Як за допомогою Тантра-Джйотіша навчитися визначати «корисність» їжі?

Від admin

едаІснує велика різноманітність всіляких продуктів і страв, і людині необхідно розібратися які з них дають їй справжню силу (ведуть до Сили), здоров’я, а які її послаблюють. Як же за допомогою своїх відчуттів, можна це дізнатися, а не увійти в ще більший обман, не піти на поводу у простої тілесної насолоди, не скотитися в служіння своєму «животу»?

‘Правила харчування’ нам намагаються сказати: «ось це — їжте, ось це — ні», але які Принципи?, які ключі і критерії? Хто оцінює? І для якої мети їжа? Стародавні мудреці (ріші) досліджували їжу, для цього у них були наука і технологія Тантра-Джйотіш (пізнання через досвід), вони куштували і дивилися на результати, порівнювали у довгій перспективі (бо, деяка їжа на непроявленому рівні діятиме ще навіть через рік після її вживання!), вони це все випробували на підставі Тантра-Джйотіша (тобто на підставі йогічного досвіду) і потім дали конкретні рекомендації (поради, «рецепти») з харчування, що стало основою Аюрведи чи древньої дієтології. Але ж які фундаментальні Принципи харчування в Аюрведі або дієтології?

Для вибору правильного харчування можна і потрібно користуватися своїми внутрішніми відчуттями. Слід пам’ятати, що перед їжею повинно бути бажання її з’їсти, має бути відчуття сили під час їжі, через пару годин після і через добу теж. Як приклади, кожен з нас може згадати досвід від різної їжі — від поїдання апельсина, від випивання соку, від вареників / пиріжків, від «старої» (вчорашньої) їжі, від лаваша (чапати), від спецій, від чаю і так далі.

Тантра-Джйотіш вчить, що необхідно отримувати відчуття від їжі не тільки під час самого прийому їжі, або відразу після нього, а й навчитися бути уважним до своїх відчуттів від їжі ще до її поїдання, під час, і багато пізніше цього (через кілька годин , через добу …)! Якщо людина відчуває (відчуття повинно бути перевірене в довготривалій перспективі, і повторене неодноразово!) Що якась їжа НЕ обтяжує її, не послабляє, і навіть не просто насичує, а надає їй сили, дає енергію, здоров’я, бажання діяти і творити , тоді можна зробити висновок, що ця їжа правильна, і добре підходить саме цій людині. І для того, щоб пізнати це, їй не потрібно читати аюрведичні трактати, книги з медицини / дієтології, експериментувати з різними системами «здорового харчування». Якщо я відчуваю себе краще (сильніше) завжди, коли їм це, тоді ця їжа / блюдо для мене корисна.

Чому важливо перевіряти корисність / цінність їжі, грунтуючись саме на довгострокових відчуттях від неї, а також навчитися знаходити, розрізняти відчуття від їжі не тільки в тілі, а й розуміти її вплив на стан розуму, душі та Духа?

Іноді, під час самої їжі, нам начебто і стає краще (наприклад, від алкоголю, тортів, шоколаду і багато чого ще), проте пізніше може стати набагато гірше, ми відчуваємо слабкість і в тілі, і у внутрішніх відчуттях. «Шкідлива» (що послабляє мене) їжа може здатися гарною, якщо я проігнорую мої відчуття згодом. Наприклад, якщо гриби оцінювати по одному такому критерію (приємним відчуттям під час їжі), тоді може здатися, що вони мені підходять; проте, якщо бути уважним, через кілька годин і навіть через добу, від грибів обов’язково з’являться абсолютно неприємні відчуття. Нам здається, що ми їмо гриби, але насправді гриби їдять нас.
*** Антон Кузнєцов - Майстер Школи Тантра-Джйотіша Ведаврата ***// Антон Кузнєцов (Ведаврат)
// Майстер і вчитель Тантра-Джйотіша

(Visited 121 times, 1 visits today)