. Різні ЗодіакиСидеричний vs Тропічний (Прецесія)

Хоча обидві системи (традиції) астрології використовують 12 знаків зодіаку, але вони визначають розташування знаків по-різному, починаючи їх відлік від різних точок екліптики.

Західна астрологія є тропічною, тобто використовує тропічний — рухливий — зодіак, і показує “тимчасову“, або “сезонну” модель часу. Вона приймає за початок зодіаку (0° Овну) точку знаходження Сонця в момент весняного рівнодення. Джйотіш є сидеричною (заснованою на зірках) системою астрології, тобто використовує сидеричний — нерухомий — зодіак, і тому він показує “просторову“, або “зоряну” модель часу.

Джйотіш приймає за початок свого стабільного/нерухомого сидеричного («зоряного») зодіаку точку, яка відповідає нерухомій зорі — Реваті-Накшатра = зірка «зета Риб» (“ζ Piscium” / “Ζ (Zeta) Piscium”).

Через обертання осі Землі по конусу виникає явище прецесії (руху) рівнодення: точки рівнодення повільно рухаються назад по зодіаку. 0° Овна по сидеричному (нерухомому) і тропічному (рухливому) Зодіаку збігалися у 285 році нашої ери й зараз вони зрушені відносно один одного приблизно на 25 градуси. Ця різниця між двома Зодіаками називається ‘Айанамша‘. Айанамша нібито «зрушує» карту народження, побудовану згідно Джйотішу, щодо карти народження західної астрології більш ніж на 24 градуси. Тому, якщо порівняти становище Грах [планет] в картах, побудованих на основі обох систем, то більшість будуть перебувати в різних Раши [знаках].

Таким чином, Айанамша — різниця в точках звіту — це ключова відмінність між двома традиціями астрології.

4. Розділення зодіаку на 27 Накшатр (місячних сузір’їв)

Крім поділу зодіаку на 12 частин — 12 знаків — Джйотіш, крім того, використовує додаткове ділення зодіаку на 27 частин — 27 Накшатр (місячних сузір’їв). Місяць проходить кожну з 27 Накшатр приблизно за одну добу, а весь зодіак — за 27 днів. Західна астрологія говорить про характерні риси особистості лише по знаку, в якому знаходиться Сонце в момент народження (те, що більшість людей називають «моїм знаком зодіаку»), в той час, як Джйотіш визначає людину в основному по Накшатрі Місяця під час народження («зірка народження ») і по знаку Місяця в момент народження (« знак народження »), але також ще по Асценденту (« висхідному знаку ») та інших знаках.

Отже, використання Накшатр у Ведичній астрології — це теж ключова і дуже важлива відмінність.

5. Дев’ять Грах («планет») — це “септенер” («сімка») + Раху-Кету, але без Урана, Нептуна і Плутона

Сім планет (“септенер“) — Сонце, Місяць, Марс, Меркурій, Юпітер, Венеру і Сатурн — використовують обидві системи.

Але Джйотіш використовує ще дві «планети» (Грахи) нарівні з першими сімома планетами: це — Раху і Кету — північний місячний вузол і південний місячний вузол.

Джйотіш не використовує транссатурнові планетиУран, Нептун і Плутон {!}. А також не застосовує астероїди й тощо.

8. У Джйотішу — “рівнодомівкова система” («рівнодомна система»)

Обидві системи використовують 12 домівок — 12 Бхав, але є важлива відмінність в їх розрахунку: Джйотіш вважає вершину будинку його початком, а західна астрологія вважає вершину будинку його серединою. Внаслідок цього половина планет, ймовірно, потрапить в різні будинки, якщо порівнювати карти двох систем.

Більш того, в Джйотіш карта народження малюється так, що межі будинку збігаються з межами знаку; в західній астрології межі знаків і астрологічних «домівок» («домів») різні.

7. Граха-Дашіперіоди життя людини

Джйотіш [Ведична астрологія] відрізняється наявністю великої кількості систем періодів — систем Даш.

Даші [періоди життя] можуть бути Дашами планет (Грах) і Дашами знаків (Раши). В Граха-Даши показують циклічний вплив Грах [планет] на долю і життя людини. У Раші-Даши показують вплив Раші [знаків] конкретної карти народження на події у житті людини.

Найбільш поширеною є Вімшоттарі-Даша — 120-річний цикл періодів дев’яти Грах [планет], їх підперіодів і так далі. Вона заснована на накшатрі Місяця (Чандра-накшатра) під час народження.

І в Дашах планет (Граха-Дашах), і в дашах знаків (Раши-Дашах) кожний з періодів управляється певною планетою або знаком, що приводить в дію потенціал, закладений в карті народження, і приносить події в життя людини.

Всього відомо понад п’ятдесят різних Даша-систем (систем періодів). Вони дозволяють Джйотішу досягти високої точності в прогнозі часу подій в житті людини.

Системи періодів відсутні в західній астрології (хоча західні астрологи кажуть, що в минулому використовувався так звані Фідари, але Фідари не може зрівнятися з системами періодів в Джйотіш).

8. Точність, достеменність і певність Ведичної Астрології

Внаслідок того, що Джйотіш відомий своєю точністю визначення часу подій, деякі думають, що ведичні астрологи — це «медіуми», «маги», «чаклуни», «містики» і тощо.

Але насправді джйотіші (джйотішака) знає відповіді та бачить події минулого і майбутнього на основі розумового аналізу та раціонального (“логічного”) розуміння карти народження, а також завдяки застосуванню періодів (Даш), транзитів (Гочара) та інших методів.

Він використовуючи знання принципів та методів, і свій практичний досвід.

9. Яка астрологія більш «духовна»

Деякі помилково вважають західну астрологію «духовною» / «одухотвореною» — через її психологічний підхід до консультацій.

Але насправді західна астрологія просто змушена приділяти основну увагу психології людини («опрацюванню планів буття та карми», «зміни ставлення до ситуації»).

Західноєвропейська астрологія говорить багато «води» через відсутність методів для розрахунку часу подій в житті людини та періодів, коли проявився або проявиться потенціал, закладений в карті народження.

10. Роздільні / дробові карти (Варги / Амши)

Як вже було сказано, Джйотіш — Ведична астрологія — використовує «дробові», або «гармонійні» карти, які будуються поділом знака на частини (у дробовій мапі планет розташовуються в залежності від того, в якій частині знака знаходиться планета).

Ці Роздільні/Дробові карти представляють поділ Зодіаку (екліптики) не на 12 частин, а на 24, 36, 48, 60 частин і так далі.

Вони застосовуються, коли потрібно більш докладно розглянути конкретні сфери життя людини, і дозволяють дати більш точне передбачення в цій галузі.

Всього може бути побудовано до 60 «гармонік» — дрібних карт (Варга / Амша).

Західна астрологія не використовує дробові карти.

11. Різні “погляди” — позирки/позіри/«аспекти»Грах [планет].

Джйотіш і західна астрологія використовують різні «аспекти» — “погляди”/позирки/позіри (glance/aspect) — Грах [планет].

В астрології термін “погляд”/позирк/позір/«аспект» означає вплив однієї Грахи [планет] або знаку на іншу, а також на Раши [знак зодіаку] і Бхаву [астрологічну домівку]. Тобто, нібито одна Граха [планета] “дивиться”/”зирить” на іншу (та на їхній Раши та їхню Бхаву), і її вплив передається туди, на що вона “дивиться”/”зорить”.

У Джйотіш різні Грахи роблять різні аспекти. А в західній астрології аспекти всіх планет однакові.

У Джйотіш аспекти несиметричні (тобто, аспект на 90° за годинниковою стрілкою від Грахи є не таким, як аспект на 90° проти годинникової стрілки від планети). А в західній астрології всі аспекти симетричні.

У західній астрології існує велика кількість аспектів, і вони розраховуються на основі градусів планет. В Джйотіш аспектів не так багато, і вони розраховуються на основі положення Грахи в Бхаві (тобто, Граха в Бхаві дивиться на всі Грахи в певній Бхаві та на Раши цієї Бхави).

У західній астрології самі по собі аспекти є “добрими” або “поганими”. В Джйотіш вважаються “добрими/сприятливими/доброзичливими” (auspicious/favourable) або “поганими/зловісними/несприятливими” (inauspicious/infavourable) саме Грахи [планети], а не їх аспекти.

Крім того, в Західній астрології немає аспектів (від) Знаків зодіаку. А в Джйотіші, урівні з Граха-Дрішті [аспектами планет] є Раші-Дрішті [аспекти знаків].

12. Відмінність філософських і світоглядних основ

Щобільше, істотна і фундаментальна відмінність між Ведичною і західною астрологіями викликана їхньою історією.

Крім того, західна астрологія з’явилася набагато пізніше Джйотішу і не має глибокої та надійної філософської основи. Позаяк християнство відкидало і продовжує відкидати астрологію, оскільки боролося з «язичницькими світоглядами», а зараз бореться за свій бізнес — за керування паствою. Хоча навіть народження Христа було передвіщено і відзначено сходженням зірки, що є застосуванням одного з розділів астрології — астрології знамень.

Астрологія була засуджена в 4 столітті Св.Августином  як те, що суперечить християнській вірі, що перервало розвиток і зруйнувало послідовність західної астрології й, найголовніше, вона втратила будь-яку духовну основу, якщо вона навіть була.

Філософська концепція, усвідомлення і використання Закону причини та наслідкуЗакон дії та результату / Закон Карми — відсутня в західноєвропейській астрології.

У 12 столітті західна астрологія переорієнтувалася на психологічний напрям.

Тому навіть порівняння історії розвитку двох систем астрології показує, що Джйотіш та Західна астрологія абсолютно різні, і не тільки в методах розрахунків або використанні планет і знаків.

Висновки

Джйотіш [Ведична астрологія] пройшов перевірку часом, зберіг свою цілісність та точність і продовжує приносити користь людям. Як Йога, Аюрведа, Стхапатья-Веда та інші Ведичні науки, Джйотіш — це частина найціннішої спадщини людства, знання, що дійшло до нас від мудреців давнини.

Поки сучасна наука шукає Єдність у вигляді матеріальної Теорії Єдиного Поля, яке багато вчених визначають як поле свідомості, Джйотіш  вже показує — як це Єдине ПолеКосмос, “Космічна Свідомість” — працює на всьому ходу часу і як якість часу пов’язана з Призначенням і долею людини.

««« Антін Михайлович Кузнецов — панмайстер і вчитель ШколаВедаврата ТантраДжйотіш »»»

/// Антін Михайлович Кузнецов, магістер наук (M.Sc.),
панмайстер і вчитель Тантра-Джйотішу, експерт системного аналізу.

(Visited 3 760 times, 3 visits today)