Що таке Тантра, Йога, Тантра-Йога
традиція, світогляд і практика Тантри.

Від adm-ua
*** що таке є Тантра й Тантра-Йога — світогляд та практика в Тантрі ***

1. Що таке є Тантра.

Тантра [तन्त्र] від «Тан» — “мережа, тканина, сітка, сплетіння“.

‘Тантра’ означає “Система” («доктрина» в езотеричному розумінні), що дає знання про «сплетіння» життя, про свідомість, мудрість буття та реальності.

Це є цілісний підхід до пізнання загального з погляду індивідуального та універсально.

Це є вивчення Макрокосмосу через вивчення МікрокосмосуПринцип фрактальності.

Тантра-Йога заснована на всіх наукахастрономії, астрології, нумерології, фізіономіці, фізиці, хімії, алхімії, традиційній медицині Аюрведи і тощо — для забезпечення практичної реалізації високої свідомості та філософії в житті.

Замість того щоб розділяти різні галузі людських знань, Тантра збирає всі знання та досвід у Єдність.

2. Мета Тантри й Тантра-Йоги

Тантра – це є «п’ята Веда». Вона має паралелі з Атхарва-Ведою.

Два шляхи духовного розвитку працюють у взаємодії:
(1) ВедійськийВайдіка, й
(2) ТантричнийТантріка.

Мета Тантри — це є розширити знання про всі стани свідомості. Для здійснення цього необхідне, переживаючи великі труднощі або починаючи шукати щось за межами нашої обмеженої програми, нам необхідний шлях та зміни.

Тантра-Йога пропонує методологію та інструменти для цього. ТантраЙога вчить розпізнавати всі різні об’єкти та чинники, особливо таки що впливають на відчуття та думки, долати перешкоди на шляху до еволюції.

Очищаючи думки та відчуття, шляхом практики Тантра-Йоги створюється Світ та Світло, Єдність, Ієрархія, Цілісність, Порядок та Гармонія.

Всесвіт має дві протилежності:
“Принцип Шива”  та  “Принцип Шакті“.

Їх поєднання дає Творіння
Створення Всесвіту, «Динамічну Творчість».

Енергія зазнає багато змін та руйнується. Цей процес нескінченний.

Поки цей феноменальний світ існує, існує і “Мати Всесвіту”.

Бажання природні, і поки ми поміщені у своєму тілі, вони у нас будуть.

Наші органи чуття через які до нас потрапляють до об’єкта бажання. Велика частина наших бажань пов’язана з фізичним тілом. Люди стають рабами своїх інстинктів, які формують нижчу частину особи, і роблять їх жертвами незадоволеності та нещастя.

Тантра-Йога пропонує практичні способи розширення свідомості та використання бажань.

Шляхом споглядання та медитації (Дхьяна), дихальних вправ (Пранаяма), наочності (Йога-Відья) тантра-йога допомагає розкрити Вищу Божественну природу.

Тантра — це стародавнє містичне вчення. Завдяки тантричній Садхані (практиці), садхака (адепт) може знайти Духовне Визволення (Мокшу) і розкрити Сіддхі (надздібності, надприродні можливості). Тантра була вельми давно, й у доведійської цивілізації.

Тексти Тантризму називають ‘Тантри‘.

Тантризм є самостійна традиція — це своєрідна йогічна духовна практика. Тексти та знання Тантри та її особливі риси — це унікальні методи.

Індійська Тантра існує у формах:
Шайва — Натхі, Капаліка, кашмірський Шиваїзм, Шайва-Сіддханта,
Агхорі (екстремальні практики),
Вайшнава-тантра (Сахаджія [Vaisnava-Sahajiya]),
Ганапатья (Ганеша),
Саурья (Сур’я),
ШріВідья (Калі-Відья, Кула/Каула).

З тантрою близькі різні види Йоги як Системи пізнання.

Панча-ратра-Агама (збір тантричних писань) поділяє Тантру на п’ять видів (Шива, Вішну, Брахма, Сур’я та Кумарі): «Шайва, Шакта, Брахма, Саура і Каумара — так п’ятикратно поділяється Тантра і ті хто її оголосив».

Тантризм за традиційними уявленнями є форма шактизму; “шактисти” так чи інакше є “тантристи”. Але не слід обмежувати Тантру тільки Шактизмом. До Тантри також відносять такі форми: Агхора, Капаліка, Тріка, Віра-шайва, Сахаджа, Радха-Валлабха.

Слово «Тантра» має кілька значень: «таємне знання», «практика», «вчення», «за допомогою тіла» і «ткацтво».

Тексти Тантри дають таке трактування цього терміну: «вчення називається Тантрою тому, що розкриває знання про істинну суть усього — Таттву — і тим самим дає Осяяння, Просвітлення».

Походження Тантри пов’язане з Силою “Велика Богиня-Мати”. Форми, подібні до Тантри, існували у всіх народів давнини.

Сучасна Тантра складалася під впливом ведійської філософії, брахманізму й буддизму. Риси давнього шанування Богині-Матері добре збереглися й понині.

Тантри як книги духовних практик називаються Садхана-Шастра.

Тантра – це є універсальне знання для всіх людей, з якої черпають духовну силу інші філософії, традиції.

В одній з найшанованіших тантр — Маха-Нірвана-Тантра: «Всі люди на землі — від високонароджених до найнижчих — здібні дотримуватися вічного Шляху Тантри».

Тантрична традиція складається з великої кількості різних течій. Їхні прихильники взаємно визнають один одного одновірцями (шактизм, шайвизм і тощо).

За всією різноманітністю тантричних культів всі вони зводяться до чотирьох основних типів:
(1) «права Тантра»,
(2) «ліва Тантра»,
(3) Шактизм, і
(4) стародавній Тантризм.

1. Послідовники «тантри правої руки» шанують Богиню-Матір відповідно до приписів ортодоксальних та “ведійських” правил.

2. Прихильники «тантри лівої руки» використовують багато чого, що для інших уважається неприйнятним (жертви тварин, вживання вина, ганжі, чи магічні обряди); зокрема ритуал посвячення ‘Кула’ (‘Каула’) — це є «5М» (Панча-Макара) завершується тантричною майтгуною.

3. Одним із засновників шактизму – містик й гуманіст Шрі Рамакрішна (1836-1886). Погляди «універсалістів» характерні для представників «Місії Рамакрішни» і реформістських течій, вони й зберігають давню шану Жіночого Начала.

Найбільш текстів (близько 80) – це є рання школа Каули, що мала вплив на традицію Сіддханта.

Характерні риси Каули є у багатьох тантричних напрямках — південноіндійська традиція Шрі-Відья (SriVidya-Sakta) та кашмірська традиція Крама (Krama).

Одним з найважливіших тантричних культів є “шанування 64 Йогіні“, на честь яких створювали багато будівель та храми круглої форми.

*** Дві протилежності Всесвіту -- Принцип Шива та Принцип Шакті -- поєднуються та дають творіння й динамічну творчість ***

“Права” Тантра

«Тантра правої» (Дакшіна-марга, Дакшіна-Ачара) є поєднання тантричного та ведичного брахманського індуїзму.

Послідовники Дакшіна-марги шанують Богиню-Мати згідно зі звичайним індуїзмом і відмовилися від “архаїчних” древньотантричних практик (maithuna, «магія», практик що суперечать ведичній традиції).

Послідовники цієї форми шактизму навіть не називають себе ‘tantric‘, а «Шакті-hindu» («Shakta-hindu»).

Найважливіша школа Дакшіна-марги — це є школа Шрі-Видья-Кула, = Самайа-Ачара (Самая-Ачара). Часто цю назву поширюють взагалі на всі школи «шляху “правої руки”».

Її послідовники (зазвичай походять з брахманів) поєднують практику шанування Шакті з вченням і методами Веданти.

“Богиня-Мати” (Mother Devine, Божа Мати) вшановується у формі ТріПура-Сундарі.
Магічний символ – це є знаменита Шрі-Янтра.
Мантра – це є 16-складова Шрі-Відья-мантра.

Послідовники цього напряму велике значення надають також практиці внутрішньої медитації, а звернення медитації – до Богині — Мати-Землі, Божої Мати.

Практика носить чистий, «саттвічний» характер.

У школі Шрі-Відья-Кула авторитетні лише Тантри, які не вступають в суперечність з Ведами та ВедАнтою.

Найбільш шановані священні тексти цієї традиції — це є «Шубхагама-Панчака» (складається з п’яти Тантр, створених на основі ведичного вчення), «Тріпура-рахасья», знаменитий твір Шанкарачар’ї «Саундарья-лахарі», коментар Бхаскарараї до «Лаліта-сахасранаме» (і сам її текст) і деякі інші його праці (наприклад, «Варівасья-рахасья»), також «Вамака-ішварі-мата», «Камікала-віласа-Тантра».

До системи «Тантри “правої руки”» відносяться і народне шанування Шакті — Божої Мати, в яких звичними способами шануються різні форми Богині-Матері та інші тантричні жіночі Девати [Божественні Сутності].

“Ліва” Тантра 

Прихильники «тантри лівої» (Вама-марги, Вама-Ачари), зберігають у практиці ознаки стародавнього тантричного культу і, віддаючи явну перевагу авторитету Тантр і власних вчителів, знаходяться в опозиції до брахманської ортодоксії, використовуючи у своїх обрядах багато чого з того, що для решти індуїстів вважається неприйнятним (принесення в жертву тварин, вживання в їжу м’яса, риби та вина, ігнорування кастових відмінностей, сексуальні та магічні обряди тощо). Зовні, однак, більшість тантра-вамачарі дотримуються всі основні приписи «тантри правої руки» і практикують езотеричні ритуали вамачарі потай, оскільки Тантри наказують ретельно приховувати подібну практику від обмежених обивателів (‘Пашу‘). Тих, хто відкрито оголошує себе прихильником «шляху лівої руки», в Індії та Непалі небагато. Основною школою Вамачари є потужна традиція Шрі-Калі-кула (інші назви — Каула, Каула-дхарма, Кулачара), що має безліч під-напрямів, тому нерідко всіх прихильників «тантри лівої руки» називають Каула (кауліка).

Важливе місце займають таємні містерії (Бхайраві-чакра, Йогіні-чакра та інші), В яких належним чином присвячені садхаки та садхіки виконують таїнство Панча-Таттви та інші езотеричні ритуали та практики.

Ритуал «Панча-Таттва» («п’ять Елементів»). 5 ПершоЕлементів — це «Вогонь», «Вода», «Земля», «Повітря» і «Ефір». Кожен елемент співвідноситься в секретному ритуалі з певною дією. 5-й елемент займає вищий щабель в ієрархії Панча-таттви.

Тантра може вписатися в особистих духовних практик, не обмежуючи свою сферу до вибору між шляхами Каула-Тантри. ‘Каула‘ позначає тантричного посвяченого, що належить до ініціації (‘Кула‘). ‘Кула‘ позначає «сім’я», родина.

Школи Тантри практикує очищення тіла, дихання, розуму і вражень (Самскар). Процес очищення є очищення з п’яти ПершоЕлементів в різних проявах.

Кожен зі шкіл Тантри також практикує методи пробудження духовної енергії.

Типи людей в Тантрі 

У традиції Тантри існує три основних різновиди («ступені») людей.

В ієрархії особливої тантричної традиції існує три основних людських типів:
1-й тип — ‘Пашу‘ = «прив’язаний» (від коріння ‘рash’ — «прив’язувати») і позначає “людино-тварину”.
2-й тип — ‘Віра‘ = «герой» (корінь ‘vira’ [близький до латинського «vir»] — «доблесна людина», «герой»); це “людино-людина”.
3-й тип — ‘Дівья‘ = «божий» (‘divya’ — «божий»), тобто надлюдина, людино-бог); ‘Сіддха‘ = «адепт»; ‘Каула‘ = «посвячений», “божа людина” (людина з Богом).

Тантризм вважає, що практика Тантри доступна тільки типу людей «віра», якому за допомогою ініціації та духовної реалізації можуть досягти й третього ступеня «Дівья». Тантра зіставляє три типи людства з трьома гунами: «пашу» відповідає Гуні «Тамас», темній, низхідній, орієнтованій вниз онтологічної тенденції; «Віра» — «Раджас», гуні горизонтальної експансії та високій енергетичності/активності; і, нарешті, «Дівья» співвідноситься із Гуною «Саттва» — вертикальною («духовною») орієнтацією, що означає стабільне, сутнісне і свідоме бачення Реальності.

Існує системою «Варна»: Брахмани (знавці, жерці, вчені і тощо), Кшатрії (воїни, керівники і тощо), Вайшиї (ремісники, художники), Шудри («пролетарії», робітники, виконавці і тощо).

Конформістська людина – це «Пашу» (‘Pashu‘), позаяк залишається пов’язаною з системою конвенцій, які стають оманами при відсутності прямого духовного досвіду.

У такій вертикальній орієнтації ініціатичної тантричної ієрархії традиційного суспільства виражається глибинний сенс цієї традиції в цілому.

*** що таке є Тантра і ТантраДжйотіш - Tantra and Jyotish ***

Світогляд та практика в Тантрі

Колись на Землі була розповсюджена загальна релігія — вічна й природна Сатья-Санатана-дгарма («істинна вічна релігія»). Це дозволяло всім істотам перебувати в гармонії з Богом-Батьком і Природою-Матір’ю.

«Завдяки практиці й регулярно здійснюваним принесенням люди задовольняли Бога та Рід (предків), дотримувалися чеснот. Завдяки вивченню Веди, медитації, аскезі, милосердю, благим діянням і приборканню почуттів люди мали величезну силу, мужність, мудрість й добру вдачу. Вони йшли після смерті до богів, самі були схильними до справжньої істини».

Надалі сила традиції ослабла, люди духовно деградували. Втративши істинне знання, вони почали ворогувати, створили безліч вірувань й ідеологій, що сприяло ще більшому їхньому роз’єднанню. Тоді для порятунку основ Санатана-Дгарми Великий Бог-Отець Шива подарував найтаємніше священне знання — Тантру, що є Веда-Сарою («сутністю Веди») і Панчама-Ведою («п’ятою Ведою»).

Тексти містичних знань теж називаються Тантрами. В них у формі діалогів Отця світу Шиви й Матері світу Шакті (Деві) розкривається «буття та шляхи знаходження бажаного й кінцевого звільнення». В Тантрі Шива виступає в ролі вчителя, який наставляє, а Шакті — у ролі старанної учениці. Ці тексти — Агами (“Агамічний Ведизм”).

До Упа-Тантр прирівнюються й надбання тантричних духовних учителів — коментарі до тантр, трактати з філософії, Йоги (пізнання) й містичні дисципліни, а також шіваітські або шактістські агами.

Діалоги Шиви й Шакті тривають нескінченно, тому нескінченний потік священних тантр. Час від часу Шива й Шакті виявляють окремі тантри через найгідніших Учителів тантричної традиції. Авторитетність кожної окремої тантри визначають авторитетні тантричні вчителі (Гуру / Ачар’ї). Деякі тексти Тантри були видані в перекладі на сучасні мови.

Саме через недоступність більшості текстів Тантризму є маловивченим. Дослідники тантричної традиції на кожному кроці зіштовхуються з незліченними загадками. Самі ж тантристи не розголошують таємниці свого вчення, оберігаючи від сторонніх культу й тексти Тантри.

Сам Шива і дгармапали («захисники») оберігають таємне тантричне знання від всіх тих, хто міг би зловжити цим знанням і принести шкоду іншим і собі. Для тантристів пізнання є не самоціллю, а засобом духовного самовдосконалення: досягнення спочатку стану з’єднання (Йоги) з Вищим («великого Звільнення»).

Ціль людського існування – повне розкриття закладеного в кожної живої істоти стану «божественної природи». Усвідомлюючи, людина мобілізує свої здібності та сили на досягнення стану Вищого З’єднання («Звільнення»).

У процесі пошуку божественного стану тіло й матеріальні об’єкти мають важливу роль. Тіло — це є місце енергії. Всесвіт – не є породження ілюзії (Майї), а є космічний прояв тіло Бога, наповнене його силою та славою.
Осягаючи таємниці світобудови через правильне розуміння законів всесвіту й принципів взаємодії різних космічних елементів — Таттв, тантрист розкриває за допомогою своїх учителів і богів-покровителів свою справжню божественну сутність.

Абсолют (Брахман) — це є Чиста Космічна свідомість, з глибин якої виходить сила Шакті. Шива має досконалість і шанується як незбагненний і недосяжний Абсолют (Бгаґаван — «Власник [всіх] якостей»), Рудра, МахаШактіман («Сповнений великої моці»).

Шакті – Богиня-Матір — шанується як природний матеріальний прояв Бога (Проявлення, Природа). Духовна практика тантристів звернена до Шакті.

Тантристи прагнуть ідеальних відносин із Шакті, а через неї — і з Шивою. Шива та Шакті – вічно наявні прояви єдиної Цілісний Реальності. Вони – це є всесвітня сім’я — Кула, де послідовник Тантра перебуває у постійній гармонії з Батьком-Шивою і Матір’ю-Шакті, дотримується Санатана-Дгарми, живе за законами «найприроднішої релігії» істинної природи.

Ціль Тантри — «зібрати всіх в єдиній божественній сім’ї» і тим самим покласти кінець людській заздрості, злості й безглуздій ворожнечі. Тому самі тантристи називають свою релігію «релігією сім’ї» (Кула-Дгармою).

Тантристи говорять, що коли Калі-Юга — сьогоднішні часи — «увійде в повну силу», то всі світогляди будуть поглинені тантричною Кула-Дгармою і всі люди на землі стануть тантристами.

*** Всесвіт має дві протилежності - Принцип Шива та Принцип Шакті ***

(Visited 1 986 times, 1 visits today)