Що означає вираз «інтелект нас захоплює»?

Від admin

tantra-jyotish-12Майже завжди ми знаходимося у сфері інтелектуального мислення. Але, хоча б інколи, необхідно намагатися з цього стану виходити.

Насправді моє життя протікає всередині мене, — в тому, як я сприймаємо все, що зі мною відбувається. Таким чином, ми проживаємо життя не зовні, — не в предметах і подіях, а в наших відчуттях від них. І, нажаль, люди часто забувають про це. Їм здається, що щастя чекає їх десь “за рогом”, варто ще трохи “накопичити”, ось вона — “довгоочікувана радість”, наприклад у вигляді нової моделі телефону чи автомобіля або модних речей, шпалер, фіранок, лахів або квартири чи будинку…

Люди переважно загубили здатність «відключати» “заважаючий інтелект” і жити в реальному та Живому Внутрішньому СвітіРеальності відчуттів. Ми стали занадто спрямовані “навколо”, на об’єкти — на Об’єктний Зовнішній Світ. Проте, жодне матеріальне придбання не принесе “довгоочікуваного щастя”, якщо людина не навчиться прислухатися до своїх реальних відчуттівдосвіду, який ми отримуємо.

Особливо це актуально у теперішній час, коли інформація набула явно агресивного характеру. Вона обрушується на людей всюди, буквально вторгається в нас. Це — і нав’язлива реклама, і непотрібна примітивна музика в радіоефірі чи транспорті, і банальні «пости» (записи) у соц-мережах, і багато чого іншого.

Необхідність вміння абстрагуватися від оточуючого нас суспільного інформаційного потоку — це зараз питання не просто внутрішнього душевного спокою, фізичного здоров’я, але і шлях духовного зростання попри хибних соціальних настанов (соціалізації цінностей) для простолюду.

Таке розуміння відповіді на питання “що означає «інтелект нас захоплює»?” в загальному — філософському та вселюдськомузначенні.

~~~

А для того, щоб відповісти на запитання “як інтелект нас захоплює?” з точки зору Джйотішу, нам необхідно знати про сім Фундаментальних Сил — Грах. І треба знати, що серед семи Вищих Сил Грах,  інтелект — Буддха — займає останнє сьоме місце. Це показує місце Інтелекту серед Свідомості, Сприйняття та Розуму.

Отже, коли людина помічає, що інтелект її “захоплює” і вийшов зі свого місця — з-під підпорядкування Свідомості та Розуму, то людина може поставити інтелект — інструмент для обробки інформації — на його законне місце. І при цьому людини починає помічати вплив та значення найближчої по ієрархії Сили. А наступна Сила після Буддхі — це Шукра. Сфера Шукри — це тілесний досвід і чуттєві відчуття. Тоді людина починає помічати оточуючу її урівноваженість і красу, отримує різноманіття щільних — фізичних і плотськихвідчуттів, примічати смаки та загуслий досвід, отримувати насолоду, задоволення чи тілесний досвід від життя та від того, чим вона займається.

Це, звичайно, не ідеальний вищий рівень життя, і на ньому можна перебувати перший час як на перехідному етапі. Але це вже краще, ніж бути під постійним “контролем інтелекту” та діяти шаблонно та стереотипно з-за хибних схем / «патернів» / концепцій.

Звичайно, можна “перестрибувати” через рівні ієрархії Сил Грах, і вийти з рівня Буддхі на якийсь глибший вищий рівень, але, зазвичай, це складно.

Наступний (після Шукри) рівень ієрархії Сил Грах – це Граха Мангала [Сила Марса]. Цю і попередню Сили — Мангала + Шукра — зручніше представляти у вигляді гармонічної пари, по аналогії з гармонійною парою “чоловік + жінка”. Причому, “чоловік і жінка” – не [лише] в їхніх звичайних людських проявах, а у філософських надлюдських значеннях — як Сила випромінювання та розповсюдження і Сила вбирання та накопичення. Тобто, “Жінка” як вище Природне Створіння яке любить тілесний досвід, затишок, комфорт, задоволення тощо (Шукра!), а “Чоловік” як прояв Сили активності / дії, прагне до прийняття рішень, дії, досягнень цілей (Мангала!).

Як у житті зробити та відчути цей перехідвід цінностейтілесного досвідудо стійностідосвіду досягнень“?

Коли людина перебуває у “спокої та задоволення” комфорту, то, ймовірно, вона живе на рівні Шукри; тобто така людина — чутна, розслаблена, тішить і тішиться, навтішає і навтішається («усолоджує й усолоджується»). Стан життя на рівні Мангали – це життя, коли людина каже: «я — особистість, я — унікальна та особлива, я хочу рішати та діяти, досягати та володіти!».

При цьому, може бути, що така людина зробить мало або навіть нічого. Тому, що може  їй завадить, наприклад,  лінь, інертність або відсутність можливості. Але така особа вже не знаходиться на рівні інтелекту, і це добре.

Коли людина правильно чергує свої стани «активність — пасивність», «дія — пауза», тобто “досягнення/володіння  —  втіха/вдоволення від досягнення”, то це – прояв пари Сил Грах  Мангала + Шукра.

І така “життєва позиція” набагато краще стану життя на рівні Буддхи.

Тому, що така Людина [1] діє (досягає чи “трудиться”) та [2] отримує задоволення/вдоволення від плодів своїх дій, своїх рішень і активності.

Буддха ж лише “обробляє інформацію” («розмірковує»), аналізує та синтезує, комбінує, але далі не просувається.

Докладніше дізнатися про якості вищезгаданих Сил / Грах, і вивчити інші Сили / Грахи можна на моїх вебінарах, семінарах, курсах з Тантра-Джйотішу, зокрема — “Сім Сил життя“, “Дев’ять Грах як фундаментальних Вищих Сил” тощо. На цих заняттях і практиках наша Школа Ведаврата надає не просто інтелектуальні відомості / інформацію, а можливість отримати реальний особистий досвід Сил Грах, — тобто отримати Знання.

/// Антін Михайлович Кузнецов, M.Sc.

 

(Visited 152 times, 1 visits today)