Тантра-медитація — техніка розвитку свідомості та отримання знань.

Від admin

Трансцендентальна Медитація — розумова техніка для розвитку свідомості та усвідомлення

Практика медитації повинна давати усвідомлення. Найсильніші і ясні усвідомлення в медитації приходять, коли медитація проходить не формально (механічно, бездумно), а пробуджені, усвідомлено, з повною увагою на свої глибокі внутрішні відчуття в центрі: в душі, а ще краще — на свої відчуття Духу.

Усвідомлення в медитації дають висновки, які можна і потрібно практично використовувати в житті для здійснення. Головне відкриття, яке дає практика медитації: все в житті — це поле свідомості, в якому пожвавлюються ті чи інші якості життя — Безмежність і Межі; Спокій – активність, Свідомість – несвідомість, “тонкість – грубість”; “чистота – нечистота”, “твердість – м’якість”, «холод – тепло», і так далі. Це дуже витончені, ледь відчуваємі якості, але вони формують матерію (зовнішній матеріальний Всесвіт), всі явища і істоти. Тіло, думки і бажання, поведінка, та й все життя — це теж поєднання різних якостей матеріальної (зовнішньої) та відчуваємої (внутрішньої) Реальностей.

Медитація щонайкраще сприяє отриманню знань через зростання усвідомлення, оскільки вона надає розум самому собі, тобто в медитації розум слідкує за своєю власною природою. І тоді, внутрішні напруги («стреси») починають розпускатися, розв’язуватися, розчинятися.
Якщо така напруга / стрес — це якесь негативне враження, то його вивільнення супроводжується неприємними думками.

Якщо це вивільняється позитивне враження, то це дає приємні думки, переживання, радість.
Якщо розгортається напруга, яка пов’язана з якимось питанням, проблемою або бажанням дізнатися, то це супроводжується розгортанням знання (!), Пізнанням.

В міру того, як проходить процес медитації, напруга спадає і приходить задоволення завдяки медитації.

Як об’єкти медитації — те, на що спрямовано «медитування» розуму, тобто «роздум» розуму, використовуються:

  1. або звуки, мантри (Мантра-медитація),
  2. або зображення / образи, Янтри (Янтра-медитація),
  3. або дихання (Пранаяма-медитація),
  4. або поняття / смисли,
  5. або відчуття (як в тілі, так і глибоко всередині).

Найглибшими та ефективними є медитації «на внутрішні відчуття». Наприклад, варто робити медитацію так, що спостерігати (медитувати) у формі звернення своєї уваги на свій Дух — свою Сутність, свій Центр, своє «Істинне Я»…

~~~

Роль Вчителя/наставника для медитації, для пошуку Призначення і для життя

Тантра-медитаціяНе дивлячись на те, що медитація — це техніка для отримання знань, але на шляху пошуку Сили Духу (Сили Роду / Бога), Сили Сур’ї нас обов’язково чекає безліч доріг або відкритих можливостей, серед яких потрібно буде вибирати найбільш відповідну для того, щоб ефективно і безпечно рухатися до набуття більшої Сили, тобто вибрати Шлях Призначення.

У цьому нам може допомогти той, хто вже знайомий з більшою силою Духу — наставник / Вчитель. Таким наставником не обов’язково має бути людина, але від людини легше отримати наставляння (відповідь, допомогу, пораду) швидко, і головне — в зрозумілій формі і зрозумілою мовою. Якщо взяти своїм наставником не людину, а іншу Істоту, все буде залежати від взаємного розуміння один одного. Істотою-наставником може бути найсильніша Сутність, з якою у нас встановлені близькі та прості відносини. Чим менш тілесна ця Сутність, тим більшою силою вона володіє, але тим важче з нею спілкуватися, не маючи виражених знаків її присутності і її повчань. Тому заведено обрати своїм Наставником людину з великим досвідом спілкування з Духом. Але навіть з людиною потрібно шукати способи спілкування, найпростіші для того, щоб обидва отримували від цього свій тип Сили.

Наставник також отримує Силу від того, що у нього з’являється уважний і відданий учень. Адже наставник служить тій Силі, до якої він веде свого учня, так само як учень служить йому. Здобувши учня, наставник відчуває збільшення сили в собі.

Наставник «приходить» (з’являється в житті), коли людина (потенційний учень) вже прийшов до стану учня; а отриманню Стана учня потрібно вчитися, до нього потрібно готуватися. Все наше життя — це підготовка до стану учня. При цьому ви повинні хотіти отримати Знання навіть більше, ніж хотіти знайти Вчителя.

*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотиша Ведаврата ***/// Антін Михайлович Кузнецов 
/// експерт і майстер Тантра-Джйотішу

(Visited 453 times, 2 visits today)