Інформація vs знання; концепція vs розуміння; ‘Гьяна’ vs ‘Видья’.

Від admin
*** Інформація або знання; концепція або розуміння; Гьяна або Видья. ***

 

Що важливіше –
{1} більше розуміти, знати принципи, закони, закономірності (але мати мало інформації), чи
{2} більше мати інформації (але мати менше її розуміння / усвідомлення її)?

*** на якому Принципі або Закономірності засновані факти / відомості / концепції ***

Наприклад, ми часто збираємо факти, тобто інформацію, але рідко розуміємо чому саме так; тобто не розуміємо – на якому принципі або закономірності засновані факти / відомості / концепції. І навпаки ми рідко хочемо усвідомити ( «зрозуміти») принципи, закономірності та Закони, тому що вони нам здаються не найпрактичнішими.

Гаразд би в ранньому дитинстві, але і в школі ми отримуємо в основному дуже багато відомостей, теорій і інтелектуальних концепцій (тобто інформації), і вкрай мало Принципів / Законів (тобто Знань).

У наші часи думка (“точка зору”) найчастіше не має фундаменту, або заснована на чужому фундаменті, на інформації (на “фактах”); отже  концепції і  життя людей не мають единого стабільного фундаменту, одного чіткого напрямку “

Після школи ми продовжуємо “прагнути до ерудиції” і лише накопичуємо ще більше концепцій і відомостей. А оскільки вони не засновані на Принципах / Закономірностях — на фундаменті — то не просто їх багато, але вони дуже різні, навіть протилежні. Я можу бути то прагматиком, то віруючою людиною, то якийсь час вегетаріанцем, а потім скоромним, то буддистом, то християнином, через якийсь схеми сироїдом, а пізніше за іншою «системою харчування» вже вживаю сир, то ідеалістом, то матеріалістом …

Таким чином, тепер наші точки зору та думки найчастіше не мають фундаменту (або заснована на чужому або нав’язаному фундаменті), отже мої концепції і теорії, і як результат, моє життя не має одного чіткого напряму (не має стабільного вектора руху, розвитку, еволюції). Причина все та ж – інформації (відомостей, теорій, концепцій, «джерел знань») багато; і взагалі й у мене, навіть фундаменту немає, немає розуміння базових Принципів життя і отримання знань, немає усвідомлення глибоких закономірностей світобудови (Законів Миру, вищих Принципів, Законів Бога, Законів Природи).

Після моєї «середньої школи» та «освіти» ці тенденції тривають, я продовжував «вчитися» (набирати інформацію) і переучуватися (відмовлятися від колишньої інформації / концепції / теорії заради нових).

Як це постійно виглядає в нашому житті? Оскільки я професійно займаюся Ведичною Астрологією (майстер  науки Тантра-Джйотіш), то я розгляну на прикладах Джйотішу.

У Джйотіш [Ведичній астрології] говориться, що, зокрема, Буддха [Меркурій] управляє 3-м і 6-м Раши [знаками сидеричного зодіаку], а, наприклад, Шукра [Венера] володіє 2-м і 7-м Раши. Якщо більшість людей запитати ‘що важливіше знати – чому Грахи [«планети»] управляють конкретними Раши, або якими саме Раши управляє кожна Граха?’, То більшість скаже, що ‘чому’ (на основі якого принципу) – це не важливо, тому що це мало що змінює, а ось ‘якими саме’ – це важливо, тому що це можна буде застосувати практично. І багато хто намагається це застосовувати. Які у них результати (успіхи)?

Отже, скільки астрологів з тисяч або може навіть мільйонів сучасних “астрологів” знають – чому Сур’ї [«Сонцю»] належить 5-й Раши, а Чандрі [«Місяці»] – 4-й?

Далі, якщо ми не знаємо Принцип (Закономірність) – “чому так” – ми можемо забути або переплутати Раши кожної Грахи? Так, можемо. А якщо ми розуміємо на якій підставі існують такі правління? Тоді ми вже не можемо, ми не забудемо і не помилимося. Навіть якщо раптом буде якась спроба віддати для Грахи не той Раши, то відразу виникне знання (розуміння, усвідомлення або відчуття), що намагаємося порушити принцип / закономірність.

Та й в контексті практичного застосування цього знання – принципу – в житті, тобто застосування і для розгляду карти народження, і для зауваження (досвіду) Грах і Раши в повсякденному житті, це знання працює; адже тоді ми і глибше розуміємо карту народження і людину, тоді ж ми і помічаємо і відчуваємо Грахи [«планети»] як живі і реальні Сили життя, а Раши як місця, де знаходяться Грахи.

у всіх сферах «знань» сучасної людини на жаль присутня надмірна перевага інформації над знаннями, концепцій над принципами

Отже, в усіх сферах «знань» сучасної людини на жаль присутня надмірна перевага інформації над знаннями, концепцій над принципами, теорій над досвідом прямого сприйняття (Йогою), ерудиції/пам’яті над Закономірностями, інтелекту над розумом/усвідомленням, Буддха над Дхі, Гьяна (Джнані) над Відьєй. Така реальність сьогоднішнього часу.

Якщо Ви хочете вивчати Ведичну астрологію інтелектуально, то для Вас є багато книг, сайтів, статей, лекцій і подібних джерел інформації. Якщо Ви хочете зрозуміти принципи, то шукайте майстрів і вчителів, які знають Закономірності та при навчанні можуть передати їх.

Зокрема, якщо Ви хочете знати чому саме такими Раши [знаками сидеричного зодіаку] управляє кожна Граха [ «планета», Сила життя], то доступний семінар по Тантра-Джйотішу на тему «Грахи і Раші».

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнецов, Майстер і вчитель Тантра-Джйотіш
Хроніки Антона Кузнецова, «1000 і 8 записів» (№ 22)

** Що важливіше - розуміти (і мати мало інформації) або мати інформацію (і менше розуміння її ***

(Visited 186 times, 1 visits today)