Перун, Гуру/Брихаспати, Деус, Юпітер — Сила Мудрості та Справедливий Суддя

Від adm-ua
*** Перун - Сила Мудрості та Справедливий Суддя brihaspati-guru-jupiter-iov-deus-zeus-faeton ***

Перун, Гуру/Брихаспати, Деус/Йов, Юпітер — Сила Знання

Перуновий тиждень — літнє свято Перуна

Перун — це Принцип божественного прояву для очищення. Наприклад, блискавка — це фізичний прояв Сили Перуна. так Сонце — це фізичний прояв Сили Дажбога.

Тут сенс у тому, що Боги — це не природні явища, а ті Вищі Сили, що стоять за ними. Це відповідає Світу Праві (“Права“). Бог – це Закон/Принцип, який правує Всесвітом. За силами природи варто бачити Бога у дії. Бог є причина, а природне явище – наслідок.

*** Перун - це покровитель чоловічої мудрості, чоловічого розуму ***

Перун – це покровитель мудрості, чоловічої раціональності, розуму.

Перун — як принцип божественного прояву — несе знання для очищення, дає розуміння життя всім істотам.

За Велесовою Книгою, Перун — Бог Прі (Перемоги), Бог доблесті, покровитель чоловіків.

До Перуна люди мають особливу повагу. Рідновіри збираються у дібровах, щоб ушанувати Перуна. Вінками з дубового листя жінки та дівчата віншують чоловіків і парубків, співаючи славу Перунові. Палає Священний Вогонь, лунає молитва зі священної Книги Велеса, співається Слава Рідним Богам… Перуна вшановують в Боголіссях (священних гаях), де ростуть священні дуби (перунові дерева). Перед найстарішим і найвеличнішим дубом стоять жертовники з каменю — вівтарі, на якому палає полум’я. Волхв Перуна вартує біля ватри.

Особливої сили Перун набирає серед літа. Його грозові хмари пробуджують у Сварзі величезну потугу, яка проливає на землю благодатні дощі. Тому місяць липень – часі найбільшої Сили Перуна. Тому й відбувається Перунування — славлення Перуна, чоловічі братчини, поминання побратимів, що відійшли до Лук Сварожих. В основі цього — поняття священності та героїзму чоловіків: «Земля, зрошена кров’ю Героя, — це його перепустка до Неба. Цю перепустку не можна купити на «відпусти»; ціна — це кров за Батьківщину… Орден Перуна існує вічно у Сварозі… Бо ж пам’ятаємо, що поранені козаки затулювали рану грудкою Святої Землі… Вона затримувала кров… або цю грудку землі забирав козак з собою до Небес». Велесова Книга подає вчення Рідної Віри надзвичайної сили — шанування Вогня-Сварожича, таїнство Смерті і Безсмертя.

На Перуновому тижні відбуваються обряди Перунування — прославлення Перуна.

Перуновий тиждень – це літнє свято Перуна

*** Перун - принцип божественного прояву - енергія очищення, життєвість всі істоти ***

Ці дні – це кінець сезону дощів і боровієв, час спуску вод під землю у зв’язку з дозріванням збіжжя.
Свято Перуна — старослов’янське свято, присвячений одному з головних слов’янських божеств Перунові. Його проводять біля великих старих реліктових дубів — Перунових дерев.
У цей день нечиста сила, рятуючись від вогняних стріл Перуна, перетворюється на звірів.
За звичаєм у цей час відбувалося шанування біля великих старих дубів — священних Перунових дерев: братчини, освячення води сокирами Перуна, тощо.
“Мужі українські, згадайте подвиги славетних Пращурів наших, яким заповів Сварог:” Щоб персти ваші трудились орала ваші, а мечами своїми здобували Незалежність нашу!” (Велесова Книга).
Християнськими церковниками це свято замінено так зване «свято Іллі», яке церква відзначає через 13 днів за Юліанським календарем.

*** Перуновий тиждень і Літнє свято Перуна ***

Шанування Перуна бере свій початок ще в давньоорійській традиційній культурі.
За часи Володимира Перун – головний Бог Київської держави й символ державного єднання.
Кумир Перуна стояв на одному із київських пагорбів. Густинський літопис згадує, що у руках він тримав камінь рубін.
Військо присягалося Перуном.
У договорі 971 року Святослав клявся іменами Перуна та Велеса.
Перун згадується у договорах з Візантією та князями Олегом (907 рік), Ігор (945 рік).

Грім і дощ Перуна володіють очищувальною силою та повертають землі життєдайність. Таким чином, Перун дає родючість і є покровителем шлюбів.
Східні слов’яни вшановували Перуна щотижня у четвер (Перунів день). Цього дня приходили до води і співали довкола багаття про Перуна.

Дерево Перуна – реліктовий дуб. Константин Порфірородний у своїх записках відзначив, що у часи походу на Царгород приносили під великим священним дубом у жертву хліб. Густинський літопис також свідчить, що Перуну приносили жертви та підтримували Вічний вогонь під Священним дубом.
У грамоті галицького князя Лева Даниловича, що датується 1202 р. та в якій визначаються межі володінь єпископа Перемиського, згадується Перунів дуб, як один з кордонів: «… а від тієї гори до Перунова Дуба горе схил».
Б.А.Рибаков пише: «Двічі наука збагатилася знахідками справжніх священних дубів. Першу знахідку зроблено в 1909 році. За 8 км від гирла Десни поблизу Микільського монастиря з води було витягнуто стовбур дуба близько 20 м довжини. Дуб потрапив у воду молодим — судячи по річних кільцях, йому було близько 150 років. Друга аналогічна знахідка дубового стовбура була в 1975 році у Дніпрі, нижче гирла Десни. Дата середина 8 ст. н.е.»

Із приходом християнства, функції Перуна перебрав на себе святий Ілля, а також частково архангели Гавриїл та Михаїл.

Зброя Перуна – «громова стріла», спис-блискавка, шабля, сокира.
День тижня Перуна – четвер, у Полабських слов’ян він називався «Перуновим днем».

Індоєвропейські паралелі: ведичні — Індра, Парджанья. Назва Перуна сходить до образу індоєвропейського громовержця. У пізніх літописах 12 століття, наприклад в Холмогорській, в оповіданні про Волхів говориться, що «перун» білоруською означає «грім». Слово «piorun» польською означає блискавку. В сілезькому діалекті використовується вигук «Pieruna!».

В чеському словнику 13 ст. «Mater Verborum» Перун уподібнений Юпітеру. Часто просто ототожнюється з Деусом, невидимим верховним денним божеством індоєвропейців, відомим у балтів. Є балтський Перкунас, поширений від Прусії до Волги. Слід згадати про зв’язок з Богом Грози — Тором родичів слов’ян по індоєвропейській сім’ї народів Скандинавів. Перун згадується у слов’янських літописах, в тому числі і в договорах Русі і Візантії (князя Олега — 907, князя Ігоря — 945, князя Святослава — 971). Відомості про культ Перуна містяться в «Густинському літописі»: «Перунъ бяше старший Бог, йому ж в руках бяше камінь шанований став аки огонь, йому ж яко Богові жертву пріношаху і вогонь неугасающій зъ дубового древія невпинно палях.» Арабські автори 9-13 століть, що описують слов’ян і русинів, передають багато інформації про їхні звичаї, називають слов’ян і русинів «вогнепоклонниками». Князь Олег поклонявся Перуну, «Богу нашому». При князі Святославі пройшла нова хвиля у 971 року. Володимир створив пантеон богів на чолі з Перуном і храм в Києві. Одночасно в Новгороді був поставлений ідол Перуна, як з’ясували археологи.

Перун один із найшановніших слов’янських Богів. Слов’яни “клялися оружжям своїм, і Перуном — Богом своїм”. В пантеоні Богів князя Володимира, він займав найпочесніше місце: “Поставив він кумири на пагорбі за двором теремним Перуна з вусом золотим, і Хорса, і Дажбога, і Стрибога”.

Перун – охоронць Прави, охоронець Законів Бога. Перун – це Сила розуму та звитяги. Хто славить Праву, того й віра зветься Православною. Перун стоїть на стику Яви (Життя) і Нави (Небуття) між Білобогом і Чорнобогом, які почергово змінюють день на ніч, літо на зиму, і навпаки. У цій взаємодії твориться Життя. Наші стародавні отці у Велесовій Книзі оспівують це: “Се бо таїна велика єсь, якож Ісварг. Перун єсь і Свентовенд – ті два єсь удержані у Сварзі. А обаполи Його Білобог і Чорнобог се перуться. І тих Ісварг держить, аби цьому Світу не бути поверженому.” [1 ВК, 11а]. Також своєрідна взаємодія відбувається між Чоловіком-Дажбогом та Жінкою-Мокошею, які творять нове життя. Тому Перун уособлює в собі животворчу силу, яка шанувалася нашими предками.

Перун – це справедливий суддя та великий захисник. Передки клялись перед Перуном, що не осоромлять слави Батьківщини: “Слава Богу Перуну огнекудру, іже стріли на ворогів верже і вірно вперед веде во Стезі, тому що завжди єсь той воїнам честь і суд і, яко златорун, милостив – всеправеден єсть.” [1 ВК, 11б].

Маючи духовність, ми йдемо шляхом праведним; і Перун нам допоможе своєю Силою Мудрості.

///

*** Перун нам допоможе своєю Силою Мудрості - lighttening ***

 

(Visited 951 times, 1 visits today)