Чи можливо побудувати сім’ю на принципах рівних відносин?

Від admin

дитина і батькиЗараз поширена думка, що кращий варіант взаємин — це так звані рівні відносини, тобто відносини «за домовленістю». Однак, мало хто знає, що і при такій побудові взаємин, все-одно є якась сила, яка бере на себе функцію «глави сім’ї», тобто зовнішня сторона.

Як неможливе існування без джерела існування, так і неможливе функціонування системи без правителя. Ми розуміємо, що сім’я — це теж вид системи. Коли немає системи (цілісності), тоді й родини немає, а просто є дві незалежні одна від одної системи.

Отже, якщо функціонування без «голови» (джерела, правителя) неможливе, то як же тоді існують «рівні відносини», тобто що керує системою (сім’єю, організацією), вібудованої на рівних взаєминах, тобто «за домовленістю»?

Такі сім’ї / системи існують завдяки третій, зовнішній силі. Це може бути як особистість (наприклад, хтось із батьків подружжя або юрист), і державна влада (ЗАГС, суд, орган опіки), і договір («шлюбний договір»), так і нематеріальна Сила («Любов» і так далі ). При таких, «рівних» відносинах («взаєминах за домовленістю») ця зовнішня Сила або особистість управляє відносинами («сім’єю»), вирішує в ній протиріччя, суперечки, конфлікти, контролює виконання внутрішніх зобов’язань, і несе за все відповідальність, оскільки до неї звертаються у випадках протиріч. І якщо в таких відносинах є діти, то ця ж зовнішня сторона (зовнішній глава сім’ї) виховує дітей і несе відповідальність за їх життя і здоров’я.

Коли в родині відносини ієрархічні (причому, ієрархічність правильно орієнтована), то главою у відносинах («главою сім’ї») є чоловік, тобто він у родині все вирішує, за все відповідає, і тоді і він же виховує своїх дітей. Жінка не втручається в те, як чоловік це робить, а просто допомагає йому. І тоді діти виростають без внутрішніх протиріч, вони знають кого їм слухати, у кого брати приклади і принципи життя, кому слідувати і як будувати міцні ієрархічні відносини.

При побудові сім’ї на принципах «рівних відносин», вихователем дітей стає їхнє оточення, Система (інтернет, двір, ТВ, школа, система загальної освіти, друзі чи хтось подібний) І це лише один з багатьох прикладів «побічних ефектів» такого варіанту побудови відносин.

(Visited 151 times, 1 visits today)