Тантра-Джйотіш (Грахи/ Сили) та його відповідності з фізіологією людини

Від admin

Людина — це вираз Принципів Життя (вираз Законів Бога / Законів Природи), тобто «мікрокосмос», і він є божественною частиною Природи. Це ж говорять і різні писання:

Старий Заповіт (Іудаїзм) «Людина створена Богом за своїм образом і подобою»
Hовий заповіт (Християнство) «Царство Боже всередині вас»
Даосизм «Природа неба належить людині»
Коран (Мусульманство) «Hа землі є знаки Божиї для тих, хто істинно вірує. Вони всередині нас»

Джйотіш — це Ведична наука і технологія. Джйотіш — це наука всезнання, оскільки він дає такий стан самозверненної свідомості, яке призводить до всезнання, до стану свідомості, коли я (суб’єкт) бачу / знаю (процес) минуле, сьогодення і майбутнє (об’єкти). Ця якість «видющого» (ріші), мудреця, котрий як той хто пізнає (суб’єкт) бачить (пізнає) пізнаване (об’єкти).

Джйотиш — наука і технологія відповідей на питання і передбачень, заснована на знанні Принципів, розрахунках і системі символів (об’єктів), які застосовують 9 Грах (Сил), 12 Раші (Знаків):

9 Грах [планет]

Дев’ять Грах [планет]

1 Суря (Сурйа) «Сонце» Дух, Вища «Я», Сила Існування король, батько
2 Чандра «Місяць» відчуття, почуття, думки, емоції, Сила сприйняття королева, мати
3 Мангала «Марс» сміливість, точність, маленьке «я», Сила Особистості полководець, брат
4 Будха «Меркурій» здатність розрізняти, оцінювання, Сила інтелекту принц, дитина
5 Гуру «Юпітер» мудрість, простір, поширювання, Сила Знання Вчитель / радник
6 Шукра «Венера» краса, задоволення, Сила Комфорту / Тілесності міністр
7 Шані «Сатурн» зміни, спостереження, увага, Сила Кордонів / Часу слуга, люди / народ
8 Раху висхідний «місячний вузол» захопленніть, пристрасність, неусвідомленість (подібний Шані)
9 Кету спадний «місячний вузол» прихованість, (подібний Мангалу)

Де знаходиться відповідність дев’яти Грахам у фізіології? Їм відповідають базальні ганглії [коронарні ділянки] головного мозку.

Джйотіш-Грахи та їх відповідність фізіології голови

Джйотіш-Грахи та їх відповідність фізіології голови — таблиця

Сурйа (Сур’я) — Таламус

Таламус займає головне і центральне місце у мозку, він діє подібно до Сур’ї [Cонця] — навколо нього сконцентрована активність. Таламус визначає цілісні характеристики всіх виразів «Я». Він як король серед базальної ганглії управляє іншими. Його анатомічна структура формує корону навколо, corona radiata, вона схожа на королівську корону. Всі ці якості — це Сур’я [Сонце] як його описує Парашара в Джйотіш.

Чандра — Гіпоталамус

Гіпоталамус перебуває під таламусом, також займаючи важливе місце біля центру мозку. Він пов’язаний з емоціями і з фізіологічними відповідями на емоції. Він має денний, місячний і сезонний цикли, контролює температуру тіла, поведінку відтворення і гормональні цикли різної частоти (наприклад, жіночий 28-денний). Ці його характеристики відповідають опису Чандри [Місяця] в Джйотіш.

Шані — Путамен

Найдальший «супутник» від таламуса знаходиться на зовнішньому краю, це велика темна структура, це — Путамен. Аналогічно Шані [Сатурну] має чорний колір і знаходиться далі всіх від Сур’ї [Сонця]. Путамен функціонує як слуга / помічник; він приймає накази і сигнали, які передає базальна ганглія. Путамен насамперед пов’язаний з руховою активністю. Він може обмежувати або перешкоджати сигналам до базальної ганглії. Його пошкодження веде до хвороб, зниження тонусу, втрати координації та ранньої смерті. Функції і структура Путамену робить його ідентичним Шані [Сатурну].

Гуру — Глобус Паллідус (Бліда куля)

Другою від зовнішнього краю, після Путамену, є куляста структура, що займається виведенням інформації базальної ганглії, — Globus Pallidus. Аналогічно, Гуру [Юпітер] є другим по віддаленості після Шані [Сатурна]. Глобус Паллідус діє як інструктор або вчитель, утворює збалансовані, всеохоплюючі інструкції для виконуваної дії. Він залучений в управління високого рівня: планування і виконання комплексних стратегій, а також функції підтримки внутрішнього балансу і дій у згоді з внутрішніми і зовнішніми запитами (в гармонії з Природним Законом). Ці якості роблять його ідентичним Гуру [Юпітеру] в Джйотіш.

Мангала — Парс Компакта і Амигдала.

Після Глобус Паллідус біля таламуса знаходиться Pars Comрacta і Amygdala. Це компактна структура червоного кольору (як і червоний Мангала [Марс]). Вона активізує і пригнічує Путамен і Caudate Nuclei [Раху і Кету]. Червоні ядра і Парс Компакта пов’язані зі стійкістю і точністю руху. Вони діють як полководець, тримаючи під контролем структури, що керують рухом. Їх пошкодження веде до тремтіння, труднощам початку руху (акінезія), почуття небезпеки, безініціативність. Амигдала контролює емоції страху. Все це представляє Мангала [Марса] в Джйотіш.

Шукра — Парс Ретікулата і Субстансіа Hігра (Чорна речовина)

Двійником Парс Компакта є Парс Ретікулата. Це — сітчаста бліда структура, подібна за структурою і функціями Глобус Паллідус, але набагато більш обмежена за впливом і з менш глобальними зв’язками. Вона працює з контролем дії і з лімбічною системою (інстинкти, емоції і відтворює поведінку). Ці якості в Джйотіш представляє Шукра [Венера].

Буддха — Субталамус

Найближчі «супутники» до таламуса — це Субталамічні ядра, відповідні Будха [Меркурію], обертається навколо Сур’ї  [Сонця]. Функція Sub-Thalamic Nucleus виражається у здатності до розрізнення — якість Будха. Він отримує сигнали від таламуса, інших частин базальних ганглій і кори мозку і знаходиться під їх впливом, і на підстави цього впливу він видає інформаційні сигнали, теж робить Будха [Меркурій] в Джйотіш.

Раху — голова Nucleus Caudatus

Голова Каудатуса відповідає Раху, «голові дракона». Він близько з’єднаний з Путаменом (Шані) у структурі та функціях, управляє рухом очей, орієнтацією в просторі, можливістю змінювати поведінковий набір. Його пошкодження веде до божевілля, дратівливості, депресії, випадковим падінням, порушенням мови, здатності впізнавати і міркувати. Теж може бути викликано пошкодженням Путамену (Шані) і чітко проявляється при проблемах обох Путамену і Каудате. Джйотіш описує тіж самі аномалії при ураженні Шані [Сатурна] і Раху.

Кету — хвіст Nucleus Caudatus

Хвіст Каудатуса відповідає Кету, «хвосту дракона». Він знаходиться біля Амигдалу, в області центральної нервової системи, яка пов’язана з навчанням і емоціями. Її функції краще зрозумілі з ефекту порушення її цілісності, тобто збільшення або зменшення активності. Тоді виявляється почуття нереальності і «дежа-вю», візуальні і звукові галюцинації, деперсоналізація, параноя, підвищені емоційність, релігійність і моралістична, відсутність почуття гумору. Все це відповідає характеристикам Кету і подібні аномалії з’являються, коли Кету пошкоджений.

Аналогічно, 12-ти Раші (знакам сидеричного зодіаку) ставиться у відповідність 12 краніальних нервів (Cranial nerves), 27-ми Накшатрам — 27 груп нейронів в стовбурі мозку, 12 Бхавам — 12 кортикальних областей (cortical area) кори головного мозку.

  • 12 Раші [знаків зодіаку]
  • 27 Накшатр [нерухомих зірок, або сузір’їв].
  • 12 Бхав [астрологічних будинків].

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 489 times, 1 visits today)