2014-й рік – початок нового світоустрою: від боротьби ідеологій до зіткнення цивілізацій / націй / етносів.

Від admin

20-е століття було століттям ідеології, яке характеризувалося боротьбою між двома-трьома ідеологіями: комунізм проти капіталізму, фашизм проти ліберальної демократії, комунізм проти фашизму. Та епоха вже завершилася, початком її кінця був 1991-й рік, а в 2014-му році вона повністю себе вичерпала.

21-е століття – це нова епоха, де культура (цивілізація / нація) і культурні (етнічні / національні) фактори відіграватимуть велику, навіть найважливішу роль у формуванні геополітики, в тенденціях світової політики і економіки. У всьому світі і перед країнами, і перед людьми зараз стала проблему самоідентифікації (самоусвідомлення, приналежності). Кожна людина намагається знайти відповідь на головне питання: «хто я»? Як правило, люди відповідають на це питання в контексті своїх найбільш важливих цінностей життя. Їх відповідь обумовлена минулим досвідом, світоглядом або релігією, мовою, історією і традиціями нації / етносу, громадськими структурами (громадами, громадськими організаціями). Люди на рівні усвідомлення приєднують себе до якоїсь культурної групі (етнічної / національної / цивілізаційної), наприклад, усвідомлюють частиною племені, частиною етнічної групи, частиною релігійної громади, громади, частиною нації, або (в широкому сенсі) частиною однієї з 7-8 сучасних цивілізацій. В нову епоху світового порядку, що настала в 2014м році, загроза для будь-якої країни з боку іншої (культурно схожої) країни стала менш ймовірною, ніж небезпека від країни, яка відрізняється від неї культурно (в якій інші цінності). А держави зі схожою культурою / цивілізацією зможуть знайти спільну мову.

Починаючи з 2014-го року світ вступив в новий світовий порядок. Тепер глобальна ж ситуація поділу світу розкладається на окремі складові уздовж культурних і цивілізаційних ліній. У той час, коли при «холодній війні» (1955-1991) світ був розділений на лише три ідеологічні групи: 1) «вільний» західний світ на чолі з США, і 2) комуністичний блок, який очолював СРСР, і 3) країни т. н. «Третього світу», які насправді були змушені приєднуватися до однієї з двох ідеологій. А сучасна геополітика — глобальна політика — є більш складною — «багатополярною», різновекторною. Вже немає цих двох-трьох груп країн, зате існує вісім основних цивілізацій – західна, православна, китайська, японська, мусульманська, індуїстська, латиноамериканська і африканська цивілізації. Вісім країн-лідерів – США і європейські країни, Росія, Китай, Японія, Іран / Ірак + Сирія, Індія, Бразилія – ​​представляють різні цивілізації. До лідерів належать важливі ісламські країни, які (завдяки стратегічному розташуванню, великий чисельності та зростання населення, нафтовим і економічним ресурсам) мають значний вплив в системі міжнародних відносин.

В новій епосі нова світова політика формується 1) на локальному рівні як політика етнічності (ідентичності на основі національних / етнічних цінностей), 2) на глобальному рівні як політика цивілізацій (ідентичності на основі цивілізаційних цінностей). У цьому новому світі відносини і між країнами-представниками різних цивілізацій, і між країнами-представниками різних націй / етносів будуть складними, навіть антагоністичними.

Крім значних змін в геополітиці, нова епоха супроводжується численними і суттєвими змінами в житті людей:

* 1. У всі сфери життя прийшла прихованість / темність / нечистота / неприродність / тьма – таємні уряди, приховані впливи, невидимі війни (інформаційні, економічні, диверсійно-терористичні, гібридні), ненатуральні матеріали житла / одягу / іграшок / іншого, нежива їжа, штучні тварини / сигарети / жінки і так далі, неприродні відносини і сім’ї (ЛГБТ).

* 2. Старі механізми управління / самоврядування, захисту і безпеки не діють, а нові тільки формуються і ще не працюють; тому люди в області виживання – безпеки і захисту себе / сім’ї – не можуть розраховувати на державу / суд / поліцію і можуть покладатися на себе і свої об’єднання, тобто змушені займатися самоорганізацією заради особистої і громадської безпеки – створювати територіальні оборони, організації громадської безпеки, громади і Громадські ради, комітети самооборони і так далі.

* 3. Глобалізація проникла не тільки у виробництво і освіту, а й у військові сфери (локальні конфлікти переростають у глобальні війни) і у споживання / розваги (світ стає одноманітним, тобто їжа, заклади харчування та відпочинку / розваг стають однаковими скрізь).

* 4. Відбуваються як  поділ і розшарування суспільства – на 1) усвідомлюючих «духовних» людей, 2) соціальних «людських» людей, 3) примітивних «тварин» людей, так і маргіналізація в суспільстві через збільшення відсотків примітивних людей – занепад в культурі / побуту / розвагах / цінностях / світогляді.

* 5. Інформаційні технології проникають не тільки у виробництво і освіту, але в тому числі в сферу війни і озброєнь – інформаційна війна має надзвичайний вплив.

* 6. Матеріальні (економічні / продовольчі / медичні / інші) кризи перестали бути головними, а нематеріальні ( «гуманітарні» / світоглядні / психологічні / філософські / духовні) кризи вийшли на перше місце: кризи цінностей (кризи духовності), кризи самоідентифікації (самоусвідомлення), кризи розуміння (усвідомлення) глобальних процесів і змін у світоустрої.

Крім того, очікуються якісні, фазові зміни в області енергоносіїв і паливних технологій. Тому з’являються несподівані з точки зору минулої епохи, очікувані в сфері енергетики нової епохи такі новини як ця: «Рокфеллери інвестують в екологічно чисту енергію — спадкоємці сім’ї Рокфеллерів, яка заробила величезні статки на нафті, мають намір продати свої активи, пов’язані з викопними видами палива , і вкласти кошти в екологічно чисту енергію».

Дана тема докладно розглядається в моїх семінарах. Кого зацікавили нові тенденції і зміни в світовому порядку, тому я рекомендую купити і подивитися два таких моїх семінари:
* «Що робити під час змін – події 2014 року і 60-річні цикли цивілізації» (2ч10мін);
* «Сучасна безпеку і принципи самоорганізації з т.з.наукі Тантра-Джйотиш» (1ч20мін)

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 90 times, 1 visits today)