Що значить повне, досконале Здоров’я з погляду Тантра-Джйотіша?

Від admin

tantra-jyotish-12Здоров’я — це внутрішнє відчуття людини, яке сприймається ним як стан щастя; в стані досконалого здоров’я людина відчуває натхнення, у нього багато сил і енергії, він відчуває стан «я можу діяти». Тому, головний критерій здоров’я — це те, що воно є абсолютно суб’єктивним відчуттям, відчуття внутрішнього стану!

Очевидно, що при такому стані повинні бути відсутні і фізичні (тілесні) хвороби. Однак це, як не дивно, зовсім не обов’язкова, не достатня умова. Важливо не тільки те, що в стані здоров’я не повинно бути порушень в тілі, необхідно пам’ятати ще й про здоров’я душі («психічне здоров’я»), здоров’я розуму (розумність) і здоров’я Духа (духовне здоров’я). Це — чотири основних складових частини здорового стану.

Здоров’я Духа означає, що людина усвідомлює — «Я є», і точно знає, для чого вона живе, завдяки якій Силі вона існує, тобто вона точно знає свою головну Мета Життя. Знання своєї життєвої Цілі — це головна умова стану сьогодення, повного Здоров’я!

Крім того, оскільки ми живемо в соціумі (сучасному суспільстві) повинна бути ще і п’ята складова частина здорового стану — це соціальне здоров’я (здоров’я людини з точки зору суспільства, тобто — її добробут). Але цей п’ятий критерій необов’язковий взагалі, і має значення тільки при міському житті. Наприклад, якщо людина живе відлюдником або просто в селі або в горах, і харчується тим, що отримує від землі, і при цьому майже не контактує з соціумом, то соціальне здоров’я для неї неважливе. Такій людині достатньо володіти першими основними чотирма складовими здоров’я — Дух, душа, розум, тіло.

Отже, повне, досконале здоров’я людини — це такий його стан, при якому людина «відчуває Благо», почуває радість, повний сил, відчуває щастя і блаженство. Більшість людей незнайома з внутрішнім відчуттям Блага (знаходження «у своєму Дусі»), і тому вони намагаються знайти його навколо.

Через цей ж, хибний напрям, сучасні способи досягнення здоров’я в основному обмежуються зовнішніми «причинами нездоров’я», і намагаються усувати фізичні (тілесні) хвороби, які приходять до нас ззовні. Вони борються з симптомами (зовнішніми проявами порушень здоров’я), щоб людина змогла відчути себе краще на рівні тіла, але про інші фактори Здоров’я сучасна медицина або не знає, або не турбується.

Оскільки ми всі добре знайомі з зовнішнім (тілесним) розумінням здоров’я, але абсолютно незнайомі з внутрішнім головним Джерелом Сили, то нам потрібно (і надзвичайно важливо) досліджувати цей, внутрішній, стан здоров’я людини, стан щастя. Тобто почати слід з того, що потрібно знайти своє внутрішнє Джерело здоров’я — благо свого Духа, внутрішнє Благо.

Хоча, якщо ми не хочемо або не можемо знайти внутрішнє джерело блага, ми не відчуваємо свій Дух (відчуття «Я»), або ми взагалі не хочемо йти духовним (внутрішнім) шляхом, тоді нам залишається продовжувати йти зовнішнім, матеріальним шляхом (він завжди доступний, та й більш легкий).

Технологія Тантра-Джйотіша може допомогти людині знайти здоров’я при будь-якому її виборі: як при виборі зовнішнього шляху («будучи матеріалістом»), так і при пошуку внутрішнього джерела здоров’я — бути у своєму Дусі (шляху духовного розвитку). Тантра-Джйотіш як наука нейтральна, він не наполягає на якомусь конкретному (в даному випадку, матеріальному або духовному) шляху або способі життя, він говорить, як знайти відповіді на будь-яке питання, і який буде результат при тому, чи іншому виборі людини .

Якщо у людини є питання: наприклад, як отримати здоров’я, не використовуючи внутрішнє джерело, не посилюючи свій зв’язок з Духом («Я»), не займаючись духовними практиками, а використовуючи лише зовнішні, фізичні, тілесні методи. Тантра-Джйотіш дасть і йому цілком конкретні рекомендації: чим слід харчуватися, чим займатися, з ким спілкуватися, де і як жити, що слід робити, щоб бути сильним і здоровим тілесно.

 

*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата *** // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 140 times, 1 visits today)