Підпорядкованість/відданість vs Незалежність/свобода людини (ТантраДжйотиш #18)

Від admin

Незалежність/самостійність або підпорядкованість/відданість з т.з.науки Тантра-Джйотіш (# 18)

1. Чи може людина жити самостійно, незалежно?
2. Чи є кордон
и? І якщо – так, то де вони?
3. Що таке свобода?

illusion-of-free-choiceЯк би «свобода» – це добре … Але і «відданість» ( «служіння») – це теж ніби добре. Якщо і свобода, і відданість – це добре, то як їх поєднати? І чи можливо їх об’єднати?

Чому в українській мові “свобода” – це ‘воля’, а “вільний” – це ‘вільний’. Чому говорять “пішов на вільні хліби”, “воля або смерть”, “вольному – воля”, “охота гірше неволі”?

Давайте спочатку потренуємося “на кішках”, а потім перейдемо “до людини”, тобто розгляньмо на прикладі жінки, а потім дослідимо фундаментальні принципи.

1) Якщо жінка віддана чоловікові (віддає йому свій час, йде за ним і довіряє йому своє життя) – це добре? Так, це правильно, це добре. Якщо жінка повністю віддана чоловікові (приділяє йому весь свій час, йде за ним і йому повністю слухняна) – це добре? Так, це прекрасно, це дуже добре. При цьому вона вільна або не вільна? Вона не вільна, тому що віддана і повністю залежна, але від цього їм обом дуже добре; це не тільки дуже сильна міцна сім’я, це – технологія еволюції в Дусі (технологія “розвитку душі”). Як вона вибрала такий шлях? За Волі Вищих сил – за велінням свого Духа або з волі Бога або з волі свого батька. Тобто у неї є Воля (Свобода / Свобода Волі) дотримуватися такого Шляху, такого вибору. Це усвідомлено? Так, це надзвичайно усвідомлено. В цьому її справжня Воля – Вища Воля, її Вища Свобода. І це – шлях реальної відданості. Це свобода чи ні? Це – несвобода у вчинках, але Свобода в головній Цілі Життя (у Звільненні), свобода в Стані, свобода в остаточному Наслідку життя.

2) Якщо, навпаки, жінка “вільна”, тобто незалежна і самостійна, тобто не віддана нікому, ні за ким не йде, нікого не слухає (нікому не підпорядковується), нікому не служить, – то це добре? Це не природно, тобто “неправильно”, що не еволюційно; це проти Принципів Роду [Волі Бога], проти Вищих Принципів, хоча такий стиль життя в наш час модний, а також «приємний» для его жінок і оточуючих людей. У чому ж тут “свобода”? У тому, що я “роблю, що хочу”? .. Насправді це свобода чи ні? Це – свобода в діях / вчинках, але несвобода в Наслідку, несвобода в Стані, несвобода в остаточній Цілі Життя (Звільненні). І головне в такій ситуації – хто покровитель такої жінки? Яка Вища Сила відповідає за неї, за її життя?

Можна розглянути життя дитини (його свободу / підпорядкованість) за аналогією на такому ж прикладі, і висновки будуть очевидні. А якщо розглянути життя чоловіка, його свободу або відданість?

1) Якщо Чоловік живе за Вищими Принципами (за Принципами Роду / по Волі Бога / по Совісті), то поверхнево (миттєво, примітивно) він як би не вільний, тобто залежний від Вищої Сили (Роду/Бога), відданий своєму Богу (Отцю Небесному) / своєму Вчителю / своєму Правителю / своєму Отцю (батьку земному), але жити заради Вищого він вибрав сам, по своїй Волі, тобто він вільний у своєму виборі, і в результаті він отримає Звільнення (справжню Свободу).

2) Якщо “чоловік” живе “вільно”, тобто “заради себе” або “заради фінансової незалежності” або “вище політики” або “як вільний художник” або “поза правилами”, “без принципів”, то в чому реально він вільний? У тому, що “роблю, що захочу”? .. По-суті це свобода чи ні? Це – свобода на словах, у вчинках, але несвобода в Досягненні, несвобода у глибокому внутрішньому стані, несвобода в Цілі Життя (у Звільнення). І хто покровитель такого чоловіка – кого він дякує, за те, що він є і за те, що він отримує? Яка Вища Сила дає йому Існування, яка Вища Сила веде його і дає йому завжди Натхнення?

  1. Отже, чи може людина жити незалежно? 1) Чи можна бути відданим Боргу (своєму Духу / Совісті) і не вільним у вчинках, але бути в реальному Стані Визволення – в стані свободи від “моїх” (егоїстичних) бажань. 2) А можна бути самостійним і незалежним від Боргу (від веління Вищих Сил / Духа, від Роду/Бога), при цьому я “вільний” в діях, але не можу знаходиться в Стані Свободи (Визволення від помилкової ілюзії “діяча”). Можливість вибрати перше або друге – це прояв ‘свободи вибору (свободи волі)’ людини. І слід робити цей вибір як більш усвідомлений.
  2. Чи є кордони? Де вони? Кордонів у ‘свободи вибору (свободи волі)’ немає, я можу вибирати в усьому нескінченному діапазоні від єдиного {Сурья} “Правильного” (вірного, дхармічного, за призначення) вчинку до “самого неправильного” (протиреволюційного) вчинку з безлічі {Шани} “неправильних”. 1) Які кордони при Свободі жити по Волі Вищих Сил? У мене лише одна можлива дія в кожну мить мого життя, але є нескінченність Внаслідок (в Стані Визволення від оков его). 2) Де кордони, якщо жити заради “свободи” та “незалежності”? Тоді у мене є нескінченна кількість можливих (саме можливих, а не правильних) дій, але немає Стану Визволення. Я маю можливість здійснювати будь-яке з цих дій, а чи маю я право?
  3. Що таке свобода? 1) Є Свобода як моя Воля (мій вибір) жити по Вищім принципам (по Призначенню); несвобода в діях, але Свобода Внаслідок, тому що в підсумку буде те, що потрібно Вищій Сили (Духу / Роду / Богу). 2) І є “свобода” жити заради незалежності, коли я “роблю, що хочу”, але при цьому я не вільний у тому, що я отримаю в результаті своїх дій; свобода в діях, але несвобода в результаті.’

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата/// Антон Кузнецов, майстер Тантра-Джйотішу
Хроніки Кузнецова, «1000 і 8 записів» № 18

(Visited 159 times, 1 visits today)