Самскара – усвідомлена дія, що відзначає важливий момент життя ( «ритуал», «обряд»)

Від admin

Шодаші-самскара – шістнадцять самскара [дій, ритуалів]

16 важливих обрядів (ритуалів) протягом усього життя людини – 16 «діянь»

Ведична традиція відповідає Вищим Принципам – Родовим (Божественним) Законам. Тому її дії (обряди, ритуали) приділяли багато уваги діянням для Духа (Рода / Бога). Життя має еволюціонувати до Вищої Мети, відповідати Вищим цінностям.

У Ведичній традиції виділялося 16 найважливіших усвідомлених дій (ритуалів) – 16 самскар. Слово ‘самскара‘ можна перевести з санскриту як «очищення», «формування», «виконання». Ці діяння вводили у відповідність з Вищими Законами – Родовими Принципами – і вели до вищої мети життя. 16 самскар повинні супроводжувати життя людини з часу зачаття до моменту смерті. Для всіх самскар важлива сприятлива Мухурта – сприятливий момент часу згідно Джйотіша [Ведичної астрології]. Більшість самскар супроводжуються виконанням певної ягьі (Яг’і), щоб поліпшити результати.

  1. Гарбхадхана-самскара – підготовка «поля до засеіванія» (до зачаття)

Гарбхадхана‘ означає «зачаття». Якості дитини сильно залежать від стану свідомості батьків під час зачаття. Коли майбутні батьки перебувають в потрібному усвідомленні і в хорошому фізичному стані під час зачаття, тоді у майбутньої дитини теж буде гідний стан свідомості і поведінки, а також здоров’я і добробуту. Зачаття має відбуватися у відповідний день циклу і в момент часу, який сприятливий відповідно до розташування планет. Діти, які були зачаті в несвоєчасний момент, мають тенденцію створювати проблеми і собі, і іншим.

  1. Пумсавана-самскара – для продовження Роду.

Вона виконується приблизно через 3 місяці після Гарбхадхана-самскари для збільшення ймовірності народити сина, який продовжить Рід батька, а також для правильного розвитку дитини. Для виконання цієї самскари потрібно підібрати сприятливий момент – «добру Мухурту».

  1. Сімантоннаяна-самскара – для доброго здоров’я дитини, для розуму і тіла.

Вона виконується на 4-й, 5-й або 6-й місяць після Гарбхадхана-самскари при сприятливій Мухурті. Мета цієї самскари – забезпечити безперешкодну вагітність (в тому числі зменшити можливість викидня), також закладає основу довгого життя і доброго здоров’я поки ненародженої дитини.

  1. Джатакарма-самскара – для отримання підтримки всіх законів природи.

Вона виконується відразу після народження або в 11-й день після народження. Мета цієї самскари полягає в тому, щоб отримати підтримку Вищих Законів. У цьому випадку виконується Ягья (Яг’я) для ВішваНари. ‘Вішва‘ означає «Всесвіт», а ‘Нара‘ означає «людина». Самскара забезпечить підтримку від усіх Вищих Законів, які керують Всесвітом, протягом усього життя народженої дитини.

  1. НамаКарана-самскара – «набуття індивідуальності» – церемонія наречення ім’ям.

Нама‘ означає «ім’я». НамаКарана виконується на 11-й день (або на 4-му місяці) після дня народження в момент сприятливої ​​Мухурти. Ім’я, яким дитину звуть інші, в її оточенні ідентифікує (тобто визначає індивідуальність) людини і відрізняє її від інших людей. Згідно ведичного знання, ім’я (назва) та суть тісно пов’язані. Тому ім’я, яке вибирається для дитини, повинно відповідати їй, її якостям. Невідповідність між якостями імені та якостями фізіології створює впливи, які будуть перешкоджати правильному розвитку і еволюції індивідуума. Гідне, відповідне ім’я може бути визначено по Джйотіш-карті – карті народження – дитини / людини.

  1. Нішкрама-самскара – «перше знайомство з Природою», зіткнення з Сур’єй [ «Силою Сонця»].

Ця самскара повинна виконуватися через 12 днів (або на 4-му місяці) після народження, коли дитину вперше виносять з будинку (квартири). ‘Нішкраман‘ означає «вихід». Дитину потрібно внести з дому на Світло Сонця (Сур’ї) і підставити Його променям. У Тантра-Джйотіш [Ведичній астрології] Сур’я [ «Сила Сонця»] представляє всі Грахи (Сили Життя, «планети»), то Він – представник всіх Вищих (Божественних / Родових) Законів. Сур’я [ «Сила Сонця»] – джерело і причина всього Життя на Землі. Ця самскара знайомить дитину з Вищим Законом Природи – Законом Сур’і (Законом Бога / Рода), який управляє всім її оточенням, всім Життям. Зіткнення з Сур’єй [Сонцем] оживляє, пробуджує і підтримує і всі інші Грахи – Сили Життя (Закони Природи), які формують і фізіологію дитини, і весь Всесвіт. Виконання цієї самскари створює сприятливу дію в тому числі на добробут, довголіття і успіх завдяки всій підтримці всіх Принципів Життя (Законів Природи).

  1. АннаПрашана-самскара – харчування для підтримання життя.

АннаПрашана-самскара – це перше годування дитини «першої їжею» (адже перші місяці / роки дитина харчується тільки грудним молоком). Це відбувається на 6-му місяці після народження, коли травна система вже готова переварити іншу їжу (овочевий відвар або овочеве пюре, наприклад).

Згідно ведичним Наукам і Знання уявлення харчування (їжа, ‘Анна‘) – це не тільки їжа (їжа для шлунка), це – набагато ширше поняття, це все, що людина приймає (поглинає, вбирає, сприймає), в тому числі через органи сприйняття. Це вибудовує не тільки її фізіологію (тіло), але особистість, що сприймає розум, свідомість. Поняття «харчування» можна застосувати і до того, чого людина стосується, що чує, що пробуємо на смак або що відчуває як запах. Перший раз, коли дитина харчується нової (іншої) їжею, має відбутися в сприятливий момент – в «добру Мухурту», щоб у дитини розвинулася чистота її звичок харчування (сприйняття) в усіх відношеннях і щоб нічого негативного вона не вбирала, в тому числі в свою фізіологію.

  1. КарнаВедха-самскара – для здоров’я і добробуту.

КарнаВедха‘ означає «прокол вуха». При цій самскарі проколюється вухо дитини. На вухах є дуже чутливі точки фізіології. Ця самскара допомагає отримувати підтримку Законів Природи і допомагає отримати силу, здоров’я і довголіття. Вона виконується на 6-й, 7-й або 8-й місяць від народження. Добра Мухурта необхідна для цієї самскари теж.

  1. ЧудаКарана-самскара – для захисту ( «очищення голови»).

Вона виконується в непарні роки: 3-й, 5-й або 7-й рік. Волосся дитини, які виросли ще в лоні матері, роблять її більш сприйнятливою до несприятливих впливів. Видалення цього волосся захищає від таких впливів.

  1. АкшарАрамбха-самскара – перший крок до знання.

Вона виконується на 3-й або 5-й рік від народження в сприятливу Мухурту. Санскритське слово ‘Акшара’ означає «Кшара «А»: коли повне значення знання, представлене повним відкритим звуком «А», «коллапсує» (згортається) в точкове значення знання (звук «М»). У цьому процесі знання проходить всі можливі процеси перетворення. ‘Арамбха‘ означає «початок». АкшарАрамбха – це початок вивчення Повного Знання (Веди). Цей перший крок полягає у вивченні алфавіту. ‘Акшара‘ також часто означає «букви алфавіту». Ця самскара повинна бути здійснена в півріччя між зимовим і літнім сонцестоянням при сприятливій Мухурті. Під час цієї самскари виконується Ягья (Яг’я) для Ганеші, Махалакшмі, Сарасваті і Вішну, щоб принести підтримку і успіх у вивченні знання: Ганеша усуває перешкоди, Лакшмі дає успіх у всьому матеріальному житті, Сарасваті допомагає здобувати знання, Вішну показує гідне і правильне використання знання, а також Сили, яка пов’язана з ним.

  1. Упанаями-самскара – Навчання Медитації.

Вона готує учня до отримання Ведичного вчення. ‘Упанаями‘ означає «підвідний ближче», «провідний», «що веде до мети». При цій самскарі духовний вчитель – Гуру – присвячує учня до Медитації і починає вести його до Духу – до стану Усвідомленості, до Чистої Свідомості, Істинного «Я». Ягья (Яг’я) виконується, щоб посилити і прискорити духовний розвиток. Крім того, далі учень повинен вивчати 4 основних Веди і інші розділи Ведичної літератури під керівництвом свого Гуру [Вчителя]. Ця самскара відбувається під час сприятливої ​​Мухурти на 3-му або 5-м / 6-м або 11-м / 8-м або 12-м році життя дитини.

  1. ВедАрамбха-самскара – початок Ведичного (традиційного, родового) навчання.

Веда” означає «Вище знання», «Повний Знання»; ‘Арамбха‘ означає «початок». Ця самскара вказує момент, коли учень приходить в будинок свого вчителя і починає вивчення Веди і Ведичної літератури. Мухурта вибирається відповідно до тієї гілки Знань, яку учень буде вивчати.

  1. КешАнта-самскара – для чистоти життя.

Кеша‘ означає «волосся», «КешАнта» означає «підстригання волосся». Ця самскара відбувається у віці 16/22/24 років. При ній виконується гоління голови і підстригання нігтів. Волосся і нігті потім викидаються в природну воду – в море, річку або природну водойму. Мета цієї самскари полягає в тому, щоб забезпечити чистоту в якостях, в звичках і в поведінці. Ця самскара сприяє удачі (підтримці Законом Природи) і успіху в активності (діяльності).

  1. СамаВартана-самскара – підготовка до життя глави сім’ї (домогосподаря, сім’янина).

Ця самскара відбувається після закінчення освіти в віці близько 24 років (два по 12). Вона зазначає перехід від життя учня майстра ( «того, хто навчається», «брамхачар‘ї» ) до життя глави сім’ї ( «господаря», «сім’янина», ‘гріхастхі‘ {по англійськи – це ‘husband’ = ‘master of the house’ = «глава будинку»}). Виконується церемонія обітниці, під час якої учень формує Санкальпу (намір, заяву обіцянку) дотримуватися Принципів (Законів) і дотримуватися Знання, які йому дав його Гуру [Учитель]. ‘Сама‘ означає «урівноважений», «неупереджений», «самозвернений»; а ‘Вартана‘ означає «дотримання». Учень (юнак, який виріс і вихований з дитини) до цього часу вже досяг стану усвідомлення (просвітлення), яке дозволяє йому дивитися на світ істинно – усвідомлено і пробуджено. Весь світ для такої усвідомленої людини – як «єдина сім’я» ( ‘Васудева-Кутумбакам‘). Після цієї церемонії Гуру – Учитель Духа, «Духовний Учитель» – дає учневі дозвіл увійти в етап життя глави сім’ї (сім’янина).

  1. Віваха-самскара – для гармонії в подружньому житті ( «церемонія одруження», «одруження»).

Вона повинна бути здійснена в дуже добру Мухурту – в надзвичайно сприятливий момент. Головна мета стосунків чоловіка і жінки – це посилення Рода чоловіка, для цього потрібно народити багато синів, які продовжать Рід чоловіка – продовжать і зміцнять традицію цієї сім’ї відповідно до її предків по чоловічій лінії. При цій самскарі [церемонії] старійшини (старші чоловіки) обох сімей та інші поважні люди суспільства сідають перед вогнем (Агні), і все Девати стають свідками союзу (шлюбу), в якому з’єднуються чоловік і жінка. При цій церемонії чоловік і дружина роблять кроки разом, що супроводжується читанням важливих Слів – мантр.

  1. Антйешті-самскара – «закінчення життя тіла» (церемонія кремації після відходу Духа з тіла).

Вона повинна бути виконана сином якомога відразу (бажано негайно) після смерті. Хороша Мухурта не потрібна в такому випадку. При цій самскара у вигляді церемонії кремації фізичне тіло, що складається з 5 махабхут [першоелементів], повертається в матеріальну природу, що теж складається з 5 махабхут. Ця самскара допомагає тому хто йде в інший світ Духу (Індивідуальному Свідомості, Індивідуальному «Я», Атме) продовжити свій Шлях.

 

* * *

 Шістнадцять самскар супроводжують людину протягом усього її життя і допомагають їй жити за Вищими Принципами, тобто в злагоді з Вищими (Божественними / Родовими) Законами. Медитація, що практикується кожен день, і дії відповідно до Вищих Законів – це основа еволюції Духа.

16 самскар приносять Світло Знання (усвідомлення) в сфери, які необхідні для життя в згоді з Законами Духа (Бога / Рода).

(Visited 407 times, 1 visits today)