«Стан страждання з погляду Тантра-Джйотіша і Грах (Сил)»

Від admin

suffering-150x150Страждання — поняття неоднозначне.

Наприклад, людина звикла вживати наркотики чи алкоголь, і якщо йому цього не давати, він буде страждати. У даному випадку це — явний Раху. Тобто, тут людиною керує прихильність, пристрасність, одержимість.

Інший варіант, людина неправильно оцінює якісь ситуації, не бачить і не витягує уроки життя (Бога), і знаходиться від цього в смутку чи в горі, тоді це вже прояв Шані.

Отже, з точки зору Грах, можна розглянути два основних види страждань. Вони пов’язані з двома самими негативними Грахами: Шані і Раху.

Страждання від Раху очевидне: якщо ми чимось одержимі, до чогось сильно прив’язані, надмірно жагучі, тоді ми страждаємо. Ці страждання походять від сильного і незадоволеного бажання, жадання.

Саме від цього страждання усував Будда, коли говорив, що «бажання — є причина страждання». Він давав деякі технології для розуму, виконуючи які, людина позбавлялася від страждань. Але це був метод «менше бажати», а не «більше досягати».

Але є й інший спосіб впоратися зі своїми бажаннями. Його дав Махаріші Махеш Йоги. Він говорив, що здійснення бажань усуває страждання, і запропонував таку технологію, завдяки якій люди стають більш реалізованими, починають втілювати ведичний принцип «роби менше, але досягай більше». Тобто, людина тепер зможе втілити своє бажання в життя, реалізуватися, і стане менше страждати. Цей підхід дозволяє навчитися розвивати, підтримувати в людині тільки еволюційні бажання.

Страждання, які йдуть від Шані, це трохи інше явище. Природа Шані — давати чи не давати затримки, перешкоджати або не перешкоджати, питати «кому / чому ти служиш?», «Заради кого / чого ти живеш?». Коли бажане приходить через перепони, через затримки за часом, якщо ми отримуємо щось з великими труднощами, або пізніше, ніж ми б хотіли, і це в нас викликає страждання, це все — вплив Шані, його урок, його питання до людини. Що слід робити в такій ситуації? Потрібно не просто навчитися терпінню. Шані дає можливість зупинитися і переосмислити ситуацію. Цей час необхідно використати для того, щоб правильно розставити пріоритети, зрозуміти для чого нам даний зараз цей стан, постаратися визначити вірний напрямок у своєму житті, і почати рухатися далі.

Є також фізичні страждання, пов’язані з хворобами. Ці проблеми краще вирішувати за допомогою Аюрведи. Вона допоможе вилікуватися, посилити здоров’я. Але й тут необхідно пам’ятати насамперед про фундаментальний вплив Грах (Сил Життя) і на здоров’я людини в тому числі.

Що стосується Тантра-Джйотіш, то він дає єдиний, універсальний спосіб, який дозволяє позбавитися від усіх видів страждань. Це — посилення зв’язку з Богом (з Вищим Правителем), з Духом (Сур’я), як представником Бога, завдяки Духовним практикам (практикам для Духа). Коли ми в Дусі, нам важко до чогось прив’язатися або бути чимось одержимим. Тому демонічний Раху не зможе дати нам страждань. Коли ми в Дусі, і знаємо Кому ми служимо, ми не прив’язуємося до матеріальних речей, тому перешкоди, затримки нас не турбують, і не змушують нас страждати. Тоді Шані нами не володіє. Коли ми сильні в Дусі, тоді й тіло, яке є вторинним до Духа, теж буде здоровим. Сильне, здорове тіло не буде страждати.

Коли ми в Дусі, живемо усвідомлено, ми все оцінюємо адекватно, все робимо для Духа, і зовнішні, матеріальні результати нас мало цікавлять, оскільки у нас є вища Сила, заради якої ми живемо. Можна назвати її: Бог, Гуру, духовний Учитель або вище  Знання, але це — найвища Сила по відношенню до будь-яких до подій в нашому житті. Якщо ми віддані цій Силі, ми її відчуваємо, тоді вже якісь проявлені, матеріальні події не надають такого сильного впливу на нас, і тоді практично немає підстав для страждань.

(Visited 125 times, 1 visits today)