Антон Кузнєцов: Принципи vs рецепти – Знання vs інформація – і в приготуванні їжі («кулінарії»), і в Джйотіш («астрології»)

Від admin

Дуже часто, навіть занадто повсюдно, люди не бачать різниці між знаннями та інформацією. В області моєї професійної діяльності це проявляється як те, що коли я даю Знання Джйотіша ( «астрології») – Принципи (Вищі Закони), Абстрактні Поняття, Фундаментальні Правила (Закономірності) – люди кажуть «ну це зрозуміло, але скажіть мені щось конкретне», або «про ‘планети’ я вже знаю, але ось як аналізувати карту народження», або «з цією темою я вже знайомий, просто дайте мені детальні рецепти», або «Ви говорите занадто абстрактно і глибоко, можете сказати щось конкретне?»… тобто, люди найчастіше не розуміють Принципи (Закони) і Закономірності, не приймають Знання, а хочуть оперувати – отримувати і застосовувати – проявами Знань (Принципів, Абстрактних / Фундаментальних Законів, Закономірностей), конкретної і інтелектуальної інформацією у вигляді конкретних правил, приватних проявів, вузьких рад та детальних рекомендацій.

Щоб наочніше показати, як це відбувається при навчанні Тантра-Джйотіша [Ведичної Астрології], давайте спочатку це розглянемо в сфері приготування їжі, тобто в науці «Кулінарія».

 

  1. Людина – Майстер Кулінарії, який знає Принципи (Закони) приготування їжі, не потребує детальної інформації та рецептів.

Він знає:

1) що він хоче приготувати, які якості він хоче отримати, і який вплив має відбутися на того, хто буде приймати цю їжу. Тобто, у нього є ясна Мета.

2) які матеріали – продукти ( «інгредієнти»), спеції, інструменти (посуд), Вогонь (піч) – йому доступні.

3) які Принципи (Закони) і Фундаментальні Правила (Закономірності) слід застосувати і поєднувати, щоб досягти цієї Цілі в даних умовах (оточенні).

Якщо у нього немає якогось «компонента» (елемента), він може його замінити чимось подібним по якостям або скорегувати процес, щоб це врахувати. Йому потрібні рецепти (інформація)? Ні. Він – Майстер, і, звичайно, може мати відомості про них, але в цьому немає великого сенсу, від них мало користі. Крім того, він може перевірити будь-який рецепт – «правильний» він чи ні, тобто він створений за Принципами (Законами) і Правилами чи ні, і, головне, спрямований він до Мети чи ні. Більш того, майстер може створити (написати) нескінченну кількість рецептів, для різних цілей приготування їжі, при наявності різних вихідних продуктів / спецій / посуду / печі і так далі, і поєднуючи різні Принципи та Правила.

  1. Просто професіонал (типовий «спеціаліст») в кулінарії знає дуже багато рецептів (хоча може забувати деякі з них), але без цієї інформації – без рецептів – він нічого не в змозі зробити. І якщо, з точки зору рецепта, у нього не дістає якогось «компонента» (елемента, інгредієнта) або інструменту, то він вже не може застосовувати цей рецепт. Крім того, він не знає на підставі яких Принципів написаний рецепт, і не точно усвідомлює Мету рецепта і Закони, за якими Мета повинна досягатися. Більш того, він не може створювати нові рецепти, лише може видозмінювати відомі йому.

Тепер, як це відбувається при навчанні Тантра-Джйотіша [Ведичної астрології] і застосуванні її на практиці.

  1. Майстер науки і технології Тантра-Джйотіш знає (має досвід і глибоке розуміння) складових частин (факторів) науки, таких базових і фундаментальних понять, як Грахи [Сили життя, «планети»]. Головне, він володіє не інформацією про них, а йогічним досвідом (прямим сприйняттям), усвідомленням їх якостей. Знає Раші [Місця життя, «знаки сидеричного зодіаку»]. Знову ж, не як інтелектуальні концепції, а як досвід, що дає глибоке розуміння їх якостей. Знає Бхави [Сфери / Області життя, «астрологічні будинки»]. Так само, не як список значень, а як досвід життя. І тоді, «читаючи» (розглядаючи) карту народження, він не шукає в ній готових стандартних комбінацій, вказівок, положень, а знає (відчуває, усвідомлює) суть того, що показує карта народження, знає сутність впливів Грах (впливів Сил життя) на людину, і розуміє суть подій, що відбуваються, розуміє чому і для чого Грахи дають людині даний певний і закономірний досвід. А вже знаючи Мету життя людини, можна найефективніше їй допомогти за допомогою технологій Тантра-Джйотіша, даючи їй вже докладні і приватні «рецепти» (рекомендації і поради), засновані на фундаментальних Принципах (Законах) і Правилах (Закономірності) науки Тантра-Джйотіш. Повторюся, всі «рецепти» повинні бути неодмінно в контексті Цілі цієї людини, у відповідній «системі координат» (системі цінностей).
  1. Якщо аналізом карти народження займається звичайний професіонал (фахівець) в Джйотіш [Ведичної астрології], то він тримає в пам’яті величезну кількість інформації і «рецептів», він має відомості про комбінації, вказівки, положення в карті народження і висновки, до яких вони повинні вести (це як би його «діагностика» карти). Він пам’ятає рецепти, тобто конкретні і приватні рекомендації, що потрібно робити при даних проблемах. При цьому, для нього основний спосіб інтерпретації карти народження людини – це її логічна розшифровка, тобто, аналіз і синтез. Аналіз полягає в тому, що все, що є в карті розбивається / дробиться на складові частини (тобто «аналізується»), у вигляді положень (станів), взаємних комбінацій (з’єднань) складових факторів Джйотіша, які повинні вказувати на властивості людини або події в її житті, і так далі. І завжди ці вказівки будуть суперечливими. Тобто, одне положення (стан) говорить про негативний результат в якійсь сфері, а інше – про позитивний в ній же, одна комбінація говорить про відсутність події / якості, а інша – про наявність. «Синтезування» полягає в тому, що в результаті (в заключному висновку) потрібно об’єднати всі результати аналізу в узагальнене судження. Такий астролог спирається тільки на свій інтелект – на пам’ять, на здатність до дискримінації (вміння розрізняти), на логіку (аналіз + синтез). При цьому немає можливості перевірити вказівки (стандартні стани / положення / комбінації) і рецепти (рекомендації), їх потрібно просто пам’ятати – брати з пам’яті в міру необхідності і обробляти інтелектом, як інформацію.

Ймовірно, нам всім тут же захочеться вивчати Принципи і Закони (може науки Кулінарія, а може науки Тантра-Джйотіш, або будь-якої важливої ​​для мене Науки). Але це занадто «просто», занадто абстрактно, занадто фундаментально, занадто далеко від «земного життя» і тому дуже незвично і важко. Набагато звичніше і легше (хоча складно і не так ефективно) просто накопичувати інформацію, записувати рецепти, тренувати інтелект, логіку і пам’ять.

Кожен робить свій вибір. Кожна людина може прожити лише своє життя.

Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата // Автор: Антон Кузнєцов (Ведаврат)  Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша
// Хроніки Антона Кузнєцова, «1000 і 8 записів», № 24

(Visited 163 times, 1 visits today)